Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 24.5.2012 15:03

Sööpärin tontin uudet visiot

Opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiesjohto tapaa Seinäjoen ammattikorkeakoulun edustajat tänään (23.5.) maakuntakeskuksessa.

On mielenkiintoista havaita, miten SeAMK:n rehtori Tapio Varmolan viimeisin esitys koulutuksen aloituspaikkajaosta ja vähennyksistä tällä kerralla viimeisimpänä vaihtoehtona otetaan valtiovallan puolella vastaan.

OKM on edellyttänyt ammattikorkeakoulun vähentävän maakunnan toimipisteissään yhteensä 120 opiskelijapaikkaa. Taistelua on haluttu käydä myös Kauhajoen restonomikoulutuksesta sekä myös koko koulutusalan jatkuvuudesta Etelä-Pohjanmaalla.

Kauhajokisittain ja suupohjalaisittain tuo viimeisin ehdotelma ei kuitenkaan mitään kovin myönteistä sisällä.

Restonomikoulutusta kun kaavaillaan toteutettavaksi vain Seinäjoella, nyt kymmenen opiskelijapaikkaa suppeampana. Toivoa sopii, että edes kolmen kymmenen aloituspaikan pysyvyys siellä tulisi turvatuksi.

Joka tapauksessa tämänpäiväinen tapaaminen luo lopullista pohjaa Seinäjoen koulutuskuntayhtymän yhtymähallituksen historialliselle koulutusta kuihduttavalle kokoukselle 28. toukokuuta.

Toivoa myös sopii, että opiskelijoiden valmistumisajat eivät maakunnan toimipisteissä pidenny mahdollisten lakkautusten myötä. Nykyisille ja syksyllä 2012 aloittaville uusille opiskelijoille on ainakin vakuutettu opintojen kitkaton suoritusmahdollisuus.

Ammattikorkeakouluopetuksen loppumisuhka Kauhajoella on luonnollisesti laittanut päättäjät eri rintamilla visioimaan jo pidemmän aikaa tulevaa, niin koulutustarjonnan kaventumisen kuin SeAMK:n valtaisan kiinteistömassan tulevaisuuden näkökulmista.

Onneksi erilaisia hankehakemuksia onkin viriämässä historiallisen ”Soppakoulun” Sööpärin tontin uuden tulevaisuuden rakentamiseksi. Alue mahdollistaa monipuolisen toiminnan ja uskoisi houkuttelevan uudenlaisen koulutuksen tarjoajia.

Kauhajoen ja Kurikan kaupungit ovat osaltaan yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa virittelemässä maakuntakorkeakoulua. Lisäksi Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymän viimeisimmät hankeideat – esimerkkinä Koripallo-akatemia – ovat yhtäkkisestä yllätyksellisyydestään huolimatta tutkimisen arvoisia tulevaisuuden visioita.

Esiselvityshanke tulee epäilemättä näyttämään tuon liikunnallisen hankeajatuksen toteutusmahdollisuudet.

Jari Ketola