Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 10.5.2012 16:10

Toisen asteen yhteys kateissa

Koulutuspaikkojen vähentyminen ammattikorkeakoulurintamalla koskettaa rajusti Kauhajokea ja koko seutukuntaa. Tällaisessa vaiheessa Suupohjasta toivoisikin löytyvän erityistä yksituumaisuutta, jolla päästäisiin pöytälaatikkotasolta vihdoin rakentavaan yhteistyöhön koulutuksen kehittämisessä.

Käytännössä työhön olisi käytettävissä jo asiantuntijuudella valmisteltuja rakennevisioitakin, joista esimerkiksi Olli Niemen taannoin laatima Suupohjan koulutusjärjestelmämalli olisi todennäköisesti yhä yksi varteenotettava tiekartta päämäärään pyrittäessä.

Tärkeimpiin kehittämiskohtiin lukeutuvat luonnollisesti toisen asteen koulutuksen – ammatillisen ja lukiokoulutuksen järkevä yhteensovittaminen. Sen ei toki pidä kuitenkaan vaikeuttaa lukioista korkeakouluopintoihin mielivien motivaatiota. Huoli siitä on varmasti aiheeton.

Suupohjan ammatti-instituutin rehtorin Matti Voutilaisen näkemykset Suupohjan koulutustulevaisuudesta ovat tunnettuja monen vuoden ajalta.

Koulunjohtaja ei ole ainoa seutukunnan kehityksestä kiinnostunut. Siitä huolimatta esimerkiksi toisen asteen koulutuksen palvelukyvyn ja yhteistyön vahvistamiseen ei täälläpäin ole takavuosien intokipunoista puhallettu eloon koulutustarjonnan uljaasti leiskuvaa liekkiä.

Vieläkään ei ole perusteetonta odottaa uuden suupohjalaisen koulutusjärjestelmän aikaan saamista. Koulutuksen tuottajia kun ovat meillä vielä elävät lukiot, Suupohjan ammatti-instituutti, Teak sekä muutamat muut hyödynnettävät koulutuspartnerit.

Jokaisella on vahvuutensa ja niiden summana saattaisi löytyä kenties nykyistä selvästikin järkevämpi toimintastrategia.

Jari Ketola