Etusivu » Urheilu
Urheilu / 20.7.2012 10:23

Ninni Salmi satsaa korisuraansa

Ninni Salmi valmistautuu EM-kisojen B-divisioonapeleihin. Kuva: Jari-Pekka Laitio-Ramone


Kauhajokelainen Ninni Salmi otti viime syksynä koripallourallaan askeleen eteenpäin ja muutti pääkaupunkiseudulle. Siellä hän pelasi B-tyttöjen SM-sarjaa Wartti-Basketin riveissä, A-tyttöjen SM-sarjaa ja naisten ykkösdivisioonaa yhdistelmäseura Capitalsissa sekä europelejä HBA PHYK Cadetsissa.

Salmi oli pääkaupunkiseudulle muuttaessaan vasta 14-vuotias. Hän on asunut toisen tyttöpelaajan perheessä.

– Perhejärjestely on toiminut loistavasti, en olisi voinut uneksiakaan paremmasta. Arki on sujunut alusta asti hyvin. Tietysti pikku kommelluksilta on mahdoton välttyä koriskiireiden keskellä. Kotona Kauhajoella olen käynyt mahdollisuuksien mukaan eli niinä viikonloppuina, jolloin ei ole ollut pelejä.

Salmi kertoo sopeutuneensa pääkaupunkiseudulle paremmin kuin odottikaan.

– Mutta onhan elo täällä erilaista. Esimerkiksi julkisilla en ole tottunut juurikaan kulkemaan. Kauhajoella pääsee pyörällä joka paikkaan kymmenessä minuutissa. Helsingissä täytyy varata vähän enemmän aikaa.

– Totta kai aluksi jännitti ja olin ihan hukassa. Mutta nyt on paljon rauhallisempaa. Ei minusta kyllä täyttä stadilaista saa tekemälläkään, mutta eihän se ole tarkoituskaan.

Salmi on käynyt koulua Helsingissä Pohjois-Haagan yhteiskoulussa. Siellä nuoret lupaavat koripalloilijat saavat maajoukkuetasoista valmennusta, jonka taustalla on Koripalloliiton ja pääkaupunkiseudun urheiluoppilaitosten Helsinki Basketball Academyn (HBA) -ohjelma.

HBA PHYK Cadets on pelannut myös Itä-Euroopan liigaa.

– Meillä on ollut yhteensä viidet treenit kolmena päivänä viikossa. Käytössä on ammattivalmentajan ja fysioterapeutin tietotaito sekä tukiharjoittelumahdollisuudet. Olen ollut tosi tyytyväinen, 183-senttinen laituri sanoo.

– Olen kehittynyt monissa teknisissä jutuissa, etenkin heitonvalinnoissa ja kovuudessa. Tärkeimmäksi opiksi nostaisin sen, että urheilu on jo tällä tasolla 24/7 puuhaa, eikä pääty treenien loppuessa. Kropasta täytyy pitää huolta.

Unelmana yliopistosarja. Salmi valmistautuu tiiviisti maajoukkueen mukana 12.-23.7. Tallinnassa pelattaviin 16-vuotiaiden EM-kisojen B-divisioonapeleihin. Lisäksi hän aikoo kesän mittaan rentoutua sekä viettää aikaa kaverien ja perheen kanssa Kauhajoella.

Ninnin isä Petteri Opas on pelannut korista 2. divarissa. Äiti Mariliisa Salmi on pelannut 235 A-maaottelua lentopallossa, jota Ninni pelasi 11-vuotiaaksi.

– Kodin esimerkki ja ilmapiiri ovat varmasti vaikuttaneet siihen, että aloin urheilla.

Molemmat vanhempani ovat valmentaneet minua ja tukevat ja neuvovat nykyäänkin. En koe varsinaisesti seuraavani kummankaan jalanjälkiä. Tosin unelmanani on pelata Yhdysvaltain yliopistosarjaa kuten äitini teki lentopallossa.

– Haaveenani on mennä koriksessa niin pitkälle kuin mahdollista ja päästä mahdollisimman lähelle todellista potentiaaliani. Missä se sitten onkaan.