Etusivu » Kulttuuri, Uutiset
Kulttuuri, Uutiset / 12.5.2012 17:45

Motocrossia, tyttöenergiaa ja häirikkömummoja

Kovat mummot -pienelokuvan näyttelijöistä Jessica Korpela, Jemina Huikku, Nuutti Ranta ja Veera Santaharju ajoivat takaa motocross-kuski Ville Heikkilää.

Opetus ja kulttuuriministeriön tukeman Videootit ry:n Videovankkuri-mediakasvatushankkeen kouluttaja Maikki Kantola sekä opettajat Jari Hankaniemi ja Jaana Heinola ihastelivat, miten hyvin peruskouluikäiset osasivat toteuttaa kuulemaansa ja näkemäänsä opetusta.

Noin 20 pienluokkalaista teki kolmessa ryhmässä musiikkiosuuksia ja kansia myöten valmiiksi kolme haasteellista pienelokuvaa.

– Projektin avulla on osallistujilla mahdollisuus kertoa itselleen tärkeistä asioista. Tärkeällä sijalla on tarinoiden omakohtaisuus, Kantola kiteytti ideaa.Heinola opettaa 6.-7.- ja Hankaniemi 8.-9.-luokkalaisia.

– Yritimme pysytellä taustalla, että lapset ja nuoret saisivat matkan varrella oivaltaa asioita itse. Välillä he suunnittelivat liian vaikeita aiheita, kuten toimintaelokuvatyyppisiä kohtauksia. Yhdellä ryhmällä oli aiheena ”tyttöenergia”, toisella motocross ja kolmannella mummot.

Kovat mummot -näyttelijöistä Veera Hemminki, Jemina Huikku, Jessica Korpela ja Veera Santaharju sanoivat työstäneensä käsikirjoitusta päivittäin noin kuukauden ajan.

– Mummot joivat mummojuomia ja ottivat nuoret silmätikuikseen ja kiusantekojensa kohteiksi. Pöllivät nuorilta eri asioita ja heittelivät lumipalloilla. Tapahtumia raportoi uutistoimittaja. Kohta mummot menivät valtaamaan uutisstudion ja riehuivat sielläkin, nauroivat tytöt humoristiselle juonelle.

Kantola, Hankaniemi ja Heinola painottivat ideoiden olleen oppilaiden kehittämiä.

– Käsikirjoitusten hiomisen jälkeen ja ennen kuvausten aloittamista, tutustuimme tarkemmin kameroihin, jalustoihin ja valaisuun. Annoimme oppilaille ohjeita kuvaamisesta, kerroimme yleisiä perusteita pienelokuvan tekemisestä ja mitkä ovat yleisimpiä virheitä, Kantola selvitti.

Monia kuvausottoja. Ville Heikkilä selitti ajaneensa pari vuotta motocrossia.

– Yleensä ajan Kainaston lähellä Kantokylässä. Motocross-aihe oli hyvä pienelokuvaan. Teimme nauhoituksia täällä koululla ja käytimme myös minun ja veljeni Petterin viime kesänä kuvaamia ajopätkiä. Niissä ajavat Petteri, Jarno Lähteenmäki, Mikko Osmo ja Harri Villamo. Mukana on temppujakin, Heikkilä sanoi.

Lopputuloksessa korostuu suojavarusteiden merkitys.Maritza Grönstrand selitti ”tyttöenergiaan” tehdyn kuvauksia ensin koulun ruokasalissa.

– Eka kuvauskerta meni vähän huonosti, koska silloin kulki oppilaita koko ajan ohitse. Toinen ja kolmas yritys sujuivat hyvin. Nelli Antila kertoi videolle toiveita, että ruokasali olisi isompi, ja etteivät pojat kiusaisi pihalla ja veisi tytöiltä pipoja. Itse puhuin saksanpaimenkoiristani ja miten kiva olisi saada haluamiaan vaatteita, Grönstrand hymyili.

 

Jari-Pekka Laitio-Ramone, teksti ja kuva