Etusivu » Blogi
Blogi / 14.10.2016 10:43

Kyllä aikuinenkin osaa kiusata

Jokainen meistä on herkästi tuomitsemassa koulukiusaamisen. Samalla kannattaa kunkin meistä kiinnittää huomio myös omaan käytökseen. Elämmekö niin kuin lapsia ja nuoria opetamme, kysyy päätoimittaja Tuomas Koivuniemi.

Kauhajoen Yhteiskoulussa puhuttiin tällä viikolla yläasteikäisille nuorille koulukiusaamisesta, josta omia kokemuksiaan ja näkemyksiään olivat kertomassa Duudsonien Jarno Leppälä ja Hannu-Pekka Parviainen. Kiusaaminen on ehdottoman tuomittavaa kaikissa muodoissaan. Lapseen tai nuoreen, joka on joutunut koulussa kiusatuksi, voi jäädä kiusaamisesta sen tapahtuessa fyysiset jäljet, mutta henkiset jäljet eivät parane yhtä nopeasti ja ne voivat jäädä vaivaamaan eliniäksi.

Kiusaaminen ei ole kuitenkaan ongelma pelkästään lasten ja nuorten kesken. Suomi ja suomalaisten oikeusistuinten pöytäkirjat ovat täynnä kertomuksia siitä, miten monituisilla tavoilla aikuiset ihmiset voivat toinen toistaan kiusata harrastuksissa, työpaikalla tai yhteisiä asioita hoidettaessa jne.

Lasten ja nuorten kiusatessa toisiaan, se on usein lyömistä nyrkillä tai haukkumista päin naamaa, mutta aikuisilla keinot ovat kovin usein toiset. Toki aikuiset miehet ja naiset osaavat käyttää nyrkkejä tai tehdä ”tinkiä” - laittaa esteitä tai nauloja tielle, piikkilankaa raja-aitaan tai varastaa ja kadottaa toisten postia. Usein näistä teoista jäädään kiinni, jolloin oikeus pääsee arvioimaan tekojen tuomittavuutta. Toinen ja hankalammin puututtava ja todistettava aikuisten kiusaamisen tapa on pahan puhuminen, suorien valheiden ja huhujen levittäminen, epämääräiset vihjailut, taloudellinen ja henkinen painostus, syrjintä ja eristäminen, kiristys ja peitelty uhkailu.

Jokainen meistä on herkästi tuomitsemassa koulukiusaamisen. Samalla kannattaa kunkin meistä kiinnittää huomio myös omaan käytökseemme. Elämmekö niin kuin omia lapsia ja nuoria opetamme? Nuori polvi oppii käyttäytymisen ja tekojen mallit usein vanhemmiltaan tai muilta läheisiltä aikuisilta. Annetaan siis arvo toiselle ihmiselle ja koetetaan kohdella toisiamme hyvin sen sijaan, että kylväisimme ilkeyden ja kiusaamisen myrkkyä ympärillemme.

Ystävyydellä,

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus