Etusivu » Blogi
Blogi / 14.10.2016 10:43

Kyllä aikuinenkin osaa kiusata

Jokainen meistä on herkästi tuomitsemassa koulukiusaamisen. Samalla kannattaa kunkin meistä kiinnittää huomio myös omaan käytökseen. Elämmekö niin kuin lapsia ja nuoria opetamme, kysyy päätoimittaja Tuomas Koivuniemi.

Kauhajoen Yhteiskoulussa puhuttiin tällä viikolla yläasteikäisille nuorille koulukiusaamisesta, josta omia kokemuksiaan ja näkemyksiään olivat kertomassa Duudsonien Jarno Leppälä ja Hannu-Pekka Parviainen. Kiusaaminen on ehdottoman tuomittavaa kaikissa muodoissaan. Lapseen tai nuoreen, joka on joutunut koulussa kiusatuksi, voi jäädä kiusaamisesta sen tapahtuessa fyysiset jäljet, mutta henkiset jäljet eivät parane yhtä nopeasti ja ne voivat jäädä vaivaamaan eliniäksi.

Kiusaaminen ei ole kuitenkaan ongelma pelkästään lasten ja nuorten kesken. Suomi ja suomalaisten oikeusistuinten pöytäkirjat ovat täynnä kertomuksia siitä, miten monituisilla tavoilla aikuiset ihmiset voivat toinen toistaan kiusata harrastuksissa, työpaikalla tai yhteisiä asioita hoidettaessa jne.

Lasten ja nuorten kiusatessa toisiaan, se on usein lyömistä nyrkillä tai haukkumista päin naamaa, mutta aikuisilla keinot ovat kovin usein toiset. Toki aikuiset miehet ja naiset osaavat käyttää nyrkkejä tai tehdä ”tinkiä” - laittaa esteitä tai nauloja tielle, piikkilankaa raja-aitaan tai varastaa ja kadottaa toisten postia. Usein näistä teoista jäädään kiinni, jolloin oikeus pääsee arvioimaan tekojen tuomittavuutta. Toinen ja hankalammin puututtava ja todistettava aikuisten kiusaamisen tapa on pahan puhuminen, suorien valheiden ja huhujen levittäminen, epämääräiset vihjailut, taloudellinen ja henkinen painostus, syrjintä ja eristäminen, kiristys ja peitelty uhkailu.

Jokainen meistä on herkästi tuomitsemassa koulukiusaamisen. Samalla kannattaa kunkin meistä kiinnittää huomio myös omaan käytökseemme. Elämmekö niin kuin omia lapsia ja nuoria opetamme? Nuori polvi oppii käyttäytymisen ja tekojen mallit usein vanhemmiltaan tai muilta läheisiltä aikuisilta. Annetaan siis arvo toiselle ihmiselle ja koetetaan kohdella toisiamme hyvin sen sijaan, että kylväisimme ilkeyden ja kiusaamisen myrkkyä ympärillemme.

Ystävyydellä,

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »