Etusivu » Blogi
Blogi / 02.06.2017 09:22

Koulutus ylläpitää ja luo elinvoimaa

Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus linjasi tällä viikolla, että Ilmajoella nyt annettavan agrologikoulutuksen teoriaopetus siirtyy vuoteen 2019 mennessä Seinäjoelle Framin kampusalueelle. Ilmajoen perinteikkäälle koulutilalle jää agrologikoulutuksen kohdalta vain käytännön opetus. Kauhajokisille vastaavanlainen koulutuksen siirtokuvio on tuttu, sillä ammattikorkeakoulu siirsi restonomiopetuksen maakuntakeskukseen.

Etelä-Pohjanmaan maakunnan kannalta on surullista, että ammatti- ja ammattikorkeakoulutuksen osalta keskittyminen on vain jatkunut. Hyväkuntoisia koulutiloja on maakunnassa tyhjillään, mutta samaan aikaan kuntien omistamat kuntayhtymät tai osakeyhtiöt rakentavat kalliilla rahalla uusia tiloja Seinäjoelle. Joku voisi kysyä, onko tällaisessa touhussa mitään järkeä?

Valtion maakunta- ja soteuudistusten yhteydessä on korostettu sitä, että jatkossa kaupunkien ja kuntien tärkein tehtävä on elinvoiman ja elinkeinojen kehittäminen. Koulutuksella on tärkeä rooli vaikka maakunnan reunalla olevan ja pienyritysvaltaisen Kauhajoen elinvoimaisuuden ylläpitämisessä. Siksi on tärkeää, että paikkakunnalla säilyisi vastakin vahva toisen asteen ammatillinen koulutus ja mahdollisuus monimuoto-opetuksen kautta opiskella korkea-asteen opintoja ja tutkintoja. Sen eteen on syytä niin päättäjien kuin alueen yritysten ja muiden yhteisöjen tehdä tulevaisuudessa hartiavoimin työtä.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 17.09.2018 08:27

Nyt on kuukauden päivät meneillään Vie vanhus ulos -kampanja, jolla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua päästäkseen raittiiseen ilmaan turvallisesti. Kampanja on Ikäinstituutin lanseeraama, kuten myös meneillään oleva Voimaa vanhuuteen -terveysliikuntaohjelma.

Lue lisää »
Blogi / 01.08.2018 11:26

Somen suurkuluttajana olen törmännyt ilmiöön kieliopin ja käytöstapojen puuttuminen. Sanahirviöt lauvantai, pyöräiliä, opiskelia ja enään seikkailevat usein päivityksissä. Päivämäärien oikeinkirjoitus on näyttänyt jäävän historiaan. Suoraan sanoen puistattaa törmätä lauseeseen, jossa kuka-sana on korvattu ketä-sanalla. Ketä oikeasti puhuu niin? (Eikö ollutkin kamalaa?)

Lue lisää »