Etusivu » Blogi
Blogi / 02.06.2017 09:22

Koulutus ylläpitää ja luo elinvoimaa

Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus linjasi tällä viikolla, että Ilmajoella nyt annettavan agrologikoulutuksen teoriaopetus siirtyy vuoteen 2019 mennessä Seinäjoelle Framin kampusalueelle. Ilmajoen perinteikkäälle koulutilalle jää agrologikoulutuksen kohdalta vain käytännön opetus. Kauhajokisille vastaavanlainen koulutuksen siirtokuvio on tuttu, sillä ammattikorkeakoulu siirsi restonomiopetuksen maakuntakeskukseen.

Etelä-Pohjanmaan maakunnan kannalta on surullista, että ammatti- ja ammattikorkeakoulutuksen osalta keskittyminen on vain jatkunut. Hyväkuntoisia koulutiloja on maakunnassa tyhjillään, mutta samaan aikaan kuntien omistamat kuntayhtymät tai osakeyhtiöt rakentavat kalliilla rahalla uusia tiloja Seinäjoelle. Joku voisi kysyä, onko tällaisessa touhussa mitään järkeä?

Valtion maakunta- ja soteuudistusten yhteydessä on korostettu sitä, että jatkossa kaupunkien ja kuntien tärkein tehtävä on elinvoiman ja elinkeinojen kehittäminen. Koulutuksella on tärkeä rooli vaikka maakunnan reunalla olevan ja pienyritysvaltaisen Kauhajoen elinvoimaisuuden ylläpitämisessä. Siksi on tärkeää, että paikkakunnalla säilyisi vastakin vahva toisen asteen ammatillinen koulutus ja mahdollisuus monimuoto-opetuksen kautta opiskella korkea-asteen opintoja ja tutkintoja. Sen eteen on syytä niin päättäjien kuin alueen yritysten ja muiden yhteisöjen tehdä tulevaisuudessa hartiavoimin työtä.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »