Etusivu » Blogi
Blogi / 02.06.2017 09:22

Koulutus ylläpitää ja luo elinvoimaa

Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus linjasi tällä viikolla, että Ilmajoella nyt annettavan agrologikoulutuksen teoriaopetus siirtyy vuoteen 2019 mennessä Seinäjoelle Framin kampusalueelle. Ilmajoen perinteikkäälle koulutilalle jää agrologikoulutuksen kohdalta vain käytännön opetus. Kauhajokisille vastaavanlainen koulutuksen siirtokuvio on tuttu, sillä ammattikorkeakoulu siirsi restonomiopetuksen maakuntakeskukseen.

Etelä-Pohjanmaan maakunnan kannalta on surullista, että ammatti- ja ammattikorkeakoulutuksen osalta keskittyminen on vain jatkunut. Hyväkuntoisia koulutiloja on maakunnassa tyhjillään, mutta samaan aikaan kuntien omistamat kuntayhtymät tai osakeyhtiöt rakentavat kalliilla rahalla uusia tiloja Seinäjoelle. Joku voisi kysyä, onko tällaisessa touhussa mitään järkeä?

Valtion maakunta- ja soteuudistusten yhteydessä on korostettu sitä, että jatkossa kaupunkien ja kuntien tärkein tehtävä on elinvoiman ja elinkeinojen kehittäminen. Koulutuksella on tärkeä rooli vaikka maakunnan reunalla olevan ja pienyritysvaltaisen Kauhajoen elinvoimaisuuden ylläpitämisessä. Siksi on tärkeää, että paikkakunnalla säilyisi vastakin vahva toisen asteen ammatillinen koulutus ja mahdollisuus monimuoto-opetuksen kautta opiskella korkea-asteen opintoja ja tutkintoja. Sen eteen on syytä niin päättäjien kuin alueen yritysten ja muiden yhteisöjen tehdä tulevaisuudessa hartiavoimin työtä.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »