Etusivu » Blogi
Blogi / 26.07.2017 16:40

Vastuu on lasten vanhemmilla

Toivottavasti monissa perheissä on tapa, että perhe istuutuu yhteiselle illalliselle useimpina päivinä tai ainakin kerran viikossa. Keskustelut kasvokkain ovat arvokkaampia kuin kuulumisten vaihtamiset kännyköiden välityksellä.

Tein äskettäin 50-vuotishaastattelun Jaakko Syrjäsestä, joka on Kauhajoen yläkoulun apulaisrehtori. Juttu ilmestyi Kauhajoki-lehdessä 14.7. Yhtenä asiana Syrjänen painotti sitä, että vastuu kasvatuksesta on vanhemmilla, vaikka jotkut lasten ja nuorten vanhemmat tai huoltajat yrittävät työntää vastuuta koulun puolelle.

Peruskoulujen ja eri oppilaitosten oppilaat suuntaavat kohta tiensä jälleen kouluja kohti. Ennen sitä voisi olla hyvä idea, että perheissä istuttaisiin alas ja puhuttaisiin koulukiusaamisesta ja esimerkiksi siitä, miten kohdataan erilaisuutta. Koulukiusaajathan ovat usein heitä, jotka pelkäävät erilaisuutta, ja jotka yrittävät peittää alemmuuskompleksejaan sortumalla koulukiusaamiseen. Jokainen ihminen on tietysti erilainen, mutta kaikki eivät halua mennä vaikka trendien perässä, jonka vuoksi voi yhtäkkiä olla koulumaailmassa "erilainen".

Toivottavasti monissa perheissä on tapa, että perhe istuutuu yhteiselle illalliselle useimpina päivinä tai ainakin kerran viikossa. Keskustelut kasvokkain ovat arvokkaampia kuin kuulumisten vaihtamiset kännyköiden välityksellä. Ilmeistä, kehonkielestä ja äänensävyistä pystyy lukemaan paljon. Jos toisella on huolia tai murheita, on helpompi antaa tukea vierellä ollessa kuin kännykän toisesta päästä.

Keskustellessa voi vanhempi tai muu huoltaja syvällisemmin tutustua lapsen ja nuoren ajatusmaailmaan, ja tietysti asia on myös toisinpäin. Jos ei ymmärrä jotain, kannattaa toista pyytää selvittämään asiaa. Toista voi myös pyytää kannustavasti perustelemaan näkökantojaan, joka luo mukavan kierteen sille, että ihminen haastaa itseään ja kehittää ajatusmaailmaansa. Vanhempi voi yllättyä, jos lapsi pyytää vaikka perustelemaan suvaitsemattomia lausuntoja, joita vanhempi on uutisia katsoessaan mylvinyt.

Jari-Pekka Laitio-Ramone

Pääkirjoitus / 17.09.2018 08:27

Nyt on kuukauden päivät meneillään Vie vanhus ulos -kampanja, jolla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua päästäkseen raittiiseen ilmaan turvallisesti. Kampanja on Ikäinstituutin lanseeraama, kuten myös meneillään oleva Voimaa vanhuuteen -terveysliikuntaohjelma.

Lue lisää »
Blogi / 01.08.2018 11:26

Somen suurkuluttajana olen törmännyt ilmiöön kieliopin ja käytöstapojen puuttuminen. Sanahirviöt lauvantai, pyöräiliä, opiskelia ja enään seikkailevat usein päivityksissä. Päivämäärien oikeinkirjoitus on näyttänyt jäävän historiaan. Suoraan sanoen puistattaa törmätä lauseeseen, jossa kuka-sana on korvattu ketä-sanalla. Ketä oikeasti puhuu niin? (Eikö ollutkin kamalaa?)

Lue lisää »