Etusivu » Blogi
Blogi / 26.07.2017 16:40

Vastuu on lasten vanhemmilla

Toivottavasti monissa perheissä on tapa, että perhe istuutuu yhteiselle illalliselle useimpina päivinä tai ainakin kerran viikossa. Keskustelut kasvokkain ovat arvokkaampia kuin kuulumisten vaihtamiset kännyköiden välityksellä.

Tein äskettäin 50-vuotishaastattelun Jaakko Syrjäsestä, joka on Kauhajoen yläkoulun apulaisrehtori. Juttu ilmestyi Kauhajoki-lehdessä 14.7. Yhtenä asiana Syrjänen painotti sitä, että vastuu kasvatuksesta on vanhemmilla, vaikka jotkut lasten ja nuorten vanhemmat tai huoltajat yrittävät työntää vastuuta koulun puolelle.

Peruskoulujen ja eri oppilaitosten oppilaat suuntaavat kohta tiensä jälleen kouluja kohti. Ennen sitä voisi olla hyvä idea, että perheissä istuttaisiin alas ja puhuttaisiin koulukiusaamisesta ja esimerkiksi siitä, miten kohdataan erilaisuutta. Koulukiusaajathan ovat usein heitä, jotka pelkäävät erilaisuutta, ja jotka yrittävät peittää alemmuuskompleksejaan sortumalla koulukiusaamiseen. Jokainen ihminen on tietysti erilainen, mutta kaikki eivät halua mennä vaikka trendien perässä, jonka vuoksi voi yhtäkkiä olla koulumaailmassa "erilainen".

Toivottavasti monissa perheissä on tapa, että perhe istuutuu yhteiselle illalliselle useimpina päivinä tai ainakin kerran viikossa. Keskustelut kasvokkain ovat arvokkaampia kuin kuulumisten vaihtamiset kännyköiden välityksellä. Ilmeistä, kehonkielestä ja äänensävyistä pystyy lukemaan paljon. Jos toisella on huolia tai murheita, on helpompi antaa tukea vierellä ollessa kuin kännykän toisesta päästä.

Keskustellessa voi vanhempi tai muu huoltaja syvällisemmin tutustua lapsen ja nuoren ajatusmaailmaan, ja tietysti asia on myös toisinpäin. Jos ei ymmärrä jotain, kannattaa toista pyytää selvittämään asiaa. Toista voi myös pyytää kannustavasti perustelemaan näkökantojaan, joka luo mukavan kierteen sille, että ihminen haastaa itseään ja kehittää ajatusmaailmaansa. Vanhempi voi yllättyä, jos lapsi pyytää vaikka perustelemaan suvaitsemattomia lausuntoja, joita vanhempi on uutisia katsoessaan mylvinyt.

Jari-Pekka Laitio-Ramone

Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »