Etusivu » Blogi
Blogi / 26.07.2017 16:40

Vastuu on lasten vanhemmilla

Toivottavasti monissa perheissä on tapa, että perhe istuutuu yhteiselle illalliselle useimpina päivinä tai ainakin kerran viikossa. Keskustelut kasvokkain ovat arvokkaampia kuin kuulumisten vaihtamiset kännyköiden välityksellä.

Tein äskettäin 50-vuotishaastattelun Jaakko Syrjäsestä, joka on Kauhajoen yläkoulun apulaisrehtori. Juttu ilmestyi Kauhajoki-lehdessä 14.7. Yhtenä asiana Syrjänen painotti sitä, että vastuu kasvatuksesta on vanhemmilla, vaikka jotkut lasten ja nuorten vanhemmat tai huoltajat yrittävät työntää vastuuta koulun puolelle.

Peruskoulujen ja eri oppilaitosten oppilaat suuntaavat kohta tiensä jälleen kouluja kohti. Ennen sitä voisi olla hyvä idea, että perheissä istuttaisiin alas ja puhuttaisiin koulukiusaamisesta ja esimerkiksi siitä, miten kohdataan erilaisuutta. Koulukiusaajathan ovat usein heitä, jotka pelkäävät erilaisuutta, ja jotka yrittävät peittää alemmuuskompleksejaan sortumalla koulukiusaamiseen. Jokainen ihminen on tietysti erilainen, mutta kaikki eivät halua mennä vaikka trendien perässä, jonka vuoksi voi yhtäkkiä olla koulumaailmassa "erilainen".

Toivottavasti monissa perheissä on tapa, että perhe istuutuu yhteiselle illalliselle useimpina päivinä tai ainakin kerran viikossa. Keskustelut kasvokkain ovat arvokkaampia kuin kuulumisten vaihtamiset kännyköiden välityksellä. Ilmeistä, kehonkielestä ja äänensävyistä pystyy lukemaan paljon. Jos toisella on huolia tai murheita, on helpompi antaa tukea vierellä ollessa kuin kännykän toisesta päästä.

Keskustellessa voi vanhempi tai muu huoltaja syvällisemmin tutustua lapsen ja nuoren ajatusmaailmaan, ja tietysti asia on myös toisinpäin. Jos ei ymmärrä jotain, kannattaa toista pyytää selvittämään asiaa. Toista voi myös pyytää kannustavasti perustelemaan näkökantojaan, joka luo mukavan kierteen sille, että ihminen haastaa itseään ja kehittää ajatusmaailmaansa. Vanhempi voi yllättyä, jos lapsi pyytää vaikka perustelemaan suvaitsemattomia lausuntoja, joita vanhempi on uutisia katsoessaan mylvinyt.

Jari-Pekka Laitio-Ramone

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »