Etusivu » Blogi
Blogi / 01.08.2018 11:26

Äidinkieli ja käytöstavat ovat siis niin out of fashion

Eveliina Mäki.

Somen suurkuluttajana olen törmännyt ilmiöön kieliopin ja käytöstapojen puuttuminen. Sanahirviöt lauvantai, pyöräiliä, opiskelia ja enään seikkailevat usein päivityksissä. Päivämäärien oikeinkirjoitus on näyttänyt jäävän historiaan. Suoraan sanoen puistattaa törmätä lauseeseen, jossa kuka-sana on korvattu ketä-sanalla. Ketä oikeasti puhuu niin? (Eikö ollutkin kamalaa?)

Some on antanut sen käyttäjille oikeuden olla käyttämättä omia aivoja. Facebookissa bongaa kysymyksiä: Moneltako kauppa menee tänään kiinni? Mikä on se biisi, jossa lauletaan: keinutaan, eteen ja taa-aa? Millainen sää Helsingissä on nyt? Mikä on RadioRockin taajuus Tampereella? Miten on mahdollista, että osataan pyöriä somessa, muttei käyttää Googlea?

Tuntuu, etteivät kaikki enää muista, että on eri asia kirjoittaa chatissa kavereiden kanssa, kuin julkiseen jakoon kaikkien nähtäville. Kavereiden kanssa viestitellessä kielenkäyttö on toisinaan roisia, alatyylistä eikä kielioppi ole niin justiinsa. Mutta en koskaan kirjoittaisi mitään sellaista omalla naamallani nettiin muiden luettavaksi. En ensinnäkään siksi, että juttujen taso ei ole kauhean korkealla. Toisekseen, mielestäni ihmistä on vaikea ottaa vakavasti, jos kirjoitusasuun ei ole selkeästi edes yritetty panostaa. Oikolukukin tuntuu olevan nykyään unohdettu taito.

Kieliopin lisäksi myös peruskäytöstavat unohtuvat keskustelufoorumeilla valitettavan usein. Aikuiset ihmiset kritisoivat kärkkäästi jopa kirosanojen saattelemana toisen ihmisen tapoja, ulkonäköä tai mokia. Otetaan aito esimerkki:

– Sinä v...n k...pää, joka kiilasit eteeni kaupan pihassa. Opettele s.....a ajamaan! ENSI KERRALLA EN VÄISTÄ!!!

Sanooko joku oikeasti näin rumasti kaupan pihassa kasvotusten tuntemattomalle ihmiselle? Ymmärrän, että tulistunut ja ajattelematon teini saattaa käyttää huonoa kieltä suuttuessaan. Kerran näin julkaisun, jossa pyydettiin asuvinkkejä Adidaksen nappiverkkareiden kanssa. Kommenttiosio oli täynnä kommentteja:

– Hyi v...u, onko ne hirvitykset muodissa?

– Kuka haluaa pukea päälleen nuo ysärioksennukset?

– Mitä v....a nyt oikeesti, ei kai kukaan käytä näitä enää?

Minustakaan nappiverkkarit eivät ole imarteleva housuvalinta. Mutta lauonko mielipiteeni asun kantajalle näin alatyylisellä kielenkäytöllä? En todellakaan, koska minulle on opetettu käytöstavat. Kyllä minäkin ratin takana voin salaa kirota edellä ajavalle, että painaisi kaasua. Mutta kirjoitanko siitä someen omalla naamallani, että voi v...u kun v.....a nämä autoiliat! En tietenkään. Eikä kenenkään fiksun aikuisen pitäisi.

Eveliina Mäki

Pääkirjoitus / 29.05.2019 15:37

Kauhajoen liikuntahalli oli käytännössä ääriään myöten täynnä viime sunnuntaina, kun Karhubasket kohtasi Korisliigan viidennessä finaaliottelussa Kouvolan Kouvot. Oranssiin käytännössä sonnustautunut sali raikui korishuumaa, kun 1 714 henkeä seurasi Jussi Laakson valmentaman ja kapteeni Bojan Sarcevicin johtaman kotijoukkueen iloista matkaa kohti otteluvoittoa ja Suomen mestaruutta. Pantteri-patsas - jo viime vuoden keväällä kauhajokisille tutuksi tullut mestaruuden merkki - sai jälleen jäädä pohjalaisille lakeuksille.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus