Etusivu » Blogi
Blogi / 12.10.2018 14:17

Otetaan jokainen huomioon

Kauhajoen Kamut on kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse ry:n alajaosto, joka perustettiin kymmenen vuotta sitten. Kävin haastattelemassa kamuja viime maanantaina. Ihmisten ja yhteiskunnan suhtautuminen kehitys- ja muihin vammaisiin on muuttunut myönteisempään suuntaan kuin mitä se oli vielä muutamia vuosikymmeniä sitten.

Tekemistä riittää kuitenkin edelleen. Kamujen mukaan esimerkiksi virastoissa asioidessa tulee esiin tilanteita, joissa olisi hyvä saada apua vaikeaselkoisten lomakkeiden ja papereiden kanssa. Lääkärillä avustajan kanssa käydessä saatetaan puhutella saattajaa terveyteen liittyvissä asioissa, vaikka henkilö itsekin osaisi oireistaan kertoa ja keskustella. Kaupan kassajonosta taas saattaa kuulua hätistelyä tai haukkumasanoja, kun vammainen henkilö ei aivan yhtä nopeasti ehdi laittamaan ostoksiaan pussiin niiden maksamisen jälkeen. Kanssaihmisten kommentit saattavat lisätä ihmisen ahdistusta ja aiheuttaa jopa sen, ettei hän niin mielellään asioi kaupassa itse.

Suomessa vietetään vammaisten viikkoa joulukuun alussa, minkä teemana on ”Itte saa päättää”. Kehitysvammaisten Tukiliitto ja Me Itse -ryhmät nostavat silloin esiin kehitysvammaisten oikeuksia, itsenäisyyttä ja osallisuutta.

On tärkeää, että kehitysvammaiset ja muut erityisryhmät otetaan huomioon yhteiskunnan ja ihmisten välisessä toiminnassa. Yhteiskunnan osalta tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kerrotaan ja tiedotetaan reilusti vammaisille kuuluvista palveluista ja eduista sekä pyritään helpottamaan liikkumista ja tukemaan vaikkapa itsenäistä asumista.

Me kanssaihmiset voimme tarpeen vaatiessa auttaa toista ihmistä vaikka kassajonossa sen sijaan, että käyttäydymme moukkamaisesti.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »