Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 13.12.2017 21:02

Valon Neito on Henrietta Alakortes

Henrietta Alakortes (oikealla) on Kauhajoen Valon Neito 2017. Muut ehdokkaat LC Kauhajoki Katrillin järjestämässä kampanjassa olivat Heini Tuunainen (vasemmalla), Vilma Nurminen, Stella Lyyski ja Siiri Jerkku.

Reetta Pitkäkoski, teksti ja kuva

Lions Club Kauhajoki Katrilli järjesti jälleen tänä syksynä perinteisen Valon neito -kampanjan. Yleisöäänestyksellä viiden ehdokkaan joukosta Valon neidoksi kruunattiin sunnuntaina Henrietta Alakortes. Alakortes keräsi kampanjassa suurimman äänimäärän, peräti 409 ääntä. Yhteensä kilpailussa annettiin 1601 ääntä. Muut Valon neito -ehdokkaat olivat Siiri Jerkku, Stella Lyyski, Vilma Nurminen ja Heini Tuunainen.

Lämmintä mieltä

Henrietta Alakortes opiskelee lukion ensimmäisellä luokalla. Hänen vapaa-aikansa kuluu liikunnallisissa merkeissä kuntosalilla, ryhmäliikuntatunneilla tai koripallokentällä Karhubasketin minityttöjä valmentaen. Alakortes on mukana myös nuorisovaltuustossa. Valon neito -ehdokkaaksi hän päätti lähteä tukeakseen kauhajokisia nuoria.

– Minua pyydettiin ehdokkaaksi, ja koska kampanjan idea kuulosti mukavalta, päätin lähteä mukaan. Tykkään siitä ajatuksesta, että kampanjan tuotot menevät kauhajokisten nuorten hyväksi, hän toteaa.

Äänien keräämistä Alakortes ei pitänyt kovin työläänä tehtävänä. Hän kertoi myyneensä ääniä sukulaisille, ystäville ja naapureille. Valon neidon tehtävistä hänellä on selvä kuva.

– Tehtäväni Valon neitona on tuoda lämmintä mieltä, iloa ja hyvää sanomaa tähän pimeään aikaan. Nyt joulun alla vierailemme myös palvelutaloilla laulamassa joululauluja, Alakortes kertoo.

Pitkät perinteet

Valon neito -perinne juontaa juurensa Lucian päivään, jota vietetään 13. joulukuuta Pyhän Lucian muistoksi. Muistopäivä kuului aikoinaan katoliseen pyhimyskalenteriin, mutta nykyään sitä vietetään lähinnä ruotsinkielisessä kulttuurissa. Perinteeseen kuuluu Lucia-neito, joka puetaan valkoisiin vaatteisiin ja kynttiläkruunuun. Valon Neito on suomenkielinen vastine Lucia-neidolle.

Valon neito valittiin Kauhajoella LC Katrillin toimesta nyt jo 17. kerran. Kampanjasta saadut tuotot menevät joka vuosi lyhentämättöminä kauhajokisten lasten ja nuorten hyväksi. Katrilli on jakanut vuosien varrella esimerkiksi stipendejä oppilaitoksille sekä avustuksia eri harrastusryhmille tai muuhun lapsi- ja nuorisotyöhön.

Pääkirjoitus / 12.04.2018 09:08

Suomalaisista evankelisluterilaisen kirkon jäseniä on tätä nykyä hieman yli 71 prosenttia. Etelä-Pohjanmaalla kirkkoon kuuluu noin 80-90 prosenttia asukkaista. Kauhajoen seurakuntaan kuuluu 86,2 prosenttia paikkakunnan asukkaista. Länsimaisittain olemme hyvin uskonnollista kansaa.

Lue lisää »
Blogi / 14.03.2018 10:33

Me olemme tottuneet näyttämään kanta-asiakaskorttia milloin missäkin kaupassa. Jossain kortin vilauttamisesta saa bonusta, toisessa kaupassa kortille plopsahtaa plussia. Monella erikoisliikkeelläkin on omat korttinsa tai passinsa, joilla määrätyn ostomäärän jälkeen saa alennusta. Korttiärjestelmiä on kritisoitu siitä, että ne ovat kalliita ja nostavat tuotteiden hintaa. Jo vuosia sitten asiantuntija totesi, että kanta-asiakaskorttijärjestelmä maksaa kaupalle yhtä paljon rahaa kuin hävikki. Nyt on hävikkiä saatu pienennettyä; miten on korttijärjestelmän kustannusten?

Lue lisää »