Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 13.12.2017 21:02

Valon Neito on Henrietta Alakortes

Henrietta Alakortes (oikealla) on Kauhajoen Valon Neito 2017. Muut ehdokkaat LC Kauhajoki Katrillin järjestämässä kampanjassa olivat Heini Tuunainen (vasemmalla), Vilma Nurminen, Stella Lyyski ja Siiri Jerkku.

Reetta Pitkäkoski, teksti ja kuva

Lions Club Kauhajoki Katrilli järjesti jälleen tänä syksynä perinteisen Valon neito -kampanjan. Yleisöäänestyksellä viiden ehdokkaan joukosta Valon neidoksi kruunattiin sunnuntaina Henrietta Alakortes. Alakortes keräsi kampanjassa suurimman äänimäärän, peräti 409 ääntä. Yhteensä kilpailussa annettiin 1601 ääntä. Muut Valon neito -ehdokkaat olivat Siiri Jerkku, Stella Lyyski, Vilma Nurminen ja Heini Tuunainen.

Lämmintä mieltä

Henrietta Alakortes opiskelee lukion ensimmäisellä luokalla. Hänen vapaa-aikansa kuluu liikunnallisissa merkeissä kuntosalilla, ryhmäliikuntatunneilla tai koripallokentällä Karhubasketin minityttöjä valmentaen. Alakortes on mukana myös nuorisovaltuustossa. Valon neito -ehdokkaaksi hän päätti lähteä tukeakseen kauhajokisia nuoria.

– Minua pyydettiin ehdokkaaksi, ja koska kampanjan idea kuulosti mukavalta, päätin lähteä mukaan. Tykkään siitä ajatuksesta, että kampanjan tuotot menevät kauhajokisten nuorten hyväksi, hän toteaa.

Äänien keräämistä Alakortes ei pitänyt kovin työläänä tehtävänä. Hän kertoi myyneensä ääniä sukulaisille, ystäville ja naapureille. Valon neidon tehtävistä hänellä on selvä kuva.

– Tehtäväni Valon neitona on tuoda lämmintä mieltä, iloa ja hyvää sanomaa tähän pimeään aikaan. Nyt joulun alla vierailemme myös palvelutaloilla laulamassa joululauluja, Alakortes kertoo.

Pitkät perinteet

Valon neito -perinne juontaa juurensa Lucian päivään, jota vietetään 13. joulukuuta Pyhän Lucian muistoksi. Muistopäivä kuului aikoinaan katoliseen pyhimyskalenteriin, mutta nykyään sitä vietetään lähinnä ruotsinkielisessä kulttuurissa. Perinteeseen kuuluu Lucia-neito, joka puetaan valkoisiin vaatteisiin ja kynttiläkruunuun. Valon Neito on suomenkielinen vastine Lucia-neidolle.

Valon neito valittiin Kauhajoella LC Katrillin toimesta nyt jo 17. kerran. Kampanjasta saadut tuotot menevät joka vuosi lyhentämättöminä kauhajokisten lasten ja nuorten hyväksi. Katrilli on jakanut vuosien varrella esimerkiksi stipendejä oppilaitoksille sekä avustuksia eri harrastusryhmille tai muuhun lapsi- ja nuorisotyöhön.

Pääkirjoitus / 10.10.2018 11:52

Tänään vietetään Aleksis Kiven eli suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kiven kirjoittaessa näytelmiään ja kirjojaan 1860-luvulla Suomessa elettiin kansallisen heräämisen aikaa, jolle olivat lähtölaukauksen antaneet muun muassa Elias Lönnrotin kokoama Kalevala-eepos (1835/1849).

Lue lisää »
Blogi / 12.10.2018 14:17

Kauhajoen Kamut on kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse ry:n alajaosto, joka perustettiin kymmenen vuotta sitten. Kävin haastattelemassa kamuja viime maanantaina. Ihmisten ja yhteiskunnan suhtautuminen kehitys- ja muihin vammaisiin on muuttunut myönteisempään suuntaan kuin mitä se oli vielä muutamia vuosikymmeniä sitten.

Lue lisää »