Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 01.02.2018 16:01

Näytelmä kertoi päihdeperheestä

Konsta Mäkelä ja Marjut Maristo näyttelivät isää ja tytärtä.

Jari-Pekka Laitio-Ramone, teksti ja kuva

Viime viikolla Kauhajoella esitettiin kolmesti Fragile – Särkyvää. Vahvasti puhuttelevan teatteriesityksen näki noin 500 lasta ja nuorta sekä iso määrä aikuisia. Fragile – Särkyvää kertoo alkoholistiäidistä, lähes aina töissä olevasta isästä ja heidän teini-ikäisestä tyttärestään.

Käsikirjoittaja-ohjaaja-tuottaja Heikki Törmi on aiemmin ollut mukana tekemässä alkoholismia käsittelevää Tanssii Houstonin kanssa –näytelmää. Syksyllä 2012 muusikko-näyttelijä Samuli Edelmann otti yhteyttä Törmiin, käsikirjoittaja Sami Parkkiseen ja näyttelijä Konsta Mäkelään, kun hänelle tuli tarve tuoda esiin sanomaa avunsaamisen mahdollisuudesta alkoholismiin.

– Me kaikki neljä olemme kamppailleet sen asian kanssa ja näytelmän myötä haluamme kertoa etenkin lapsille ja nuorille siitä, että vaikeista asioista voi puhua ja päästä eteenpäin, taustoitti näyttelijä Mäkelä.

Nelikko opiskeli Helsingissä teatterikorkeakoulussa samalla vuosikurssilla 1987-91.

Vihaa ja kaipausta samanaikaisesti

Fragile – Särkyvää tuli ensi-iltaan Suomen Kansallisteatterissa 2016. Se on nähty myös muun muassa Turun, Oulun sekä Kajaanin kaupunginteattereissa. Teatteriversio kestää tunnin ja Kauhajoella esitetty versio 35 minuuttia.

– Pitkässä esityksessä Kirsi Törmi tanssii alkoholistiäidin roolin. Tässä versiossa äitiä ei näy ollenkaan. Hän on kuitenkin läsnä tunteissa ja paineissa. On hienoa, että voimme esittää tätä lyhyempää versiota esimerkiksi kouluissa sekä lasten- ja koulukodeissa, joissa vahvasti toimivat intiimiys ja vuorovaikutus, nyökyttelivät isää näyttelevä Mäkelä ja tytärtä esittävä Marjut Maristo.

15-vuotias tytär joutuu huolehtimaan äidistään paljon sekä arjessa että matkoilla. Hän muun muassa joutuu yöllä etsimään äitiään Italiassa Roomassa.

Tytär kohtaa Suomessa terapeutin. Hän kehuu äitiään hyväksi ja kieltää sen, että perhe tarvitsisi apua. Terapeutti painottaa hänelle, ettei vanhempien ongelmien ratkominen kuulu lasten tehtäviin. Tytär lopulta myöntää tuntevansa itsensä kadonneeksi. Hän samanaikaisesti vihaa sekä kaipaa äitiään.

– Ympärilläni on kilpi. Tuntuu kuin äiti olisi kuollut vaikka hän elää. Olin vielä lapsi, kun hän monesti lähti kapakkaan, kun hän oli laittanut minut nukkumaan.

Äidin sanotaan juovan ”vain viiniä.”

– Se on kokemusteni mukaan tyypillistä, että miehet juovat naisia avoimemmin. Äidit hoitavat perheen ja kodin, ja sitten hakevat viiniä, jota he juovat lasten päästyä nukkumaan. He voivat ottaa iltakännin useastikin viikossa. Naisten osuus Kauhajoella alkoholisteista on ehkä noin kolmasosa. He hakevat miehiä huonommin apua, sanoi Riitta Koivula.

Hänen luotsaamansa päihdeklinikka tarjoaa avohoitoa ja läheisvalmennusta koko perheelle alkoholismiin ja muihin päihderiippuvuuksiin.

Näytelmää ei oltu aiemmin esitetty Etelä-Pohjanmaalla. Sitä ei ole vielä nähty missään Pohjanmaan maakunnan kunnassa.

– Kävin katsomassa näytelmän Oulussa tyttäreni kanssa ja heti seuraavana päivänä otin yhteyttä Kauhajoella syntyneeseen Heikki Törmiin. Ehkäisevän päihdetyöryhmän jäsenillekin puhuin tästä heti. Se oli vuoden projekti saada Fragile – Särkyvää Kauhajoelle, Koivula totesi.

Alkoholismi vaikuttaa moniin

Kauhajoelle näyttelijöiden mukana saapunut Minna Ilva on A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminnan projektipäällikkö.

– Aikuisille 2016 suunnatussa kyselyssä 23 prosenttia kertoi, että heidän lapsuudenkodissaan oli käytetty alkoholia niin, että siitä oli aiheutunut haittaa. Olemme tehneet vastaavan tutkimuksen myös nuorille ja tulos oli samanlainen, että joka neljäs oli kokenut perheessään alkoholihaittoja, Ilva selitti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan Suomessa on noin 65 000 – 70 000 alaikäistä, joiden vanhemmista vähintään toinen on saanut päihdeongelmaansa hoitoa.

– Voi vain arvailla miten paljon on heitä, joiden perheessä ei myönnetä päihdeongelmaa ja haeta apua.

Kaupungin erityisnuorisotyöntekijä Päivi Ojala, Minna Ilva, Konsta Mäkelä, Marjut Maristo ja Riitta Koivula muistuttivat olevan monia tahoja, joihin nuoret ja lapset voivat ottaa yhteyttä. Sellaisia ovat esimerkiksi Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän (LLKY) päihdehuollon ohjaajat, koulukuraattorit, nuorisotyöntekijät, Etsivä nuorisotyö –hanketyöntekijät, Oikeahetki ja A-klinikka.

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »