Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 07.02.2018 15:18

Punaisen maton eleganssia Hella-galleriassa

Kauhajokelaislähtöisen muotisuunnittelija ja taiteilija Anne-Mari Pahkalan näyttely avattiin Hella-galleriassa viime lauantaina. Pahkala päätti juhlistaa 10-vuotista yrittäjäuraansa 10 / TEN -juhlanäyttelyllä kotiseudullaan.

Reetta Pitkäkoski, teksti ja kuvat

Kauhajokelaislähtöisen muotisuunnittelija ja taiteilija Anne-Mari Pahkalan näyttely avattiin Hella-galleriassa viime lauantaina. Pahkala päätti juhlistaa 10-vuotista yrittäjäuraansa 10 / TEN -juhlanäyttelyllä kotiseudullaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Pahkalan luomuksia on esillä Etelä-Pohjanmaalla.

– Ajatus näyttelystä syntyi viime kesänä, kun olin juhannusta viettämässä Kauhajoella ja ajoimme Hella-gallerian ohi. Tuli mieleen ajatus, että vaikka vaatteiden esittäminen taidegallerioissa on kansainvälisellä tasolla yleistä, mitähän siitä mahdettaisiin ajatella täällä Kauhajoella. Halusin tuoda työni tänne, koska Valkoinen Puu ja Hella-galleria ovat niin ihania paikkoja. Käyn niissä joka kerta tullessani Kauhajoelle.

Vaatteet kiinnostivat

Pahkala kertoo, että hänen kiinnostuksensa vaatteita kohtaan heräsi jo hyvin varhain. Hän muutti Kauhajoelta pois jo peruskoulun jälkeen ja suuntasi Seinäjoelle opiskelemaan pukuompelijaksi.

– Minua kiinnosti jo nuorena vaatteet ja pukeutumisella viestiminen. Silloin minulla ei vielä ollut ymmärrystä työelämästä ja siitä, mitä se vaatteiden parissa työskentely voisi olla. Pukuompelijakoulussa alkoi kiinnostaa enemmän vaatteiden suunnittelu.

Seinäjoelta Pahkala suuntasi Mikkelin ammattikorkeakouluun vaatemuotoilun opintoihin, jossa hän erikoistui pukusuunnitteluun. Valmistuttuaan vuonna 2008 hän siirtyi töihin Ylelle.

– Tein Ylelle pukusuunnittelutöitä vuosina 2008–2014. Tein kuitenkin koko ajan töitä omalla toiminimellä. Vuonna 2014 muutin Tampereelta Helsinkiin, sillä halusin keskittyä omaan taiteeseen.

Slow fashion

Keskittyminen omiin juttuihin saikin Pahkalan uran upeaan nousuun. Hän suunnittelee joka vuosi yhden tai kaksi uniikkiasumallistoa.

– Muodin puolella minua kiehtoo eniten couture-muoti ja punaisten mattojen ylelliset asut. Suomessa niiden kohderyhmä on niin marginaalinen, joten pidän sen aika pienenä. Toinen syy on eettiset tekijät. En tee sesonkeja. Työni on enemmän slow fashion kuin toisinpäin, Pahkala kertoo.

Lue koko haastattelu 7.2.2018 julkaistusta Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 17.09.2018 08:27

Nyt on kuukauden päivät meneillään Vie vanhus ulos -kampanja, jolla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua päästäkseen raittiiseen ilmaan turvallisesti. Kampanja on Ikäinstituutin lanseeraama, kuten myös meneillään oleva Voimaa vanhuuteen -terveysliikuntaohjelma.

Lue lisää »
Blogi / 01.08.2018 11:26

Somen suurkuluttajana olen törmännyt ilmiöön kieliopin ja käytöstapojen puuttuminen. Sanahirviöt lauvantai, pyöräiliä, opiskelia ja enään seikkailevat usein päivityksissä. Päivämäärien oikeinkirjoitus on näyttänyt jäävän historiaan. Suoraan sanoen puistattaa törmätä lauseeseen, jossa kuka-sana on korvattu ketä-sanalla. Ketä oikeasti puhuu niin? (Eikö ollutkin kamalaa?)

Lue lisää »