Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 07.02.2018 15:18

Punaisen maton eleganssia Hella-galleriassa

Kauhajokelaislähtöisen muotisuunnittelija ja taiteilija Anne-Mari Pahkalan näyttely avattiin Hella-galleriassa viime lauantaina. Pahkala päätti juhlistaa 10-vuotista yrittäjäuraansa 10 / TEN -juhlanäyttelyllä kotiseudullaan.

Reetta Pitkäkoski, teksti ja kuvat

Kauhajokelaislähtöisen muotisuunnittelija ja taiteilija Anne-Mari Pahkalan näyttely avattiin Hella-galleriassa viime lauantaina. Pahkala päätti juhlistaa 10-vuotista yrittäjäuraansa 10 / TEN -juhlanäyttelyllä kotiseudullaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Pahkalan luomuksia on esillä Etelä-Pohjanmaalla.

– Ajatus näyttelystä syntyi viime kesänä, kun olin juhannusta viettämässä Kauhajoella ja ajoimme Hella-gallerian ohi. Tuli mieleen ajatus, että vaikka vaatteiden esittäminen taidegallerioissa on kansainvälisellä tasolla yleistä, mitähän siitä mahdettaisiin ajatella täällä Kauhajoella. Halusin tuoda työni tänne, koska Valkoinen Puu ja Hella-galleria ovat niin ihania paikkoja. Käyn niissä joka kerta tullessani Kauhajoelle.

Vaatteet kiinnostivat

Pahkala kertoo, että hänen kiinnostuksensa vaatteita kohtaan heräsi jo hyvin varhain. Hän muutti Kauhajoelta pois jo peruskoulun jälkeen ja suuntasi Seinäjoelle opiskelemaan pukuompelijaksi.

– Minua kiinnosti jo nuorena vaatteet ja pukeutumisella viestiminen. Silloin minulla ei vielä ollut ymmärrystä työelämästä ja siitä, mitä se vaatteiden parissa työskentely voisi olla. Pukuompelijakoulussa alkoi kiinnostaa enemmän vaatteiden suunnittelu.

Seinäjoelta Pahkala suuntasi Mikkelin ammattikorkeakouluun vaatemuotoilun opintoihin, jossa hän erikoistui pukusuunnitteluun. Valmistuttuaan vuonna 2008 hän siirtyi töihin Ylelle.

– Tein Ylelle pukusuunnittelutöitä vuosina 2008–2014. Tein kuitenkin koko ajan töitä omalla toiminimellä. Vuonna 2014 muutin Tampereelta Helsinkiin, sillä halusin keskittyä omaan taiteeseen.

Slow fashion

Keskittyminen omiin juttuihin saikin Pahkalan uran upeaan nousuun. Hän suunnittelee joka vuosi yhden tai kaksi uniikkiasumallistoa.

– Muodin puolella minua kiehtoo eniten couture-muoti ja punaisten mattojen ylelliset asut. Suomessa niiden kohderyhmä on niin marginaalinen, joten pidän sen aika pienenä. Toinen syy on eettiset tekijät. En tee sesonkeja. Työni on enemmän slow fashion kuin toisinpäin, Pahkala kertoo.

Lue koko haastattelu 7.2.2018 julkaistusta Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus