Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 07.02.2018 15:18

Punaisen maton eleganssia Hella-galleriassa

Kauhajokelaislähtöisen muotisuunnittelija ja taiteilija Anne-Mari Pahkalan näyttely avattiin Hella-galleriassa viime lauantaina. Pahkala päätti juhlistaa 10-vuotista yrittäjäuraansa 10 / TEN -juhlanäyttelyllä kotiseudullaan.

Reetta Pitkäkoski, teksti ja kuvat

Kauhajokelaislähtöisen muotisuunnittelija ja taiteilija Anne-Mari Pahkalan näyttely avattiin Hella-galleriassa viime lauantaina. Pahkala päätti juhlistaa 10-vuotista yrittäjäuraansa 10 / TEN -juhlanäyttelyllä kotiseudullaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Pahkalan luomuksia on esillä Etelä-Pohjanmaalla.

– Ajatus näyttelystä syntyi viime kesänä, kun olin juhannusta viettämässä Kauhajoella ja ajoimme Hella-gallerian ohi. Tuli mieleen ajatus, että vaikka vaatteiden esittäminen taidegallerioissa on kansainvälisellä tasolla yleistä, mitähän siitä mahdettaisiin ajatella täällä Kauhajoella. Halusin tuoda työni tänne, koska Valkoinen Puu ja Hella-galleria ovat niin ihania paikkoja. Käyn niissä joka kerta tullessani Kauhajoelle.

Vaatteet kiinnostivat

Pahkala kertoo, että hänen kiinnostuksensa vaatteita kohtaan heräsi jo hyvin varhain. Hän muutti Kauhajoelta pois jo peruskoulun jälkeen ja suuntasi Seinäjoelle opiskelemaan pukuompelijaksi.

– Minua kiinnosti jo nuorena vaatteet ja pukeutumisella viestiminen. Silloin minulla ei vielä ollut ymmärrystä työelämästä ja siitä, mitä se vaatteiden parissa työskentely voisi olla. Pukuompelijakoulussa alkoi kiinnostaa enemmän vaatteiden suunnittelu.

Seinäjoelta Pahkala suuntasi Mikkelin ammattikorkeakouluun vaatemuotoilun opintoihin, jossa hän erikoistui pukusuunnitteluun. Valmistuttuaan vuonna 2008 hän siirtyi töihin Ylelle.

– Tein Ylelle pukusuunnittelutöitä vuosina 2008–2014. Tein kuitenkin koko ajan töitä omalla toiminimellä. Vuonna 2014 muutin Tampereelta Helsinkiin, sillä halusin keskittyä omaan taiteeseen.

Slow fashion

Keskittyminen omiin juttuihin saikin Pahkalan uran upeaan nousuun. Hän suunnittelee joka vuosi yhden tai kaksi uniikkiasumallistoa.

– Muodin puolella minua kiehtoo eniten couture-muoti ja punaisten mattojen ylelliset asut. Suomessa niiden kohderyhmä on niin marginaalinen, joten pidän sen aika pienenä. Toinen syy on eettiset tekijät. En tee sesonkeja. Työni on enemmän slow fashion kuin toisinpäin, Pahkala kertoo.

Lue koko haastattelu 7.2.2018 julkaistusta Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »