Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 16.02.2018 13:07

Ystävät eri mantereilta tapasivat Asuulissa

Round Table Suomen järjestön kansainvälisten asioiden hoitaja Marcello Cucinotta, RT Kauhajoki 103 -klubin presidentti Juha Leppäpuska ja RT Suomen varapresidentti Mika Mäkisalo kertoivat järjestön toiminnasta paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Asuulissa oli toissalauantai-iltana vahva kansainvälinen tunnelma, kun Round Table –järjestön kansainvälisen numerotapaamisen väki vietti siellä gaalailtaa. RT Kauhajoki 103 –klubin presidentti Juha Leppäpuska joukkueineen isännöi vieraita muualta Suomesta ja maailmalta koko viikonvaihteen.

Numerotapaamiseen osallistuivat eri maista olevat 103-numeroiset klubit. Kauhajoen talveen kauimmaiset vieraat olivat tulleet Intiasta ja Etelä-Afrikasta.

– Kotimaisten vieraiden ohella väkeä on tullut Saksasta, Tanskasta, Hollannista ja Belgiasta kotimaan ohella. Ohjelmassa on ollut monipuolista yhdessäoloa Sotkassa ja Nummijärvellä, Leppäpuska kertoi.

Pilkillä ja saunassa

Nummijärvellä vieraat pääsivät pilkille ja testaamaan moottorikelkkoja, minkä jälkeen kansa nautti hirvisoppaa.

– Pohjalaiseen tapaan mentiin sitten saunaan ja avantoon, jonka jälkeen oli vuorossa gaalaillallinen. Kaikkiaan eri tilaisuuksiin on viikonlopun aikana osallistunut 40-50 henkeä. Gaalassa on mukana noin seitsemänkymmentä henkeä, Leppäpuska valotti.

Kauhajoen RT-klubi on perustettu vuonna 1984 ja klubissa on tällä hetkellä parikymmentä jäsentä. Jäsenet kokoontuvat kaksi kertaa kuukaudessa. RT:n valtakunnallinen jäsenmaksu on 70 euroa, minkä päälle yhdistyksen osuus on muutamia kymppejä.

Yli 90-vuotias järjestö

Round Table –järjestö on alunpitäen perustettu Isossa-Britanniassa 1927. Suomeen järjestö rantautui vuonna 1948. RT on 18-40 –vuotiaille miehille tarkoitettu palvelu- ja verkostoitumisjärjestö, jonka motto on ”Omaksu, suvaitse, kehity”.

Kauhajoen tapaamisessa olivat mukana Suomen RT:n varapresidentti Mika Mäkisalo Mustasaaresta ja kansainvälisten asioiden hoitaja (IRO) Marcello Cucinotta Vaasasta. Mäkisalon mukaan järjestön tavoite on toimia nuorten miesten verkostoitumisen yhteisönä ja uuden oppiminen.

– Punainen lanka toiminnassa on, ettei meillä ole poliittisia ja uskonnollisia intressejä, joten nämä ovat säännöissä kiellettyjä puheenaiheita, sillä emme halua aiheuttaa minkäänlaisia provokaatioita, Mäkisalo linjasi.

Aktiivista aluetta

Suomessa järjestöön kuuluu noin 1750 jäsentä ja aktiivisia klubeja on 113 kappaletta. Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella on kolme klubia Vaasassa ja kaksi Seinäjoella sekä Lapualla, Härmässä, Alajärvellä, Koskenkorvalla, Isojoella ja Kauhajoella.

Lue aiheesta enemmän 15.2.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 17.09.2018 08:27

Nyt on kuukauden päivät meneillään Vie vanhus ulos -kampanja, jolla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua päästäkseen raittiiseen ilmaan turvallisesti. Kampanja on Ikäinstituutin lanseeraama, kuten myös meneillään oleva Voimaa vanhuuteen -terveysliikuntaohjelma.

Lue lisää »
Blogi / 01.08.2018 11:26

Somen suurkuluttajana olen törmännyt ilmiöön kieliopin ja käytöstapojen puuttuminen. Sanahirviöt lauvantai, pyöräiliä, opiskelia ja enään seikkailevat usein päivityksissä. Päivämäärien oikeinkirjoitus on näyttänyt jäävän historiaan. Suoraan sanoen puistattaa törmätä lauseeseen, jossa kuka-sana on korvattu ketä-sanalla. Ketä oikeasti puhuu niin? (Eikö ollutkin kamalaa?)

Lue lisää »