Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 14.03.2018 10:49

Jätemylly ensi-iltaan Lustiteatterissa

Anne Ylihärsilä on näytelmän ohjaaja. Näyttelijöistä estradilla Seija Mantila, Johanna Marjakoski, Ilkka Hannusaari ja Marita Haapakoski.

Jari-Pekka Laitio-Ramone, teksti ja kuva

Kauhajoen kansalaisopiston Lustiteatteri-kurssilla on jälleen syyskuusta asti harjoiteltu näytelmää. Nyt perjantaina tulee ensi-iltaan Lustiteatterin versio Saara Kesävuoren ja Maria Syvälän vuonna 2007 kirjoittamasta Jätemyllystä. Komedia esitetään tällä ja ensi viikolla yhteiskoulun auditoriossa kahdeksan kertaa.

Jätemyllyn on ohjannut Anne Ylihärsilä, joka on ohjannut useita näytelmiä teuvalaisille harrastajanäyttelijöille.

– Aiemmin en ole ohjannut näytelmiä Lustiteatterille tai Kauhajoen kansalaisopistolle. Tällä kurssilla on todella hyvä ja motivoitunut porukka, jonka kanssa on mukava tehdä hommia. Katsoin läpi noin kymmentä tekstiä, että olisi sitten sopiva määrä näyttelijöitä ja tälle ryhmälle hyvä teema, ja että itsellänikin olisi näytelmän kautta jotain sanottavaa, Ylihärsilä taustoitti.

Hän luki kurssilaisten kanssa tarkemmin kaksi käsikirjoitusta.

– Toinen oli Jätemyllyä pitempi ja haastavampi teksti. Se olisi vaatinut ehkä vähän pidemmän harjoitteluajan.

Useita teemoja

Jätemyllyssä käsitellään esimerkiksi ympäristökysymyksiä, kierrätystä, burn-outia, ahneutta ja ihmissuhdekuvioita.

– Tämä on ajankohtainen aihe muun muassa kierrätysteeman kautta. Näytelmä on täyttä asiaa huumorilla höystettynä. Hahmot tuovat siihen komediamaisuutta. Esitän Kierrätyspuisto Oy:n toimitusjohtajaa ja maailmallakin kiertänyttä osaavaa asiantuntijaa, joka haluaa innostuneena toteuttaa visionsa ja saada Ähtävän kuntaan kierrätyspuiston, selvitti Johanna Marjakoski.

Nelikymppinen Marjakoski on kouluaikojen jälkeen ensimmäistä kertaa mukana näytelmässä.

– Olin jo useana vuotena miettinyt, että ilmoittaudun tälle kansalaisopiston kurssille.

Ilkka Hannusaari näyttelee Jätemyllyssä kansanedustajaa ja hevostilallista.

Lue aiheesta enemmän 14.3.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »