Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 14.03.2018 10:49

Jätemylly ensi-iltaan Lustiteatterissa

Anne Ylihärsilä on näytelmän ohjaaja. Näyttelijöistä estradilla Seija Mantila, Johanna Marjakoski, Ilkka Hannusaari ja Marita Haapakoski.

Jari-Pekka Laitio-Ramone, teksti ja kuva

Kauhajoen kansalaisopiston Lustiteatteri-kurssilla on jälleen syyskuusta asti harjoiteltu näytelmää. Nyt perjantaina tulee ensi-iltaan Lustiteatterin versio Saara Kesävuoren ja Maria Syvälän vuonna 2007 kirjoittamasta Jätemyllystä. Komedia esitetään tällä ja ensi viikolla yhteiskoulun auditoriossa kahdeksan kertaa.

Jätemyllyn on ohjannut Anne Ylihärsilä, joka on ohjannut useita näytelmiä teuvalaisille harrastajanäyttelijöille.

– Aiemmin en ole ohjannut näytelmiä Lustiteatterille tai Kauhajoen kansalaisopistolle. Tällä kurssilla on todella hyvä ja motivoitunut porukka, jonka kanssa on mukava tehdä hommia. Katsoin läpi noin kymmentä tekstiä, että olisi sitten sopiva määrä näyttelijöitä ja tälle ryhmälle hyvä teema, ja että itsellänikin olisi näytelmän kautta jotain sanottavaa, Ylihärsilä taustoitti.

Hän luki kurssilaisten kanssa tarkemmin kaksi käsikirjoitusta.

– Toinen oli Jätemyllyä pitempi ja haastavampi teksti. Se olisi vaatinut ehkä vähän pidemmän harjoitteluajan.

Useita teemoja

Jätemyllyssä käsitellään esimerkiksi ympäristökysymyksiä, kierrätystä, burn-outia, ahneutta ja ihmissuhdekuvioita.

– Tämä on ajankohtainen aihe muun muassa kierrätysteeman kautta. Näytelmä on täyttä asiaa huumorilla höystettynä. Hahmot tuovat siihen komediamaisuutta. Esitän Kierrätyspuisto Oy:n toimitusjohtajaa ja maailmallakin kiertänyttä osaavaa asiantuntijaa, joka haluaa innostuneena toteuttaa visionsa ja saada Ähtävän kuntaan kierrätyspuiston, selvitti Johanna Marjakoski.

Nelikymppinen Marjakoski on kouluaikojen jälkeen ensimmäistä kertaa mukana näytelmässä.

– Olin jo useana vuotena miettinyt, että ilmoittaudun tälle kansalaisopiston kurssille.

Ilkka Hannusaari näyttelee Jätemyllyssä kansanedustajaa ja hevostilallista.

Lue aiheesta enemmän 14.3.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 17.09.2018 08:27

Nyt on kuukauden päivät meneillään Vie vanhus ulos -kampanja, jolla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua päästäkseen raittiiseen ilmaan turvallisesti. Kampanja on Ikäinstituutin lanseeraama, kuten myös meneillään oleva Voimaa vanhuuteen -terveysliikuntaohjelma.

Lue lisää »
Blogi / 01.08.2018 11:26

Somen suurkuluttajana olen törmännyt ilmiöön kieliopin ja käytöstapojen puuttuminen. Sanahirviöt lauvantai, pyöräiliä, opiskelia ja enään seikkailevat usein päivityksissä. Päivämäärien oikeinkirjoitus on näyttänyt jäävän historiaan. Suoraan sanoen puistattaa törmätä lauseeseen, jossa kuka-sana on korvattu ketä-sanalla. Ketä oikeasti puhuu niin? (Eikö ollutkin kamalaa?)

Lue lisää »