Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 23.03.2018 16:09

Äijälän pappila sai uuden elämän

Anu Tieaho (o.s. Keski-Filppula) on perheineen kunnostanut Äijälän pappilan kodikseen perinteitä vaalien.

Äijälän pappila on rakennettu vuonna 1890.

Tuomas Koivuniemi, teksti ja kuvat

Kauhajoen seurakunnan aikaisemmin omistama Äijälän pappila on kahdessa vuodessa käynyt läpi täysremontin. Seurakunta laittoi pappilan myyntiin pari vuotta sitten, kun se pyrki luopumaan vähällä käytöllä olevista kiinteistöistään. Uudet omistajat pappila sai Anu (44) ja Ville (45) Tieahosta, jotka tuolloin asuivat Keravalla.

Pariskunnan juuret ovat syvällä pohjalaisessa maaperässä, sillä Anu (o.s. Keski-Filppula) on syntyisin Kauhajoelta ja Ville Seinäjoelta.

– Olemme Villen kanssa tavanneet lukiossa Kajaanissa, kun molempien perheet asuivat siellä. Itse olin 12-vuotias, kun muutimme täältä Kajaaniin. Villen kanssa olemme koko ikämme kaivanneet takaisin Pohjanmaalle ja haaveilleet paluusta kotiseudulle, hän kertoo.

Kauhajoki-lehden ilmoitus huomattiin

Pariskunnan haaveena oli myös löytää lakeudelta kodikseen vanha pohjalaistalo. Anun mukaan he olivat seuranneet asuntoilmoituksia verkosta ja lehdistä hyvän aikaa.

– Ville huomasi sitten Kauhajoki-lehdestä, että seurakunta myy Äijälän pappilaa. Seuraavaksi kävimme tutustumassa rakennukseen, minkä jälkeen laitoimme tarjouksen seurakunnalle. Ostoprosessi oli aika pitkä, kun tarjous piti käsitellä ensin kirkkoneuvostossa ja hyväksyä valtuustossa, jonka jälkeen se vielä meni tuomiokapitulin ja kirkkohallituksen käsiteltäväksi.

Kauppakirjat seurakunnan ja Tieahojen kanssa allekirjoitettiin lopulta juhannuksen alla 2016. Tämän jälkeen 1890 rakennetun pappilan tontilla alkoi tapahtua. Rakennuksen ympäriltä raivattiin puustoa pois sekä puutarha ja piha laitettiin uuteen uskoon. Talon sisällä vanhat, leveät, lattialankut otettiin pois, koko alapohja remontoitiin ja tilalle laitettiin uudet, perinteisellä menetelmällä sahatut, kuusilankut.

– Vanhat lattialankut olivat hyvässä kunnossa, joten ne ovat varastossa. Olen haaveillut, että niistä voidaan tehdä takapihalle kaavaillun lasiterassin lattialaudat. Taloa remontoidessa pyrittiin kunnioittamaan ja säilyttämään vanhaa, Anu Tieaho kertoo.

Remontissa keittiö siirtyi talon päädystä keskemmälle eteisen viereen. Vanhat vesikiertoiset patterit vaihdettiin ja talon lvis-puoli rakennettiin uudelleen.

Tieahoilla on kolme lasta - Ida (14), Lassi (16) ja Rasmus (21). Vanhin lapsista opiskelee kauppakorkeakoulussa Espoossa, eikä muuttanut muun perheen mukana Kauhajoelle. Idan ja Lassin huoneet ovat Anun mukaan sisustettu lasten oman maun mukaan. Äidin into vanhaa kunnioittavaan sisustustyyliin ei niihin ulotu.

Itsenäisyyspäivänä saman katon alle

Talon remontoinnin johtamisesta vastasi Anun eno, rakennusinsinööri Heikki Puskala sekä kirvesmiehinä toimivat Rakennuspalvelu Petri Kangasniemi Oy, Juha Lehtikevari ja Toni Harju.

– Syksy 2016 meni minulla remontin parissa, sillä tapetoin, maalasin huoneiden kattoja ja seiniä. Remontin ollessa jo loppusuoralla pääsimme koko perhe muuttamaan taloon itsenäisyyspäivänä 2016. Sähköt oli silloin vasta lasten huoneissa ja keittiössä, joten vedimme muihin huoneisiin sähköt jatkojohdolla pattereille ja valoille. Tärkeintä oli, että olimme vihdoin saman katon alla, Anu Tieaho kertoo.

Ville Tieaho työskentelee Eevia Health Oy:n palveluksessa Aronkylässä.

Lue aiheesta enemmän 23.3.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehden rakentamisen ja sisustamisen numerosta!

Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »