Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 23.03.2018 16:09

Äijälän pappila sai uuden elämän

Anu Tieaho (o.s. Keski-Filppula) on perheineen kunnostanut Äijälän pappilan kodikseen perinteitä vaalien.

Äijälän pappila on rakennettu vuonna 1890.

Tuomas Koivuniemi, teksti ja kuvat

Kauhajoen seurakunnan aikaisemmin omistama Äijälän pappila on kahdessa vuodessa käynyt läpi täysremontin. Seurakunta laittoi pappilan myyntiin pari vuotta sitten, kun se pyrki luopumaan vähällä käytöllä olevista kiinteistöistään. Uudet omistajat pappila sai Anu (44) ja Ville (45) Tieahosta, jotka tuolloin asuivat Keravalla.

Pariskunnan juuret ovat syvällä pohjalaisessa maaperässä, sillä Anu (o.s. Keski-Filppula) on syntyisin Kauhajoelta ja Ville Seinäjoelta.

– Olemme Villen kanssa tavanneet lukiossa Kajaanissa, kun molempien perheet asuivat siellä. Itse olin 12-vuotias, kun muutimme täältä Kajaaniin. Villen kanssa olemme koko ikämme kaivanneet takaisin Pohjanmaalle ja haaveilleet paluusta kotiseudulle, hän kertoo.

Kauhajoki-lehden ilmoitus huomattiin

Pariskunnan haaveena oli myös löytää lakeudelta kodikseen vanha pohjalaistalo. Anun mukaan he olivat seuranneet asuntoilmoituksia verkosta ja lehdistä hyvän aikaa.

– Ville huomasi sitten Kauhajoki-lehdestä, että seurakunta myy Äijälän pappilaa. Seuraavaksi kävimme tutustumassa rakennukseen, minkä jälkeen laitoimme tarjouksen seurakunnalle. Ostoprosessi oli aika pitkä, kun tarjous piti käsitellä ensin kirkkoneuvostossa ja hyväksyä valtuustossa, jonka jälkeen se vielä meni tuomiokapitulin ja kirkkohallituksen käsiteltäväksi.

Kauppakirjat seurakunnan ja Tieahojen kanssa allekirjoitettiin lopulta juhannuksen alla 2016. Tämän jälkeen 1890 rakennetun pappilan tontilla alkoi tapahtua. Rakennuksen ympäriltä raivattiin puustoa pois sekä puutarha ja piha laitettiin uuteen uskoon. Talon sisällä vanhat, leveät, lattialankut otettiin pois, koko alapohja remontoitiin ja tilalle laitettiin uudet, perinteisellä menetelmällä sahatut, kuusilankut.

– Vanhat lattialankut olivat hyvässä kunnossa, joten ne ovat varastossa. Olen haaveillut, että niistä voidaan tehdä takapihalle kaavaillun lasiterassin lattialaudat. Taloa remontoidessa pyrittiin kunnioittamaan ja säilyttämään vanhaa, Anu Tieaho kertoo.

Remontissa keittiö siirtyi talon päädystä keskemmälle eteisen viereen. Vanhat vesikiertoiset patterit vaihdettiin ja talon lvis-puoli rakennettiin uudelleen.

Tieahoilla on kolme lasta - Ida (14), Lassi (16) ja Rasmus (21). Vanhin lapsista opiskelee kauppakorkeakoulussa Espoossa, eikä muuttanut muun perheen mukana Kauhajoelle. Idan ja Lassin huoneet ovat Anun mukaan sisustettu lasten oman maun mukaan. Äidin into vanhaa kunnioittavaan sisustustyyliin ei niihin ulotu.

Itsenäisyyspäivänä saman katon alle

Talon remontoinnin johtamisesta vastasi Anun eno, rakennusinsinööri Heikki Puskala sekä kirvesmiehinä toimivat Rakennuspalvelu Petri Kangasniemi Oy, Juha Lehtikevari ja Toni Harju.

– Syksy 2016 meni minulla remontin parissa, sillä tapetoin, maalasin huoneiden kattoja ja seiniä. Remontin ollessa jo loppusuoralla pääsimme koko perhe muuttamaan taloon itsenäisyyspäivänä 2016. Sähköt oli silloin vasta lasten huoneissa ja keittiössä, joten vedimme muihin huoneisiin sähköt jatkojohdolla pattereille ja valoille. Tärkeintä oli, että olimme vihdoin saman katon alla, Anu Tieaho kertoo.

Ville Tieaho työskentelee Eevia Health Oy:n palveluksessa Aronkylässä.

Lue aiheesta enemmän 23.3.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehden rakentamisen ja sisustamisen numerosta!

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus