Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 12.05.2018 09:59

Lapsen sairaus vaatii äidiltäkin paljon

Niina Viitamäki on kolmen palsen äiti. Kuopus Ilari houkutti äitiä leikkimään Autot-elokuvien autoilla.

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuva

Viitamäen perheessä Päntäneellä äitienpäivän juhlinta alkaa aamulla, kun lapset herättävät Niina-äidin ja tuovat koulussa ja hoidossa tekemänsä lahjat.

– Aamupäivällä juhlitaan täällä oman perheen kesken ja sitten lähdetään kierrokselle, kertoo Niina Viitamäki.

Kierros käsittää vierailut molempien isoäitien sekä Niinan mummun luona.

Lapsia haluttiin

Kolmen lapsen äidille oli selvää jo nuoresta, että hän haluaa lapsia. 16-vuotiaana hän alkoi seurustella miehensä Pasin kanssa ja tuli äidiksi 23-vuotiaana. Ensimmäinen raskaus sattui sopivasti talonrakennusaikaan ja Niina nauraakin, että sisustusasiat eivät olleet raskauspahoinvoinnin aikana läheskään aina ensimmäisenä mielessä. Nyt Ella on yhdeksänvuotias, Emma kahdeksan ja kuopus Ilari neljä.

– Isommastakin lapsimäärästä haaveilin, mutta Ilarilla todettiin diabetes vähän yli yksivuotiaana ja se on tuonut lisähaasteita elämään. Ilarilla on nyt insuliinipumppu, joka helpottaa sairauden kanssa elämistä. Aina kotoa lähdettäessä on kuitenkin oltava hoitolaukku mukana, jossa on insuliinia ja evästä.

Ilarin diabetes vaatii muutakin kuin sokeritonta ruokavaliota; proteiinien ja kuitujen saannista on huolehdittava. Hiilihydraattipommien syöminen aiheuttaa pojassa ärtyneisyyttä.

Omaakin aikaa

Niina Viitamäki oli hoitovapaalla Ilarin syntymän jälkeen, mutta sanoo oman mielenterveytensä takia halunneensa takaisin töihin. Kuopus vaatii äidin huomion lähes joka minuutti.

– Piti saada omaakin aikaa.

Hän tekee nelipäiväistä työviikkoa Paikallispankkien PP-Laskennassa Kauhajoella.

– Jatkan nelipäiväistä niin kauan kuin se työnantajalle sopii. Perjantaina pystyy tekemään kotihommia ja olen kotona, kun tytöt tulevat koulusta.

Haaveena on enemmän rauhallista yhdessäoloa perheen kanssa. Niin Niina kuin Pasi ovat aktiivisesti Päntäneen eri yhdistyksissä ja lapset kulkevat mukana. Niinan mukaan kylän nuorisoseura on heille kuin toinen koti.

Kritiikkiä

Niina Viitamäki kritisoi sitä, että Kauhajoki ei maksa minkäänlaista kuntarahaa lasten kotihoidosta.

– Teimme muutaman äidin kanssa joskus vertailulaskelmia kotihoidon ja päivähoidon kustannuksista. Kaupungilla kuitenkin aina onnistuttiin osoittamaan, että päivähoito on edullisempi.

Viitamäki pitää perhepäivähoitoa ja pientä hoitoryhmää parempana lapsille kuin isoa päiväkotia.

– Ilari on käynyt Päntäneen Kuusenkolossa, joka on ryhmäperhepäiväkoti. Seurakunnan perhekerho täältä loppui emmekä pysty kuljettamaan Ilaria keskellä päivää keskustaan.

Luotettava aikuinen

Kysymykseen, millainen äiti haluaisi kymmenen vuoden päästä olla, Viitamäki nauraa, että toivottavasti niin nuorekas, että pysyy lasten menossa mukana.

– Toivottavasti pystyn opastamaan lapsia opiskelun alkuun.

Hänen mielestään äidin on oltava luotettava aikuinen, jolle lapset voivat kertoa huoliaan. Äidin ei tarvitse olla lastensa paras ystävä.

Juttu on julkaistu alunperin 9.5.2018 ilmestyneessä Kauhajoki-lehdessä.

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »