Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 18.06.2018 13:48

Kauhajärven kirkossa siunataan ja kahvitellaan

Eino Perälä oli ennakkoluuloton pappi ja hän sanoi, ettei kirkko siitä huonone ja henki säilyy kirkossa, vaikka siellä olisi muutakin toimintaa, Kauhajärvellä asuva Olavi Kangasniemi muistelee.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Kauhajärven puukirkko seisoo kauniina kirkkomaan kupeessa. Vuonna 1951 valmistunut pieni kyläkirkko yllättää siellä vierailevan. Kyseessä ei olekaan perinteinen jumalanpalvelushuone, vaan monitoimikirkko, jossa siunaamisen jälkeen pidetään myös pidot. Ajatuksena hääjuhla ruokailuineen kirkossa on vallan viehättävä.

– Hautajaisissa istutaan kirkon penkissä ja kun saattoväki palaa hautausmaalta, on istuimet siirretty syrjään ja tilalle katettu pöydät. Täällä pidetään myös muita tilaisuuksia ja häitä. Tanssita täällä ei, siihen vedetään raja ja silloin juhlaväki siirtyy hyvässä järjestyksessä läheiselle maamiesseuralle, kertoo pitkään kirkon isäntänä ja esittelijänä toiminut Olavi Kangasniemi.

Aikoinaan kirkon käytön monipuolistamista oli pohdittu piispantarkastuksessa täyden salin läsnä ollessa.

Eino Perälä oli ennakkoluuloton pappi ja hän sanoi, ettei kirkko siitä huonone ja henki säilyy kirkossa, vaikka siellä olisi muutakin toimintaa, Kangasniemi muistelee.

Lämmin tunnelma

Tapa kertoo paljon kirkon merkityksestä kyläläisille ja myös siitä, kuinka kirkko on läsnä ja läheinen seurakuntalaisilleen. Jo sisustus tuo mieleen, että tässä kirkossa pappia ei haluta nostaa jalustalle eikä erottaa ihmisistä, vaan hän on kansan keskellä. Alttarikalusteet on suunnitellut rovasti Paavo Tamminen ja kaikki kirkon kalusteet ovat yksinkertaista ja vähäistä, mutta juhlallisia.

– Aikaisemmin täällä kahviteltiin aina jumalanpalveluksen jälkeen maa- ja kotitalousnaisten toimesta, mutta enää vain erikoistilanteessa kahvit tilataan seurakunnalta. Voimat ovat ehtyneet ja väki vähentynyt. Ennen kahvittelun lomassa vaihdettiin kuulumisia ja puheensorina oli kova. Silloin kirkko oli myös aina täynnä väkeä, nyt vain muutamat tulevat istumaan ja kuuntelemaan saarnaa.

Käsityönä tehty

Hautausmaa vihittiin käyttöön 1937 ja jo pitkään ennen sitä oli kylällä virinnyt halu omasta kirkosta, koska etäisyydet ja huonot kulkuyhteydet Kauhajoelle vaikeuttivat kirkollisia toimituksia. Sotavuodet viivästyttivät kirkon rakentamista, mutta viimein kirkko nousi ja pääosin kyläläisten omin voimin. Puut rakentamiseen tulivat seurakunnan omasta metsästä.

– Puut ajettiin talvella järven yli ja veistettiin käsin piilukirveellä. Työ oli taidokasta ja harmillisesti jälki on jäänyt myöhemmin tehdyn eristyksen alle.

Uruissa soraääni

Vuonna 1980 kirkkoa laajennettiin ja rakennettiin keittiö, kerhotilat ja vessat. Laajennuksen myötä juhlatiloja kirkossa on nyt noin parille sadalle henkilölle. Urut on saatu Kauhajoen siunauskappelista.

– Meidät vihittiin vaimon kanssa vuonna 1955. Silloin oli käytössä vielä vanha urkuharmoni, josta kuului ylimääräisiä ääniä, muttei se haitannut. Kerättiin kuitenkin adressi uusien urkujen saamiseksi ja sattui niin hyvin, että Kauhajoelle hankittiin uudet ja saimme tänne sieltä vanhat.

Monia toimituksia

Kauhajärven kirkossa pidetään kerran kuussa jumalanpalvelus ja diakoniatyön Iloinen iltapäivä. Lisäksi kirkossa on monia muita tapahtumia ja joka joulu joulukirkko sekä aattona että joulupäivän aamuna.

Juttu on julkaistu alunperin 15.6.2018 ilmestyneessä Kauhajoki-lehden Hyyppä-kylänumerossa

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus