Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 19.06.2018 14:11

Nummenmäen historiaa kestikievarista Nummirockiin

Nummenmäellä käytiin 1808 Ruotsi-Suomen ja Venäjän välisen niin sanotun Suomen sodan voitokas Nummijärven taistelu, josta muistuttaa enää alueelle pystytetty Pohjanmaan rykmentin sotilaiden hautapaikka. Kuva: Tero Viertola.

Nummijärven kylässä on yksi alue, joka pitää sisällään paljon arvokasta ja valtakunnallisesti merkittävää historiaa. Siellä on ollut asutusta esihistorialliselta ajalta alkaen. Tänä päivänä useat tuntevat alueen parhaiten Nummirockin festivaalialueena. Kyseessä on niin sanottu Nummenmäki.

Nummenmäki on nähnyt historiansa saatossa kaikenlaista. Siinä on sijainnut 1600-luvun lopulta Nummijärven kestikievari, joka vastaanotti, majoitti ja kyyditsi matkalaisia usean sadan vuoden ajan. Suurimmalla osalla nummijärvisistä ja kauhajokisistakin suvuista on linkki kestikievarin sukuihin.

Ruotsin kuningas kuuluisin vieras

Kuuluisin kestikievarin vieraista oli varmaankin heinäkuussa 1752 siellä piipahtanut Ruotsi-Suomen kuningas Adolf Fredrik. Kuningas kulki saattueineen Kauhanevan kansallispuistoa seurailevaa Kyrönkankaan kesätietä pitkin kestikievarille, jossa hän levähti lehtimajassa ja nautti virvokkeita odotellen, että alueen talolliset vaihtavat hänen usean kymmenen metrin pituiseen saattueeseensa ja vaunuihinsa uudet hevoset. Kievarin talli ja piha oli kuninkaan oma ”Nummijärven pit stop”. Kievarin pihamaalla nautituista virvokkeista tuli kuninkaalle jo Kurikassa sellainenkin hätä, että kurikkalaiset ovat tänä päivänäkin sen muistaneet ja nimikoineet matkailuvaltikseen kiven, johon samainen hallitsija tarpeensa sitten päästi. Nummenmäellä ei tästä vierailusta ole mitään siitä muistuttamassa, vaikka varmastikin Nummijärveltä olisi paljon enemmänkin kerrottavaa.

Nummenmäellä käytiin 1808 Ruotsi-Suomen ja Venäjän välisen niin sanotun Suomen sodan voitokas Nummijärven taistelu. Kestikievarin päärakennus toimi tuolloin Ruotsi-Suomen armeijan päällystön asuinpaikkana. Nummijärven taistelusta muistuttaa enää alueelle pystytetty Pohjanmaan rykmentin sotilaiden hautapaikka. Perimätieto kertoo, että kyseisen hautamuistomerkin maata vasten olevassa pohjassa on kirjoitettuna kaikkien kuolleiden nimet. Hauta on tien vieressä männikön suojassa nykyisen festivaalialueen leirintäpaikalla.

Traaginen veneonnettomuus

Nummenmäen rannassa taas on muistomerkki traagisesta veneonnettomuudesta, josta toukokuussa tuli kuluneeksi 110 vuotta. Onnettomuudessa hukkui 14 nummijärvistä ala-asteikäistä lasta, ainoastaan kaksi lasta pelastui. Tapahtuma jätti jälkensä moniin perheisiin, vaikkakin nykyiset sukupolvet ovat näistä arvista toki jo toipuneet.

Nummenmäellä on aina juhlittu myös juhannusta. Veikkaan, että jo esihistoriallisen asutuksen aikana on valon ja keskikesän juhlaa vietetty muinaisuskonnollisin menoin. Juhlamenot ovat vuosisatojen ja kymmenien saatossa muuttuneet. Suurelle yleisölle kohdistettuja juhlia on alueella järjestetty ainakin 1950-luvulta alkaen. Tänä päivänä juhannusjuhlat kantavat nimeä "Nummirock", joka on valtakunnallisesti ellei kansainvälisestikin tunnetuin Nummijärveen liitettävä asia.

Nummijärven kestikievarin päärakennus on sittemmin, aikaan ennen EU-hankkeita, purettu huonokuntoisena. Ainoastaan yksi ulkorakennus on tänä päivänä vielä jäljellä. Kestikievarin pihamaata ei tänä päivänä enää tunnista, eikä kievarin olemassaolosta ole siinä mitään merkintää. Kestikievarin historiasta tai edes sen olemassaolosta ei moni nykyinenkään kyläläinen edes tiedä.

Historiaa tähän päivään

Kylien kehittämisessä on aina ongelmana eri yhdistysten ja toimijoiden erilaiset näkökulmat siitä, miten kylää tai sen jotakin aluetta tulisi kehittää. Yhdistyksissä itsekin paljon toimineena tiedän, että ainahan joku loukkaantuu jostakin. Asioita ei osata käsitellä asioina ja menestyminen tai epäonnistuminen on joko jonkun henkilökohtainen ansio tai sitten loukkaus, joka muistetaan vuosien, joskus vuosikymmentenkin päästä. Toiminnan pitäisi olla myös sellaista, että se olisi taloudellisesti edes kulut peittävää; vain silloin luodaan edellytykset jatkaa. Näin on ollut ja on Nummijärvelläkin.

Halusin tehdä tämän kirjoituksen kunnioituksesta Nummijärveä ja erityisesti Nummenmäkeä kohtaan. Nummijärvisyys ei poistu, vaikkei kylässä enää asuisikaan. Katson, että Nummenmäki alueena on arvokas ja historiallinen. Tieto sen historiasta kuitenkin unohtuu ja pölyttyy, jos ei sitä tuoda tähän päivään. Kiinnostaisiko se jotakuta? Voisiko Nummenmäen historian ja nykyisyyden tuoda jotenkin yhteen? Olisiko paikan historiassa jotakin sellaista, jota ei ole vielä hyödynnetty ja joka voisi kiinnostaa myös muitakin? Arkeologisista löydöksistä kestikievarin kautta kuninkaan lehtimajaan raskaan rockin tahdissa. Mielestäni saattaisi olla aika kiinnostava konsepti!

Rita Hietalahti

historian harrastaja

Nummijärven kestikievarin isäntien ja emäntien jälkeläinen

Kirjoitus on julkaistu alunperin Kauhajoki-lehdessä 13.6.2018

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus