Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 14.07.2018 06:01

Majaniemessä luomisen iloa ja värien riemua

Aurora Salovaara, Jenna Malinen, Eija Salovaara, Kaisa Malinen, Emma Malinen ja Kristiina Hautala-Malinen ovat jo vuosia viettäneet yhdessä lomaa taideleirillä.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Valtakunnallista kuvataiteen päivää vietetään 10. heinäkuuta kuvataiteilija Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä. Tarkoituksena on järjestää ympäri Suomea maalaustapahtumia, joihin kaikki voivat osallistua. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2004 lähtien Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen aloitteesta. Kauhajoella päivää vietettiin Majanimen leirikeskuksessa samaan aikaan järjestetyn taideleirin yhteydessä.

– Annoimme maalaajille lähtökohdaksi pyöreän muodon, mutta jokaisella on vapaus itse toteuttaa haluamansa lopputulos ja niistä kootaan päivän lopuksi jonkinlainen installaatio. Kantavana voimana on nimenomaan vapaus, kertoi Elina Partanen, joka on tänä vuonna valittu Kauhajoen Taideyhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi.

Uusia ja vanhoja osallistujia

Leirillä on 25 osallistujaa, joista suurin osa lapsia ja kourallinen aikuisia. Nuorin leiriläinen oli vasta kolmevuotias. Leirin järjestää Kauhajoen Taideyhdistys ja maalaustapahtuman alullepanijana on Kauhajoen kaupungin yleinen kulttuuritoimi. Ruokailun ja majoituksen tarjoaa Kauhajoen seurakunnan leirikeskus Majaniemi.

– Täällä on monia, jotka ovat olleet mukana alusta asti ja sellaisia jotka ovat ensimmäistä kertaa. Minun lisäkseni ohjaajana toimii alusta asti mukana ollut Virva Vihonen sekä uutena ohjaajana Asta Lylyoja.

Äitejä ja tyttäriä

Pöydän äärestä löytyi iloinen joukko äitejä ja tyttäriä maalaamassa. Valmistumassa oli töitä, joissa värikästä mustetta töpöteltiin ja vedeltiin vedellä kastellulle paperille. Taiteen tekoon oli uppoutuneena perheet, joiden jäsenistä osa oli mukana kahdeksatta kertaa. Kaikki olivat sitä mieltä, että taideleiri on erilainen tapa viettää pari lomapäivää.

– Varsinkin äiti-ihmiselle tämä on ylellistä. Täällä saa mennä valmiiseen pöytään, iloitsi kauhajokinen Eija Salovaara, joka oli saapunut leirille tyttärensä Auroran kanssa.

– Muilla äiti ja tytär leireillä emme ole käyneet. Tulimme tänne Kristiinan ja Jennan kutsumana. Käsillä tekeminen on mukavaa ja tykätään Emman kanssa tehdä kaikennäköistä, kertoi Kaisa Malinen, joka oli tullut leireilemään Kokemäeltä tyttärensä Emman kanssa.

Taide on ihmisessä

Elina Partanen näkee taiteen harrastamisen voivan Kauhajoella hyvin, vaikka meillä ei ole omaa taidemuseota ja maakuntamuseoon on matkaa.

– Kauhajoella on pöytälaatikkotaiteilijoita, jotka eivät olemassaolostaan rummuta. Täällä on oma meininki, meillä on Koivumäen Alpo ja Hella Galleria. Taidetta on ilman museoita, se on elävää ja se on ihmisissä.

Lue aiheesta enemmän 13.7.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 22.01.2019 14:06

Rahoitusmaailma on verkkoajan myötä kokenut rajun muutoksen, kun perinteisten pankkien ohella laina- ja luottoliiketoimintaan ovat tulleet mukaan erilaiset pikavippi- ja vertaislainayhtiöt. Pikavipit ovat olleet varsinkin nuorten suosiossa, koska niitä on voinut ottaa kännykkäviesteillä tai verkkosivuilta. Vippirahalla on usein rahoitettu nopeita ja huuruisia kulutuspäätöksiä - vaateostoksia tai baari- ja bileiltoja.

Lue lisää »