Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 14.07.2018 06:01

Majaniemessä luomisen iloa ja värien riemua

Aurora Salovaara, Jenna Malinen, Eija Salovaara, Kaisa Malinen, Emma Malinen ja Kristiina Hautala-Malinen ovat jo vuosia viettäneet yhdessä lomaa taideleirillä.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Valtakunnallista kuvataiteen päivää vietetään 10. heinäkuuta kuvataiteilija Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä. Tarkoituksena on järjestää ympäri Suomea maalaustapahtumia, joihin kaikki voivat osallistua. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2004 lähtien Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen aloitteesta. Kauhajoella päivää vietettiin Majanimen leirikeskuksessa samaan aikaan järjestetyn taideleirin yhteydessä.

– Annoimme maalaajille lähtökohdaksi pyöreän muodon, mutta jokaisella on vapaus itse toteuttaa haluamansa lopputulos ja niistä kootaan päivän lopuksi jonkinlainen installaatio. Kantavana voimana on nimenomaan vapaus, kertoi Elina Partanen, joka on tänä vuonna valittu Kauhajoen Taideyhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi.

Uusia ja vanhoja osallistujia

Leirillä on 25 osallistujaa, joista suurin osa lapsia ja kourallinen aikuisia. Nuorin leiriläinen oli vasta kolmevuotias. Leirin järjestää Kauhajoen Taideyhdistys ja maalaustapahtuman alullepanijana on Kauhajoen kaupungin yleinen kulttuuritoimi. Ruokailun ja majoituksen tarjoaa Kauhajoen seurakunnan leirikeskus Majaniemi.

– Täällä on monia, jotka ovat olleet mukana alusta asti ja sellaisia jotka ovat ensimmäistä kertaa. Minun lisäkseni ohjaajana toimii alusta asti mukana ollut Virva Vihonen sekä uutena ohjaajana Asta Lylyoja.

Äitejä ja tyttäriä

Pöydän äärestä löytyi iloinen joukko äitejä ja tyttäriä maalaamassa. Valmistumassa oli töitä, joissa värikästä mustetta töpöteltiin ja vedeltiin vedellä kastellulle paperille. Taiteen tekoon oli uppoutuneena perheet, joiden jäsenistä osa oli mukana kahdeksatta kertaa. Kaikki olivat sitä mieltä, että taideleiri on erilainen tapa viettää pari lomapäivää.

– Varsinkin äiti-ihmiselle tämä on ylellistä. Täällä saa mennä valmiiseen pöytään, iloitsi kauhajokinen Eija Salovaara, joka oli saapunut leirille tyttärensä Auroran kanssa.

– Muilla äiti ja tytär leireillä emme ole käyneet. Tulimme tänne Kristiinan ja Jennan kutsumana. Käsillä tekeminen on mukavaa ja tykätään Emman kanssa tehdä kaikennäköistä, kertoi Kaisa Malinen, joka oli tullut leireilemään Kokemäeltä tyttärensä Emman kanssa.

Taide on ihmisessä

Elina Partanen näkee taiteen harrastamisen voivan Kauhajoella hyvin, vaikka meillä ei ole omaa taidemuseota ja maakuntamuseoon on matkaa.

– Kauhajoella on pöytälaatikkotaiteilijoita, jotka eivät olemassaolostaan rummuta. Täällä on oma meininki, meillä on Koivumäen Alpo ja Hella Galleria. Taidetta on ilman museoita, se on elävää ja se on ihmisissä.

Lue aiheesta enemmän 13.7.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 17.09.2018 08:27

Nyt on kuukauden päivät meneillään Vie vanhus ulos -kampanja, jolla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua päästäkseen raittiiseen ilmaan turvallisesti. Kampanja on Ikäinstituutin lanseeraama, kuten myös meneillään oleva Voimaa vanhuuteen -terveysliikuntaohjelma.

Lue lisää »
Blogi / 01.08.2018 11:26

Somen suurkuluttajana olen törmännyt ilmiöön kieliopin ja käytöstapojen puuttuminen. Sanahirviöt lauvantai, pyöräiliä, opiskelia ja enään seikkailevat usein päivityksissä. Päivämäärien oikeinkirjoitus on näyttänyt jäävän historiaan. Suoraan sanoen puistattaa törmätä lauseeseen, jossa kuka-sana on korvattu ketä-sanalla. Ketä oikeasti puhuu niin? (Eikö ollutkin kamalaa?)

Lue lisää »