Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 22.12.2018 11:15

Jokainen voi luoda omat jouluperinteensä

Jokaisessa kodissa voidaan luoda omat jouluperinteet.

Erja Pekkala, teksti

Meidän monen jouluun kuuluu perinteinen joulupöytä kinkkuineen, laatikoineen ja lisukkeineen. Joskus perinteet ovat niin piintyneet, että voi jäädä huomaamatta, etteivät kaikki joulupöydän antimet ole jokaiselle syöjälle suunmyönteisiä. Kokki Markku Lähde muistuttaa, että joulupöydän tekevät ruoan lisäksi tunnelma ja kiireettömyys ja jokaisen kannattaisi rohkeasti luoda itse omat jouluperinteensä.

– Ruokafilosofiaani kuuluu, että mikä sinulle maistuu hyvältä, on sinulle hyvää ruokaa ja juomaa. Liian tiukkapipoinen ei kannata olla edes jouluna. Pääasia on, että syödään yhdessä ja pöydässä on hyvä tunnelma. Jokainen luo itselleen omat jouluruokailuperinteensä ja jos sinne haluaa vaikka tacoja, niin se on hänen joulupöytänsä. Ei voi sanoa, että on oikeaa tai väärää tapaa rakentaa joulun ruokailu. Meillä esimerkiksi on hyvin erilainen joulupöytä, kuin mitä se lapsuuskodissani oli, Lähde kertoo ja muistelee, kuinka lapsena jouluruokailu oli lähes pakkopullaa, koska oli kiire katsomaan, joko pukki tulee. Tuolloin pöytään kuuluivat kinkun lisäksi hitaasti valmistettu lipeäkala sekä hirvenpaisti.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Yksi hyvä tapa päivittää joulupöytää, on tuoda sinne joka joulu jotain uutta perinteisten ruokien lisäksi. Myös kylmien ja lämpimien ruokien määrää voi vaihdella.

– Laatikoihin vaihtelua tuo aurajuustolla maustettu punajuurilaatikko tai bataattilaatikko. Mikäli ei tykkää laatikoista, mutta haluaa pöytää juureksia, voi ne valmistaa uunissa paahtaen tai tehdä niin sanottuja kaskijuureksia siirapilla maustaen. Kylmiin ruokiin sopivat hyvin erilaiset lihahyytelöt eli syltyt. Kalapöytään voi lisätä joko lämpimänä tai kylmänä tarjoiltavat tomaattisilakat, jotka on helppo tehdä valmiista fileistä.

Karjalanpaisti ja lihapullat ovat myös hyvin varma valinta, etenkin jos pöydässä on lapsia. Kasvissyöjä valitsee pöytään omat herkkunsa ja kasviskinkun eli Seitan-paistin teki tunnetuksi jo kymmenen vuotta sitten Inna Somersalo keittokirjassaan Yllin kyllin - herkkuja isolle ja pienelle joukolle.

Kinkku kuuluu pöytään

Kinkun suhteen kokki antaa pari vinkkiä. Kastikkeen hän suosittelee tekemään kinkulle sen omasta paistoliemestä, jonka saa helpoiten talteen, kun kinkku paistetaan paistopussissa. Ja toinen tärppi on kinkun säilyvyyteen liittyvä.

– Liemi kiehautetaan ja saostetaan paksuhkoksi joko vehnäjauhoilla tai maizenasuurusteella ja lisätään sekaan kermaa. Paistoliemi on suolaista, joten suolaa tai mausteita ei tarvitse lisätä. Aattoiltana kinkun voi ottaa kokonaisena komistamaan joulupöytää ja se säilyy hyvänä vaikka ruokailu kestäisikin tunnin. Myöhemmin kinkku kannattaa säilyttää tasaisen kylmässä ja leikata pöytään valmiita siivuja. Jouluruokien hyvänä säilymisessä puhtaat ottimet ja hyvä hygienia ovat yhtä tärkeitä kuin säilytyslämpötilat.

Joulun henki

Markku Lähteen oma joulupöytä on hyvin perinteinen ja siihen kuuluvat kinkku kastikkeineen, perunat, erilaiset laatikot, rosolli sekä kalaa monessa muodossa.

– Myös riista sopii joulupöytään oikein hyvin, koska se on juhlavaa ruokaa, jolla on pitkät perinteet etenkin maaseudun perheissä. Joulujänis on hyvin perinteinen tai metsäkanalinnut sekä hirvi paistina tai pataruokana. Jänistä ja lintuja kannattaa kypsentää padassa kastikkeessa, jotta rasvaton liha ei kuivu liikaa.

Oman perheen joulun lisäksi Lähde viettää joulua Perhekeskus Harjulassa, jossa hän on osakkaana sekä vastaa ruokahuollosta. Sijaishuoltoon tulleiden lasten ja nuorten kanssa vietetään kuusijuhlaa, jonne lapset ovat kutsuneet heille tärkeitä ihmisiä.

– Syömme perinteisen juhla-aterian yhdessä. Lapset ja nuoret sekä ohjaajat esittävät itse tekemäänsä ohjelmaa. Seurakunta käy tuomassa tervehdyksensä ja tietysti myös joulupukki vierailee juhlassa. Se hyvin mukava ja lämminhenkinen tilaisuus, Lähde kertoo.

Juttu on alunperin julkaistu Kauhajoki-lehdessä 21.12.2018

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 22.01.2019 14:06

Rahoitusmaailma on verkkoajan myötä kokenut rajun muutoksen, kun perinteisten pankkien ohella laina- ja luottoliiketoimintaan ovat tulleet mukaan erilaiset pikavippi- ja vertaislainayhtiöt. Pikavipit ovat olleet varsinkin nuorten suosiossa, koska niitä on voinut ottaa kännykkäviesteillä tai verkkosivuilta. Vippirahalla on usein rahoitettu nopeita ja huuruisia kulutuspäätöksiä - vaateostoksia tai baari- ja bileiltoja.

Lue lisää »