Etusivu » Kulttuuri
Kulttuuri / 05.04.2019 11:48

Taksin ratissa näki Aronkylän kulta-ajat

Aatos Peltomaa on nähnyt Aronkylän kulta-ajat ja kylän hiljenemisen, sillä hän ajoi taksia vuodesta 1956 aina vuoteen 1992. Hän muistaa edelleen Kauhajoen asemalle tulleiden ja sieltä lähteneiden junien tulo- ja lähtöajat, sillä hän kuljetti asiakkaitaan rautatieasemalle ja sieltä kotiin.

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuva

Aatos Peltomaa on nähnyt Aronkylän kulta-ajat ja kylän hiljenemisen, sillä hän ajoi taksia vuodesta 1956 aina vuoteen 1992. Hän muistaa edelleen Kauhajoen asemalle tulleiden ja sieltä lähteneiden junien tulo- ja lähtöajat, sillä hän kuljetti asiakkaitaan rautatieasemalle ja sieltä kotiin. Asemalla pysähtyi päivittäin kahdeksan junaa.

Matkustavaisille oli aseman lähellä useita kahviloita ja kaksi matkustajakotia. Oli ainakin Mustan Karhun kahvila ja Ahon kahvila, Koskisen kauppa ja kahvio, sahan kahvila sekä kahvila kaksikerroksisen matkustajakodin alakerrassa. Kauppojakin oli useita.

– Kossilaa vastapäätä oli Suupohja. Myllymäen kauppa oli jokirannassa ja sen vieressä Viitasen Kertun vaatekauppa. Aronkylän osuuskauppa oli Kauhajoen pääliike, kirkolla oli sivumyymälä. Jokisillan vieressä oli Itikka ja vielä Mäen ruokatavarakauppa. Toisella puolen tietä oli Lusan kauppa ja Hangasluoman kauppa ja vielä Koiviston leipomo, Peltomaa muistelee.

Pirkko Peltomaakin piti kangaskauppaa Aronkylässä. Kauppiaiden tavarat tulivat junalla Aronkylään ja sieltä ne kuljetettiin hevosvankkureilla eteenpäin.

Valkamankylässä syntynyt Peltomaa avioitui Pirkkonsa kanssa ja pariskunta rakensi ensin talon Ikkeläntielle.

– Mutta pyydys pitää olla siellä, missä kalat on, perustelee Peltomaa pariskunnan muuttoa Asematien varteen. Aseman läheisyydessä taksin tarvitsijoita oli paljon enemmän.

Lue aiheesta lisää 5.4.2019 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 12.04.2019 09:07

Suupohjassa annettiin eduskuntavaalien ennakkoääniä enemmän kuin muualla Suomessa ja Vaasan vaalipiirissä. Koko maassa ennakkoäänestysprosentti oli 36,1 prosenttia ja vaalipiirin alueella 35,5 prosenttia. Suupohjan kunnissa Isojokea lukuun ottamatta ylitettiin nuo keskiarvolukemat. Toivottavasti vaalien varsinaisena vaalipäivänä, tulevana sunnuntaina, äänestysinto on näillä seuduilla edelleen yhtä innokasta. Eduskunta säätää lait ja päättää valtion budjetista, joten ei ole aivan yhdentekevää, ketkä siellä puolestamme päätöksiä tekevät.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »