Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 15.09.2017 20:09

Puhelin taskuun pyöräillessä

Autoilija tuli Päntäneeltä kohti keskustaa. Samaan suuntaan pyöräili kaksi tyttöä. Pyöräillessään he näpräsivät puhelimiaan. Siinä tyttöjen lukiessa ja kirjoittaessa viestejä pyörät ajautuivat keskemmälle tietä. Tällä kertaa ei yhteentörmäystä auton kanssa sattunut, onneksi.

Noin kymmenvuotias poika ajoi keskustassa pyörätiellä. Hänen molemmat kätensä käsittelivät puhelinta, eivät pyörän ohjaustankoa.

Yläkoululaiset ylittävät kadun punaisten valojen palaessa heille. Lisämausteen tilanteeseen antaa kännykkä, jota seurataan liikenteen sijaan.

Vastaavia esimerkkejä näkee Kauhajoella lähes päivittäin. Mitä sitten, kun pyöräilijän eteen tulee yllättävä tilanne, johon pitäisi reagoida heti? Silloin mennään ympäri tai törmätään auton kanssa ja seuraukset voivat olla hyvinkin vakavat.

Julkisuudessa puhutaan autoilijoiden kännykänkäytöstä ajon aikana, mutta puhelinta käyttävät myös kevyen liikenteen kulkijat. Ovatko lapset ja nuoret niin liimaantuneita puhelimiinsa, että sitä ei voi pitää taskussa tai repussa kilometriä tai kahta? Sen kaverilta tulleen viestin voi lukea muutaman minuutinkin päästä, ei siihen ole pakko vastata samalla sekunnilla, puhumattakaan siitä, että puhelimella pelattaisiin ajaessa. Voisiko poliisi pitää joskus pyöräilijöillekin ratsian, jossa muistutettaisiin kännykän käytön vaarallisuudesta ajaessa?

Kotona on syytä kerrata liikenteessä käyttäytymisen sääntöjä. Vaikka yleinen totuus onkin, että joukossa tyhmyys tiivistyy, ei muiden tarvitse seurata yhden kaverin holtitonta liikennekäytöstä. Kun oikeat tavat omaksuu jo lapsena, ne auttavat myöhemmin ajokortin saannissa ja autolla liikkumisessa.

Päivi Lahti-Kuusisto

Pääkirjoitus / 19.01.2018 14:31

Sääntö-Suomi piti pitkään kauppoja kourissaan niin, että ne joutuivat heittämään päiväyksenä saavuttaneet tuotteet roskiin. Onneksi sääntöjä liennytettiin niin, että kaupoilla on mahdollisuus antaa tuotteita hyväntekeväisyystarkoituksiin eri järjestöille. Tätä mahdollisuutta onkin käytetty hyväksi.

Lue lisää »
Blogi / 29.12.2017 11:17

Ilotulitemyyjät ovat jälleen ilmaantuneet kauppoihin. Monille uudenvuodenaattoon kuuluvat oleellisesti raketit. Niiden käsittelyssä on syytä olla järki mukana. Oikein käsiteltyinä ne ilahduttavat niin ampujaa kuin katselijaa. Itse en raketeista niin perusta; onhan niitä kiva katsella taivaalla, mutta en niitä osta. Niissähän raha palaa suoraan taivaan tuuliin.

Lue lisää »