Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 15.09.2017 20:09

Puhelin taskuun pyöräillessä

Autoilija tuli Päntäneeltä kohti keskustaa. Samaan suuntaan pyöräili kaksi tyttöä. Pyöräillessään he näpräsivät puhelimiaan. Siinä tyttöjen lukiessa ja kirjoittaessa viestejä pyörät ajautuivat keskemmälle tietä. Tällä kertaa ei yhteentörmäystä auton kanssa sattunut, onneksi.

Noin kymmenvuotias poika ajoi keskustassa pyörätiellä. Hänen molemmat kätensä käsittelivät puhelinta, eivät pyörän ohjaustankoa.

Yläkoululaiset ylittävät kadun punaisten valojen palaessa heille. Lisämausteen tilanteeseen antaa kännykkä, jota seurataan liikenteen sijaan.

Vastaavia esimerkkejä näkee Kauhajoella lähes päivittäin. Mitä sitten, kun pyöräilijän eteen tulee yllättävä tilanne, johon pitäisi reagoida heti? Silloin mennään ympäri tai törmätään auton kanssa ja seuraukset voivat olla hyvinkin vakavat.

Julkisuudessa puhutaan autoilijoiden kännykänkäytöstä ajon aikana, mutta puhelinta käyttävät myös kevyen liikenteen kulkijat. Ovatko lapset ja nuoret niin liimaantuneita puhelimiinsa, että sitä ei voi pitää taskussa tai repussa kilometriä tai kahta? Sen kaverilta tulleen viestin voi lukea muutaman minuutinkin päästä, ei siihen ole pakko vastata samalla sekunnilla, puhumattakaan siitä, että puhelimella pelattaisiin ajaessa. Voisiko poliisi pitää joskus pyöräilijöillekin ratsian, jossa muistutettaisiin kännykän käytön vaarallisuudesta ajaessa?

Kotona on syytä kerrata liikenteessä käyttäytymisen sääntöjä. Vaikka yleinen totuus onkin, että joukossa tyhmyys tiivistyy, ei muiden tarvitse seurata yhden kaverin holtitonta liikennekäytöstä. Kun oikeat tavat omaksuu jo lapsena, ne auttavat myöhemmin ajokortin saannissa ja autolla liikkumisessa.

Päivi Lahti-Kuusisto

Pääkirjoitus / 12.04.2018 09:08

Suomalaisista evankelisluterilaisen kirkon jäseniä on tätä nykyä hieman yli 71 prosenttia. Etelä-Pohjanmaalla kirkkoon kuuluu noin 80-90 prosenttia asukkaista. Kauhajoen seurakuntaan kuuluu 86,2 prosenttia paikkakunnan asukkaista. Länsimaisittain olemme hyvin uskonnollista kansaa.

Lue lisää »
Blogi / 14.03.2018 10:33

Me olemme tottuneet näyttämään kanta-asiakaskorttia milloin missäkin kaupassa. Jossain kortin vilauttamisesta saa bonusta, toisessa kaupassa kortille plopsahtaa plussia. Monella erikoisliikkeelläkin on omat korttinsa tai passinsa, joilla määrätyn ostomäärän jälkeen saa alennusta. Korttiärjestelmiä on kritisoitu siitä, että ne ovat kalliita ja nostavat tuotteiden hintaa. Jo vuosia sitten asiantuntija totesi, että kanta-asiakaskorttijärjestelmä maksaa kaupalle yhtä paljon rahaa kuin hävikki. Nyt on hävikkiä saatu pienennettyä; miten on korttijärjestelmän kustannusten?

Lue lisää »