Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 01.11.2017 08:30

Yhteistyö vie yrittäjyyttä eteenpäin

Etelä-Pohjanmaa ja Kauhajoki tunnetaan vahvasta yrittäjähengestä. Siksi oli mielenkiintoista lukea isojokisen Reija Haapasen kirjoittamaa ”Me kasvuyrittäjät - 15 pohjalaista yrittäjätarinaa” -kirjaa, minkä sivuilta löytyy neljän kauhajokisen yrittäjän yrittäjyyskertomukset. Yrittäjiä yhdistää Vaasassa 1980-luvun puolivälin jälkeen suoritettu ”Hallitun kasvun kehittämisohjelma” (Haka-kurssi).

Kauhajokisten ja muissa kirjan yrittäjähaastatteluissa yhdistävänä tekijänä on, että palkkatöissä olleet ammattimiehet ovat kaivanneet työltään enemmän tai työnantajayritys on päättänyt luopua toimialasta ja tarjonnut heille mahdollisuutta ostaa koneet tai liiketoiminnan. Osan kohdalla sivutyönä aloitettu toiminta kasvoi niin laajaksi, että oman yrityksen perustaminen on ollut järkevää.

Kirjassa kerrotaan yrittäjien kasvusta ja menestyksestä, sillä osa 1980-luvun pienyrittäjien luotsaamista yrityksistä on kasvanut merkittäviksi kansallisiksi ja kansainvälisiksi toimijoiksi. Sivuilla kerrotaan myös 1990-luvun laman vaikutuksista, konkursseistakin.

Kauhajokisten kurssilaisten mukaan henki hakalaisten kesken oli koulutuksen aikaan hyvä ja yhteyttä on pidetty sen jälkeen joka vuosi. Pääosa kurssilaisista on mukana myös yhteisessä yrityksessä. Jo kurssilla yrittäjät neuvoivat toinen toisiaan, eikä avun tai neuvon pyytäminen muilta ole ollut kiellettyä myöhemminkään.

Kasvuyrittäjien tarinat kertovat, että Pohjanmaan lakeuksilla yrittäjyyttä eteenpäin vievä voima ei olekaan kateus, vaan luottamus ja yhteistyö toisten yrittäjien kesken. Tärkeä elementti jokaisen yrittäjän kohdalla on rohkeuden ohella lannistumattomuus, vaikka tiellä joskus kaatuisi, noustaan ylös ja jatketaan eteenpäin vaikeuksista huolimatta.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 12.04.2018 09:08

Suomalaisista evankelisluterilaisen kirkon jäseniä on tätä nykyä hieman yli 71 prosenttia. Etelä-Pohjanmaalla kirkkoon kuuluu noin 80-90 prosenttia asukkaista. Kauhajoen seurakuntaan kuuluu 86,2 prosenttia paikkakunnan asukkaista. Länsimaisittain olemme hyvin uskonnollista kansaa.

Lue lisää »
Blogi / 14.03.2018 10:33

Me olemme tottuneet näyttämään kanta-asiakaskorttia milloin missäkin kaupassa. Jossain kortin vilauttamisesta saa bonusta, toisessa kaupassa kortille plopsahtaa plussia. Monella erikoisliikkeelläkin on omat korttinsa tai passinsa, joilla määrätyn ostomäärän jälkeen saa alennusta. Korttiärjestelmiä on kritisoitu siitä, että ne ovat kalliita ja nostavat tuotteiden hintaa. Jo vuosia sitten asiantuntija totesi, että kanta-asiakaskorttijärjestelmä maksaa kaupalle yhtä paljon rahaa kuin hävikki. Nyt on hävikkiä saatu pienennettyä; miten on korttijärjestelmän kustannusten?

Lue lisää »