Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 01.11.2017 08:30

Yhteistyö vie yrittäjyyttä eteenpäin

Etelä-Pohjanmaa ja Kauhajoki tunnetaan vahvasta yrittäjähengestä. Siksi oli mielenkiintoista lukea isojokisen Reija Haapasen kirjoittamaa ”Me kasvuyrittäjät - 15 pohjalaista yrittäjätarinaa” -kirjaa, minkä sivuilta löytyy neljän kauhajokisen yrittäjän yrittäjyyskertomukset. Yrittäjiä yhdistää Vaasassa 1980-luvun puolivälin jälkeen suoritettu ”Hallitun kasvun kehittämisohjelma” (Haka-kurssi).

Kauhajokisten ja muissa kirjan yrittäjähaastatteluissa yhdistävänä tekijänä on, että palkkatöissä olleet ammattimiehet ovat kaivanneet työltään enemmän tai työnantajayritys on päättänyt luopua toimialasta ja tarjonnut heille mahdollisuutta ostaa koneet tai liiketoiminnan. Osan kohdalla sivutyönä aloitettu toiminta kasvoi niin laajaksi, että oman yrityksen perustaminen on ollut järkevää.

Kirjassa kerrotaan yrittäjien kasvusta ja menestyksestä, sillä osa 1980-luvun pienyrittäjien luotsaamista yrityksistä on kasvanut merkittäviksi kansallisiksi ja kansainvälisiksi toimijoiksi. Sivuilla kerrotaan myös 1990-luvun laman vaikutuksista, konkursseistakin.

Kauhajokisten kurssilaisten mukaan henki hakalaisten kesken oli koulutuksen aikaan hyvä ja yhteyttä on pidetty sen jälkeen joka vuosi. Pääosa kurssilaisista on mukana myös yhteisessä yrityksessä. Jo kurssilla yrittäjät neuvoivat toinen toisiaan, eikä avun tai neuvon pyytäminen muilta ole ollut kiellettyä myöhemminkään.

Kasvuyrittäjien tarinat kertovat, että Pohjanmaan lakeuksilla yrittäjyyttä eteenpäin vievä voima ei olekaan kateus, vaan luottamus ja yhteistyö toisten yrittäjien kesken. Tärkeä elementti jokaisen yrittäjän kohdalla on rohkeuden ohella lannistumattomuus, vaikka tiellä joskus kaatuisi, noustaan ylös ja jatketaan eteenpäin vaikeuksista huolimatta.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 19.01.2018 14:31

Sääntö-Suomi piti pitkään kauppoja kourissaan niin, että ne joutuivat heittämään päiväyksenä saavuttaneet tuotteet roskiin. Onneksi sääntöjä liennytettiin niin, että kaupoilla on mahdollisuus antaa tuotteita hyväntekeväisyystarkoituksiin eri järjestöille. Tätä mahdollisuutta onkin käytetty hyväksi.

Lue lisää »
Blogi / 29.12.2017 11:17

Ilotulitemyyjät ovat jälleen ilmaantuneet kauppoihin. Monille uudenvuodenaattoon kuuluvat oleellisesti raketit. Niiden käsittelyssä on syytä olla järki mukana. Oikein käsiteltyinä ne ilahduttavat niin ampujaa kuin katselijaa. Itse en raketeista niin perusta; onhan niitä kiva katsella taivaalla, mutta en niitä osta. Niissähän raha palaa suoraan taivaan tuuliin.

Lue lisää »