Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 01.11.2017 08:30

Yhteistyö vie yrittäjyyttä eteenpäin

Etelä-Pohjanmaa ja Kauhajoki tunnetaan vahvasta yrittäjähengestä. Siksi oli mielenkiintoista lukea isojokisen Reija Haapasen kirjoittamaa ”Me kasvuyrittäjät - 15 pohjalaista yrittäjätarinaa” -kirjaa, minkä sivuilta löytyy neljän kauhajokisen yrittäjän yrittäjyyskertomukset. Yrittäjiä yhdistää Vaasassa 1980-luvun puolivälin jälkeen suoritettu ”Hallitun kasvun kehittämisohjelma” (Haka-kurssi).

Kauhajokisten ja muissa kirjan yrittäjähaastatteluissa yhdistävänä tekijänä on, että palkkatöissä olleet ammattimiehet ovat kaivanneet työltään enemmän tai työnantajayritys on päättänyt luopua toimialasta ja tarjonnut heille mahdollisuutta ostaa koneet tai liiketoiminnan. Osan kohdalla sivutyönä aloitettu toiminta kasvoi niin laajaksi, että oman yrityksen perustaminen on ollut järkevää.

Kirjassa kerrotaan yrittäjien kasvusta ja menestyksestä, sillä osa 1980-luvun pienyrittäjien luotsaamista yrityksistä on kasvanut merkittäviksi kansallisiksi ja kansainvälisiksi toimijoiksi. Sivuilla kerrotaan myös 1990-luvun laman vaikutuksista, konkursseistakin.

Kauhajokisten kurssilaisten mukaan henki hakalaisten kesken oli koulutuksen aikaan hyvä ja yhteyttä on pidetty sen jälkeen joka vuosi. Pääosa kurssilaisista on mukana myös yhteisessä yrityksessä. Jo kurssilla yrittäjät neuvoivat toinen toisiaan, eikä avun tai neuvon pyytäminen muilta ole ollut kiellettyä myöhemminkään.

Kasvuyrittäjien tarinat kertovat, että Pohjanmaan lakeuksilla yrittäjyyttä eteenpäin vievä voima ei olekaan kateus, vaan luottamus ja yhteistyö toisten yrittäjien kesken. Tärkeä elementti jokaisen yrittäjän kohdalla on rohkeuden ohella lannistumattomuus, vaikka tiellä joskus kaatuisi, noustaan ylös ja jatketaan eteenpäin vaikeuksista huolimatta.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 19.07.2018 10:52

Tämän kesän jo kolmatta kuukautta jatkuneet helteet herättävät keskustelua. Silti yllättävän vähän ihmiset ovat valittaneet kuumuutta. Yleensähän jo viikon helteen jälkeen on alettu valittaa, että aina on näin kuuma. Jotkut sanovatkin, että nyt ei valiteta, kun viime kesä oli niin surkea.

Lue lisää »
Blogi / 20.07.2018 10:01

Liikenteessä liikkumiseen on luotu yhteiset säännöt, joita jokaisen tulee noudattaa. Käytännössä se vain näyttää joillekin olevan kovin vaikeaa.

Lue lisää »

Pääkirjoitus