Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 12.01.2018 14:33

Sudet pois asutuksen läheltä!

Kauhajoella on syksyn ja talven aikana tehty useita susihavaintoja, joiden määrä näyttää lisääntyneen verrattuna muutaman vuoden taakse. Valkamankylässä suden nähtiin liikkuvan kalkkunamunittamon liepeillä viime viikonloppuna ja Ikkeläjärvellä tehtiin kylältä jälkihavaintoja.

Erään metsästäjän mukaan pitäjässä oli muutama vuosi sitten vain pari sutta, mutta nyt niitten määrä on kymmenkertaistunut. Suupohjan alueella on metsästäjien havaintojen perusteella todettu olevan neljä-viisi laumaa, joista osa pyörii tiiviisti Kauhajoen puolella. Seutukunnan alueella on havaintojen perusteella arvioitu susia olevan jopa neljäkymmentä.

Luonnonvarakeskuksen viimevuotisten arvioiden mukaan koko maassa susia on alle 200 yksilöä. Kauhajoella tehtyjen havaintojen perusteella tuntuu kyllä siltä, että valtakunnallinen arvio susien määrästä on alakantissa.

Susi on määritelty Suomessa erittäin uhanalaiseksi lajiksi, minkä suojelu herättää todella suuria tunteita puolesta ja vastaan. Susiin liittyy ihmisten mielissä pelkoa, sillä historian sivuilta löytyy tositarinoita niiden raatelemiksi joutuneista ihmisistä. Suojelijoiden mukaan sudet eivät ole enää vuosikymmeniin hyökänneet ihmisten kimppuun. Tämä näkemys ei kuitenkaan paljon lohduta tai poista pelkoa lapselta, joka tietää suden tai susien pyörineen kotipihan tai koulutien varrella.

On selvää, että mikäli sudet liikkuvat ihmisten tupien ikkunoiden alla ja pihoissa tai kotieläinrakennusten ja -suojien lähistöllä, ne ovat tulleet liian lähelle ja silloin pitää olla keinot poistaa eläin tai lauma tavalla tai toisella.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 10.10.2018 11:52

Tänään vietetään Aleksis Kiven eli suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kiven kirjoittaessa näytelmiään ja kirjojaan 1860-luvulla Suomessa elettiin kansallisen heräämisen aikaa, jolle olivat lähtölaukauksen antaneet muun muassa Elias Lönnrotin kokoama Kalevala-eepos (1835/1849).

Lue lisää »
Blogi / 12.10.2018 14:17

Kauhajoen Kamut on kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse ry:n alajaosto, joka perustettiin kymmenen vuotta sitten. Kävin haastattelemassa kamuja viime maanantaina. Ihmisten ja yhteiskunnan suhtautuminen kehitys- ja muihin vammaisiin on muuttunut myönteisempään suuntaan kuin mitä se oli vielä muutamia vuosikymmeniä sitten.

Lue lisää »