Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 15.02.2018 17:40

Oppia ikä kaikki

"Aikaisemmin monen suomalaisen koulutuspolku kulki kansa- tai peruskoulusta joko suoraan työelämään tai muutaman vuoden ammatilliseen koulutukseen."

Suomalaisten koulutus- ja sivistystaso on tänään yksi maailman korkeimpia. Aikaisemmin monen suomalaisen koulutuspolku kulki kansa- tai peruskoulusta joko suoraan työelämään tai muutaman vuoden ammatilliseen koulutukseen, minkä jälkeen mentiin vakituiseen työpaikkaan, ja josta vuosikymmenten uskollisen palvelun jälkeen jäätiin eläkkeelle.

Koulutus- ja työelämässä on tapahtunut iso muutos varsinkin 1990-luvun laman jälkeen. Nuoret aikuiset ovat voineet hankkia ammatti- tai ammattikorkeakoulututkinnon vaikka kaupalliselta alalta, minkä jälkeen he ovat tehneet jonkin aikaa töitä, mutta ryhtyneet sitten päivittämään tutkintoaan tai vaihtaneet uudelle koulutuspolulle. Myös pitkät työurat saman työnantajan palveluksessa alkavat olla harvinaisuuksia, kun ihmiset tarttuvat uusiin koulutus- ja työmahdollisuuksiin aiempaa useammin. Opiskelu työn ohessa tai jopa eläköitymisen jälkeen on tullut tavaksi.

Suomessa on siis siirrytty käytännössä toteuttamaan elinikäisen oppimisen ihannetta, mikä on niin ihmisten itsensä kuin työnantajien ja yhteiskunnan kannaltakin pelkästään positiivinen asia. Uuden oppiminen tuo helposti virikkeitä nykyiseen työhön ja työntekijän osaamisen karttuminen voi tuoda lisäpotkua myös liiketoimintaan tai organisaation toimintaan.

Suupohjassa on valtion koulutusleikkauksista huolimatta vahva ja monipuolinen koulutustarjonta, josta löytyy niin nuorille kuin vanhemmallekin väestölle opin- ja osaamisen polkuja niin tutkintoihin kuin lisäkoulutukseksikin. Hyödynnetään näitä mahdollisuuksia itse kukin.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »