Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 15.02.2018 17:40

Oppia ikä kaikki

"Aikaisemmin monen suomalaisen koulutuspolku kulki kansa- tai peruskoulusta joko suoraan työelämään tai muutaman vuoden ammatilliseen koulutukseen."

Suomalaisten koulutus- ja sivistystaso on tänään yksi maailman korkeimpia. Aikaisemmin monen suomalaisen koulutuspolku kulki kansa- tai peruskoulusta joko suoraan työelämään tai muutaman vuoden ammatilliseen koulutukseen, minkä jälkeen mentiin vakituiseen työpaikkaan, ja josta vuosikymmenten uskollisen palvelun jälkeen jäätiin eläkkeelle.

Koulutus- ja työelämässä on tapahtunut iso muutos varsinkin 1990-luvun laman jälkeen. Nuoret aikuiset ovat voineet hankkia ammatti- tai ammattikorkeakoulututkinnon vaikka kaupalliselta alalta, minkä jälkeen he ovat tehneet jonkin aikaa töitä, mutta ryhtyneet sitten päivittämään tutkintoaan tai vaihtaneet uudelle koulutuspolulle. Myös pitkät työurat saman työnantajan palveluksessa alkavat olla harvinaisuuksia, kun ihmiset tarttuvat uusiin koulutus- ja työmahdollisuuksiin aiempaa useammin. Opiskelu työn ohessa tai jopa eläköitymisen jälkeen on tullut tavaksi.

Suomessa on siis siirrytty käytännössä toteuttamaan elinikäisen oppimisen ihannetta, mikä on niin ihmisten itsensä kuin työnantajien ja yhteiskunnan kannaltakin pelkästään positiivinen asia. Uuden oppiminen tuo helposti virikkeitä nykyiseen työhön ja työntekijän osaamisen karttuminen voi tuoda lisäpotkua myös liiketoimintaan tai organisaation toimintaan.

Suupohjassa on valtion koulutusleikkauksista huolimatta vahva ja monipuolinen koulutustarjonta, josta löytyy niin nuorille kuin vanhemmallekin väestölle opin- ja osaamisen polkuja niin tutkintoihin kuin lisäkoulutukseksikin. Hyödynnetään näitä mahdollisuuksia itse kukin.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus