Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 15.02.2018 17:40

Oppia ikä kaikki

"Aikaisemmin monen suomalaisen koulutuspolku kulki kansa- tai peruskoulusta joko suoraan työelämään tai muutaman vuoden ammatilliseen koulutukseen."

Suomalaisten koulutus- ja sivistystaso on tänään yksi maailman korkeimpia. Aikaisemmin monen suomalaisen koulutuspolku kulki kansa- tai peruskoulusta joko suoraan työelämään tai muutaman vuoden ammatilliseen koulutukseen, minkä jälkeen mentiin vakituiseen työpaikkaan, ja josta vuosikymmenten uskollisen palvelun jälkeen jäätiin eläkkeelle.

Koulutus- ja työelämässä on tapahtunut iso muutos varsinkin 1990-luvun laman jälkeen. Nuoret aikuiset ovat voineet hankkia ammatti- tai ammattikorkeakoulututkinnon vaikka kaupalliselta alalta, minkä jälkeen he ovat tehneet jonkin aikaa töitä, mutta ryhtyneet sitten päivittämään tutkintoaan tai vaihtaneet uudelle koulutuspolulle. Myös pitkät työurat saman työnantajan palveluksessa alkavat olla harvinaisuuksia, kun ihmiset tarttuvat uusiin koulutus- ja työmahdollisuuksiin aiempaa useammin. Opiskelu työn ohessa tai jopa eläköitymisen jälkeen on tullut tavaksi.

Suomessa on siis siirrytty käytännössä toteuttamaan elinikäisen oppimisen ihannetta, mikä on niin ihmisten itsensä kuin työnantajien ja yhteiskunnan kannaltakin pelkästään positiivinen asia. Uuden oppiminen tuo helposti virikkeitä nykyiseen työhön ja työntekijän osaamisen karttuminen voi tuoda lisäpotkua myös liiketoimintaan tai organisaation toimintaan.

Suupohjassa on valtion koulutusleikkauksista huolimatta vahva ja monipuolinen koulutustarjonta, josta löytyy niin nuorille kuin vanhemmallekin väestölle opin- ja osaamisen polkuja niin tutkintoihin kuin lisäkoulutukseksikin. Hyödynnetään näitä mahdollisuuksia itse kukin.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »