Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 02.03.2018 10:14

Toppahousut jalkaan ja menoksi

Viime päivien pakkaset ovat toki olleet kireitä, mutta oikealla pukeutumisella tarkenee kyllä.

Milloin parinkymmenen asteen pakkasesta on tullut arktinen talvi? Iltapäivälehdet ja uutisankkurit ovat toistaneet, että Siperian kylmyys tuo hirmupakkaset Suomeen. Ovatko leudot talvet vieraannuttaneet meidät tavallisista vuodenaikojen lämpötilavaihteluista?

1980-luvulla oli pari erittäin kylmää talvea. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan ja Jyväskylän mittausasemilla oli tammikuussa 1987 kokonainen viikko, jolloin pakkasta oli yli 30 astetta. Silloinkin tarjettiin. Autojen kanssa ei tosin ollut helppoa. Oman silloisen autoni kuskin ovi meni kunnolla kiinni vasta viiden kilometrin ajon jälkeen, kun auto lämpeni riittävästi ajossa. Muistan, kuinka pakkasmittari tuntui jäätyneen noin 30:een asteeseen, kun se joka aamu näytti samoja lukemia.

Viime päivien pakkaset ovat toki olleet kireitä, mutta oikealla pukeutumisella tarkenee kyllä. Terveyden kustannuksella ei kannata leikkiä. Nuorena ei tietenkään tule mieleen, että paljaista nilkoista voisi tulla ongelmia, mutta vanhemmiten kyllä. Siis toppahousut jalkaan ja pipo päähän, toivottaa kukkahattutäti.

Päivi Lahti-Kuusisto

Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »