Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 02.03.2018 10:14

Toppahousut jalkaan ja menoksi

Viime päivien pakkaset ovat toki olleet kireitä, mutta oikealla pukeutumisella tarkenee kyllä.

Milloin parinkymmenen asteen pakkasesta on tullut arktinen talvi? Iltapäivälehdet ja uutisankkurit ovat toistaneet, että Siperian kylmyys tuo hirmupakkaset Suomeen. Ovatko leudot talvet vieraannuttaneet meidät tavallisista vuodenaikojen lämpötilavaihteluista?

1980-luvulla oli pari erittäin kylmää talvea. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan ja Jyväskylän mittausasemilla oli tammikuussa 1987 kokonainen viikko, jolloin pakkasta oli yli 30 astetta. Silloinkin tarjettiin. Autojen kanssa ei tosin ollut helppoa. Oman silloisen autoni kuskin ovi meni kunnolla kiinni vasta viiden kilometrin ajon jälkeen, kun auto lämpeni riittävästi ajossa. Muistan, kuinka pakkasmittari tuntui jäätyneen noin 30:een asteeseen, kun se joka aamu näytti samoja lukemia.

Viime päivien pakkaset ovat toki olleet kireitä, mutta oikealla pukeutumisella tarkenee kyllä. Terveyden kustannuksella ei kannata leikkiä. Nuorena ei tietenkään tule mieleen, että paljaista nilkoista voisi tulla ongelmia, mutta vanhemmiten kyllä. Siis toppahousut jalkaan ja pipo päähän, toivottaa kukkahattutäti.

Päivi Lahti-Kuusisto

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »