Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 02.03.2018 10:14

Toppahousut jalkaan ja menoksi

Viime päivien pakkaset ovat toki olleet kireitä, mutta oikealla pukeutumisella tarkenee kyllä.

Milloin parinkymmenen asteen pakkasesta on tullut arktinen talvi? Iltapäivälehdet ja uutisankkurit ovat toistaneet, että Siperian kylmyys tuo hirmupakkaset Suomeen. Ovatko leudot talvet vieraannuttaneet meidät tavallisista vuodenaikojen lämpötilavaihteluista?

1980-luvulla oli pari erittäin kylmää talvea. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan ja Jyväskylän mittausasemilla oli tammikuussa 1987 kokonainen viikko, jolloin pakkasta oli yli 30 astetta. Silloinkin tarjettiin. Autojen kanssa ei tosin ollut helppoa. Oman silloisen autoni kuskin ovi meni kunnolla kiinni vasta viiden kilometrin ajon jälkeen, kun auto lämpeni riittävästi ajossa. Muistan, kuinka pakkasmittari tuntui jäätyneen noin 30:een asteeseen, kun se joka aamu näytti samoja lukemia.

Viime päivien pakkaset ovat toki olleet kireitä, mutta oikealla pukeutumisella tarkenee kyllä. Terveyden kustannuksella ei kannata leikkiä. Nuorena ei tietenkään tule mieleen, että paljaista nilkoista voisi tulla ongelmia, mutta vanhemmiten kyllä. Siis toppahousut jalkaan ja pipo päähän, toivottaa kukkahattutäti.

Päivi Lahti-Kuusisto

Pääkirjoitus / 17.09.2018 08:27

Nyt on kuukauden päivät meneillään Vie vanhus ulos -kampanja, jolla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua päästäkseen raittiiseen ilmaan turvallisesti. Kampanja on Ikäinstituutin lanseeraama, kuten myös meneillään oleva Voimaa vanhuuteen -terveysliikuntaohjelma.

Lue lisää »
Blogi / 01.08.2018 11:26

Somen suurkuluttajana olen törmännyt ilmiöön kieliopin ja käytöstapojen puuttuminen. Sanahirviöt lauvantai, pyöräiliä, opiskelia ja enään seikkailevat usein päivityksissä. Päivämäärien oikeinkirjoitus on näyttänyt jäävän historiaan. Suoraan sanoen puistattaa törmätä lauseeseen, jossa kuka-sana on korvattu ketä-sanalla. Ketä oikeasti puhuu niin? (Eikö ollutkin kamalaa?)

Lue lisää »