Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 09.03.2018 08:32

Minne menit arviointikyky?

Säätiedotuksessa varoitetaan vaarallisesta pakkasesta tai purevasta tuulesta, ja ehkäpä kesällä vielä kovasta helteestä. Mietin ja muistelin, ja en tunnista, että samanlaisia varoituksia olisi kerrottu lapsuudessani tai edes muutamia vuosia taaksepäin. Pohdin, mistä moinen mahtaa johtua? Eikö nykyihminen osaa ajatella pakkasmittarin näyttäessä pitkästi yli parinkymmenen miinusmerkkistä lukemaa, että kylmyys vaatii tuhdimpaa pukeutumista. Tai että kylmä viima kasvoilla lisää pakkasen purevuutta, ilman että P. Pouta siitä erikseen varoittaa. Onko nykykansalainen vaarassa tuupertua helteeseen, ilman erillistä varoitusta hakeutua ajoittain varjoon porottavalta auringolta?

Ilmaston ääriolosuhteet toki voivat olla olla sairauksista kärsiville erittäin vaarallisia, mutta se, että aikuinen, terve ihminen ei osaa varautua ilman erillistä varoitusta on perin merkillistä. Ilmeisesti olemme menossa siihen suuntaan, että ihminen ei tarvitse harkintakykyä eikä itsesuojeluvaistoa tavallisissa arjen tilanteissa, vaan odottaa toimintaohjeita.

On harmillista, että uusista huippuvarusteluja pursuavista autoista ei löydy maalaisjärkivimpstaakia, joka kertoisi, että käytä nyt sitä älliäsi, kun sää muuttui kosteasta pakkaselle. Autoista löytyy monenlaista tietokonetta, vakaajaa ja luistonestoa, joilla tuudittaudutaan vaaralliseen turvallisuudentunteeseen ja jätetään muuttuvat keliolosuhteet huomioimatta. Niinpä säämiehen täytyy erikseen kertoa myös se, että huomenna tie on liukas ja lisäksi vaihtuva nopeusrajoitustaulu tien päällä kehottaa tiputtamaan nopeutta.

Erja Pekkala

Pääkirjoitus / 17.09.2018 08:27

Nyt on kuukauden päivät meneillään Vie vanhus ulos -kampanja, jolla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua päästäkseen raittiiseen ilmaan turvallisesti. Kampanja on Ikäinstituutin lanseeraama, kuten myös meneillään oleva Voimaa vanhuuteen -terveysliikuntaohjelma.

Lue lisää »
Blogi / 01.08.2018 11:26

Somen suurkuluttajana olen törmännyt ilmiöön kieliopin ja käytöstapojen puuttuminen. Sanahirviöt lauvantai, pyöräiliä, opiskelia ja enään seikkailevat usein päivityksissä. Päivämäärien oikeinkirjoitus on näyttänyt jäävän historiaan. Suoraan sanoen puistattaa törmätä lauseeseen, jossa kuka-sana on korvattu ketä-sanalla. Ketä oikeasti puhuu niin? (Eikö ollutkin kamalaa?)

Lue lisää »