Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 09.03.2018 08:32

Minne menit arviointikyky?

Säätiedotuksessa varoitetaan vaarallisesta pakkasesta tai purevasta tuulesta, ja ehkäpä kesällä vielä kovasta helteestä. Mietin ja muistelin, ja en tunnista, että samanlaisia varoituksia olisi kerrottu lapsuudessani tai edes muutamia vuosia taaksepäin. Pohdin, mistä moinen mahtaa johtua? Eikö nykyihminen osaa ajatella pakkasmittarin näyttäessä pitkästi yli parinkymmenen miinusmerkkistä lukemaa, että kylmyys vaatii tuhdimpaa pukeutumista. Tai että kylmä viima kasvoilla lisää pakkasen purevuutta, ilman että P. Pouta siitä erikseen varoittaa. Onko nykykansalainen vaarassa tuupertua helteeseen, ilman erillistä varoitusta hakeutua ajoittain varjoon porottavalta auringolta?

Ilmaston ääriolosuhteet toki voivat olla olla sairauksista kärsiville erittäin vaarallisia, mutta se, että aikuinen, terve ihminen ei osaa varautua ilman erillistä varoitusta on perin merkillistä. Ilmeisesti olemme menossa siihen suuntaan, että ihminen ei tarvitse harkintakykyä eikä itsesuojeluvaistoa tavallisissa arjen tilanteissa, vaan odottaa toimintaohjeita.

On harmillista, että uusista huippuvarusteluja pursuavista autoista ei löydy maalaisjärkivimpstaakia, joka kertoisi, että käytä nyt sitä älliäsi, kun sää muuttui kosteasta pakkaselle. Autoista löytyy monenlaista tietokonetta, vakaajaa ja luistonestoa, joilla tuudittaudutaan vaaralliseen turvallisuudentunteeseen ja jätetään muuttuvat keliolosuhteet huomioimatta. Niinpä säämiehen täytyy erikseen kertoa myös se, että huomenna tie on liukas ja lisäksi vaihtuva nopeusrajoitustaulu tien päällä kehottaa tiputtamaan nopeutta.

Erja Pekkala

Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »