Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 09.03.2018 08:32

Minne menit arviointikyky?

Säätiedotuksessa varoitetaan vaarallisesta pakkasesta tai purevasta tuulesta, ja ehkäpä kesällä vielä kovasta helteestä. Mietin ja muistelin, ja en tunnista, että samanlaisia varoituksia olisi kerrottu lapsuudessani tai edes muutamia vuosia taaksepäin. Pohdin, mistä moinen mahtaa johtua? Eikö nykyihminen osaa ajatella pakkasmittarin näyttäessä pitkästi yli parinkymmenen miinusmerkkistä lukemaa, että kylmyys vaatii tuhdimpaa pukeutumista. Tai että kylmä viima kasvoilla lisää pakkasen purevuutta, ilman että P. Pouta siitä erikseen varoittaa. Onko nykykansalainen vaarassa tuupertua helteeseen, ilman erillistä varoitusta hakeutua ajoittain varjoon porottavalta auringolta?

Ilmaston ääriolosuhteet toki voivat olla olla sairauksista kärsiville erittäin vaarallisia, mutta se, että aikuinen, terve ihminen ei osaa varautua ilman erillistä varoitusta on perin merkillistä. Ilmeisesti olemme menossa siihen suuntaan, että ihminen ei tarvitse harkintakykyä eikä itsesuojeluvaistoa tavallisissa arjen tilanteissa, vaan odottaa toimintaohjeita.

On harmillista, että uusista huippuvarusteluja pursuavista autoista ei löydy maalaisjärkivimpstaakia, joka kertoisi, että käytä nyt sitä älliäsi, kun sää muuttui kosteasta pakkaselle. Autoista löytyy monenlaista tietokonetta, vakaajaa ja luistonestoa, joilla tuudittaudutaan vaaralliseen turvallisuudentunteeseen ja jätetään muuttuvat keliolosuhteet huomioimatta. Niinpä säämiehen täytyy erikseen kertoa myös se, että huomenna tie on liukas ja lisäksi vaihtuva nopeusrajoitustaulu tien päällä kehottaa tiputtamaan nopeutta.

Erja Pekkala

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus