Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 16.03.2018 10:24

Kymmenen tikkua laudalla

Lasten leikeistä ja arkiliikunnasta on tullut harrastuslajeja, joita pitää suorittaa ja aikatauluttaa. Jokaiseen lajiin on omat vaatetuksensa ja välineensä. Otetaan aikaa ja mitataan matkaa.

Maailma on muuttunut muutamassa kymmenessä vuodessa sen verran, että vanhoja on mukavaa muistella. Silloin ennen koulussa tehtiin välituntilatu, jota suksittiin hikipäässä niin monta kierrosta kuin ehdittiin. Koulun jälkeen rakennettiin majoja, kiipeiltiin puissa, kaivettiin tunneleita lumikinoksiin tai luisteltiin vielä iltapimeässä pitkin rantajäitä.

Syksyllä koulun jälkeen kipaistiin metsään poimimaan marjoja, jotka myytiin kauppaan. Kesällä kaivettiin itse matoja kompostikasasta, ujutettiin koukkuun ja ongittiin ahvenia. Siltikään en ole koskaan kertonut lapsena harrastaneeni liikuntaa, luistelua, hiihtoa tai ulkoilua, saatikka kalastusta tai erästelyä. Kaikki edellä mainitut olivat tavallisia lasten puuhia, sitä arkiliikuntaa.

Entä tänään? Lasten leikeistä ja arkiliikunnasta on tullut harrastuslajeja, joita pitää suorittaa ja aikatauluttaa. Jokaiseen lajiin on omat vaatetuksensa ja välineensä. Otetaan aikaa ja mitataan matkaa. Aina kotoa ei löydy riittävästi resursseja suorittaa lasten harrastamista, ja osa lapsista jää sovellusten ja näyttöruutujen ääreen liikuttaen korkeintaan sormiaan. Olisiko joskus hyvä ottaa pieni aikahyppy taaksepäin ja vaihtaa harrastaminen tavallisiin lasten leikkeihin. Kokeilla miltä tuntuu olla piilosilla, hypätä narua tai sujuuko kymmenen tikkua laudalla.

Erja Pekkala

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus