Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 16.03.2018 10:24

Kymmenen tikkua laudalla

Lasten leikeistä ja arkiliikunnasta on tullut harrastuslajeja, joita pitää suorittaa ja aikatauluttaa. Jokaiseen lajiin on omat vaatetuksensa ja välineensä. Otetaan aikaa ja mitataan matkaa.

Maailma on muuttunut muutamassa kymmenessä vuodessa sen verran, että vanhoja on mukavaa muistella. Silloin ennen koulussa tehtiin välituntilatu, jota suksittiin hikipäässä niin monta kierrosta kuin ehdittiin. Koulun jälkeen rakennettiin majoja, kiipeiltiin puissa, kaivettiin tunneleita lumikinoksiin tai luisteltiin vielä iltapimeässä pitkin rantajäitä.

Syksyllä koulun jälkeen kipaistiin metsään poimimaan marjoja, jotka myytiin kauppaan. Kesällä kaivettiin itse matoja kompostikasasta, ujutettiin koukkuun ja ongittiin ahvenia. Siltikään en ole koskaan kertonut lapsena harrastaneeni liikuntaa, luistelua, hiihtoa tai ulkoilua, saatikka kalastusta tai erästelyä. Kaikki edellä mainitut olivat tavallisia lasten puuhia, sitä arkiliikuntaa.

Entä tänään? Lasten leikeistä ja arkiliikunnasta on tullut harrastuslajeja, joita pitää suorittaa ja aikatauluttaa. Jokaiseen lajiin on omat vaatetuksensa ja välineensä. Otetaan aikaa ja mitataan matkaa. Aina kotoa ei löydy riittävästi resursseja suorittaa lasten harrastamista, ja osa lapsista jää sovellusten ja näyttöruutujen ääreen liikuttaen korkeintaan sormiaan. Olisiko joskus hyvä ottaa pieni aikahyppy taaksepäin ja vaihtaa harrastaminen tavallisiin lasten leikkeihin. Kokeilla miltä tuntuu olla piilosilla, hypätä narua tai sujuuko kymmenen tikkua laudalla.

Erja Pekkala

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »