Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 16.03.2018 10:24

Kymmenen tikkua laudalla

Lasten leikeistä ja arkiliikunnasta on tullut harrastuslajeja, joita pitää suorittaa ja aikatauluttaa. Jokaiseen lajiin on omat vaatetuksensa ja välineensä. Otetaan aikaa ja mitataan matkaa.

Maailma on muuttunut muutamassa kymmenessä vuodessa sen verran, että vanhoja on mukavaa muistella. Silloin ennen koulussa tehtiin välituntilatu, jota suksittiin hikipäässä niin monta kierrosta kuin ehdittiin. Koulun jälkeen rakennettiin majoja, kiipeiltiin puissa, kaivettiin tunneleita lumikinoksiin tai luisteltiin vielä iltapimeässä pitkin rantajäitä.

Syksyllä koulun jälkeen kipaistiin metsään poimimaan marjoja, jotka myytiin kauppaan. Kesällä kaivettiin itse matoja kompostikasasta, ujutettiin koukkuun ja ongittiin ahvenia. Siltikään en ole koskaan kertonut lapsena harrastaneeni liikuntaa, luistelua, hiihtoa tai ulkoilua, saatikka kalastusta tai erästelyä. Kaikki edellä mainitut olivat tavallisia lasten puuhia, sitä arkiliikuntaa.

Entä tänään? Lasten leikeistä ja arkiliikunnasta on tullut harrastuslajeja, joita pitää suorittaa ja aikatauluttaa. Jokaiseen lajiin on omat vaatetuksensa ja välineensä. Otetaan aikaa ja mitataan matkaa. Aina kotoa ei löydy riittävästi resursseja suorittaa lasten harrastamista, ja osa lapsista jää sovellusten ja näyttöruutujen ääreen liikuttaen korkeintaan sormiaan. Olisiko joskus hyvä ottaa pieni aikahyppy taaksepäin ja vaihtaa harrastaminen tavallisiin lasten leikkeihin. Kokeilla miltä tuntuu olla piilosilla, hypätä narua tai sujuuko kymmenen tikkua laudalla.

Erja Pekkala

Pääkirjoitus / 17.09.2018 08:27

Nyt on kuukauden päivät meneillään Vie vanhus ulos -kampanja, jolla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua päästäkseen raittiiseen ilmaan turvallisesti. Kampanja on Ikäinstituutin lanseeraama, kuten myös meneillään oleva Voimaa vanhuuteen -terveysliikuntaohjelma.

Lue lisää »
Blogi / 01.08.2018 11:26

Somen suurkuluttajana olen törmännyt ilmiöön kieliopin ja käytöstapojen puuttuminen. Sanahirviöt lauvantai, pyöräiliä, opiskelia ja enään seikkailevat usein päivityksissä. Päivämäärien oikeinkirjoitus on näyttänyt jäävän historiaan. Suoraan sanoen puistattaa törmätä lauseeseen, jossa kuka-sana on korvattu ketä-sanalla. Ketä oikeasti puhuu niin? (Eikö ollutkin kamalaa?)

Lue lisää »