Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 16.03.2018 10:24

Kymmenen tikkua laudalla

Lasten leikeistä ja arkiliikunnasta on tullut harrastuslajeja, joita pitää suorittaa ja aikatauluttaa. Jokaiseen lajiin on omat vaatetuksensa ja välineensä. Otetaan aikaa ja mitataan matkaa.

Maailma on muuttunut muutamassa kymmenessä vuodessa sen verran, että vanhoja on mukavaa muistella. Silloin ennen koulussa tehtiin välituntilatu, jota suksittiin hikipäässä niin monta kierrosta kuin ehdittiin. Koulun jälkeen rakennettiin majoja, kiipeiltiin puissa, kaivettiin tunneleita lumikinoksiin tai luisteltiin vielä iltapimeässä pitkin rantajäitä.

Syksyllä koulun jälkeen kipaistiin metsään poimimaan marjoja, jotka myytiin kauppaan. Kesällä kaivettiin itse matoja kompostikasasta, ujutettiin koukkuun ja ongittiin ahvenia. Siltikään en ole koskaan kertonut lapsena harrastaneeni liikuntaa, luistelua, hiihtoa tai ulkoilua, saatikka kalastusta tai erästelyä. Kaikki edellä mainitut olivat tavallisia lasten puuhia, sitä arkiliikuntaa.

Entä tänään? Lasten leikeistä ja arkiliikunnasta on tullut harrastuslajeja, joita pitää suorittaa ja aikatauluttaa. Jokaiseen lajiin on omat vaatetuksensa ja välineensä. Otetaan aikaa ja mitataan matkaa. Aina kotoa ei löydy riittävästi resursseja suorittaa lasten harrastamista, ja osa lapsista jää sovellusten ja näyttöruutujen ääreen liikuttaen korkeintaan sormiaan. Olisiko joskus hyvä ottaa pieni aikahyppy taaksepäin ja vaihtaa harrastaminen tavallisiin lasten leikkeihin. Kokeilla miltä tuntuu olla piilosilla, hypätä narua tai sujuuko kymmenen tikkua laudalla.

Erja Pekkala

Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »