Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 27.09.2018 12:04

Tieverkolla on tärkeä merkitys yrityselämälle

Kauhajoen kaupunginhallitus, yrittäjäyhdistyksen hallitus ja joukko yrittäjiä tapasivat äskettäin. Tapaamisessa keskusteltiin alueen elinvoimasta, yrittäjyydestä ja koulutuksesta, mutta myös tie- ja liikenneverkkoasioista.

Suomi, Suupohja ja Kauhajoki ovat tänään digitalisaation ja laajakaistayhteyksien näkökulmasta Euroopan ja maailman kärkimaiden joukossa. Myös kansalaiset osaavat melko hyvin käyttää ja hyödyntää digi- ja verkkopalveluita. Valtiovaltakin pyrkii siihen, että ihmisten tarvitsemat palvelut olisivat mahdollisimman taajaan jatkossa verkon kautta käytettävissä.

Digi- ja tietoyhteyksien kehittäminen on ilman muuta tärkeää, mutta valtiovallan olisi paikallaan panostaa myös perinteisempiin väyliin ja yhteyksiin. Suupohjassa on runsaasti sellaista teollisuutta, joiden tekemät tuotteet, koneet tai laitteet eivät kulje tietoverkkoja pitkin asiakkaalle, vaan kumipyörillä tehtaalta asiakkaan luo. Alue on lisäksi merkittävä puun ja maataloustuotteiden tuotantoalue.

Yritysten ja raaka-aineiden kuljetuksissa tieyhteyksillä ja niiden hyvällä kunnolla on tärkeä merkitys. Suomen tieverkko on viime vuosikymmeninä päässyt rapistumaan, sillä valtiovallan säästöt ja tärkeämmät rahakohteet ovat ajaneet kovin usein tienpidon ohitse, mikä on kasvattanut niin kutsuttua korjausvelkaa.

Kauhajoen kaupunginhallitus, yrittäjäyhdistyksen hallitus ja joukko yrittäjiä tapasivat äskettäin. Tapaamisessa keskusteltiin alueen elinvoimasta, yrittäjyydestä ja koulutuksesta, mutta myös tie- ja liikenneverkkoasioista.

Keskustelussa nousi erityisesti esille legendaarinen Tokerotie, minkä merkitys kauhajokisten ja myös muiden suupohjalaisten yritysten kuljetuksille on kasvanut, varsinkin nyt, kun Seinäjoen itäinen ohikulkutie on valmistunut. Valtiovallan suunnitelmissa tien parantaminen ei ole kovin korkealla. Siksi alueen kuntien, yritysten ja muiden yhteisöjen tulisi yksituumaisesti panostaa siihen, että tuo väylä parannettaisiin nykyvaatimuksia vastaavalle tasolle.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »