Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 31.10.2018 14:37

Monopoliyhtiön yhteiskuntavastuu

Finnwatch -kansalaisjärjestö julkisti viime perjantaina laskelman, minkä mukaan Suomen verokarhulta on jäänyt saamatta verotuloja 12 miljoonaa euroa sähkönsiirtoyhtiö Caruna Oy:n lain mahdollistaman verokeinottelun vuoksi. Sähkönsiirtoyhtiö teki viime vuonna 145 miljoonan euron voiton, mutta veroja se maksoi tuloksesta vain kuusi miljoonaa euroa.

Kikkailu on toteutettu siten, että yrityksen Alankomaissa sijaitsevaa emoyhtiötä rahoitetaan sen omistajien myöntämillä osakaslainoilla, joista maksetaan hieman yli 8 prosentin korkoa. Carunan pääomistajia ovat australialainen First State Investments (40 prosenttia) ja kanadalainen OMERS Infrastructure (40 prosenttia) sekä vähemmistöomistajina Kuntien Eläkevakuutus (12,5 prosenttia) ja Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo (7,5 prosenttia).

Caruna syntyi energiayhtiö Fortum Oyj:n myydessä sähköverkkonsa pois vuonna 2014. Valtio oli ja on energiayhtiön suurin omistaja, joten sen piti hakea myyntilupa silloisen pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen talouspoliittiselta ministerivaliokunnalta. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri oli tuolloin Pekka Haavisto (vihr.).

Kokoomuksen, SDP:n, kristillisdemokraattien, RKP:n ja vihreiden edustajat olivat myyntiluvan kannalla. Asiaa vastusti hallituspuolueista vain vasemmistoliitto.

Suomessa ja Kauhajoellakin kansa on Carunan sähköverkon varassa. Sähkölaskussa siirtohinnan osuus on noussut merkittävästi sen jälkeen, kun verkkojen isäntä vaihtui Fortumista Carunaan. Siksi laskun maksajaa uutiset verokikkailusta närästävät. Olisikin toivottavaa, että suomalaiset päättäjät ja Carunan vähemmistöomistajat muistuttaisivat monopoliyritystä sen yhteiskuntavastuusta.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 22.01.2019 14:06

Rahoitusmaailma on verkkoajan myötä kokenut rajun muutoksen, kun perinteisten pankkien ohella laina- ja luottoliiketoimintaan ovat tulleet mukaan erilaiset pikavippi- ja vertaislainayhtiöt. Pikavipit ovat olleet varsinkin nuorten suosiossa, koska niitä on voinut ottaa kännykkäviesteillä tai verkkosivuilta. Vippirahalla on usein rahoitettu nopeita ja huuruisia kulutuspäätöksiä - vaateostoksia tai baari- ja bileiltoja.

Lue lisää »