Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 31.10.2018 14:37

Monopoliyhtiön yhteiskuntavastuu

Finnwatch -kansalaisjärjestö julkisti viime perjantaina laskelman, minkä mukaan Suomen verokarhulta on jäänyt saamatta verotuloja 12 miljoonaa euroa sähkönsiirtoyhtiö Caruna Oy:n lain mahdollistaman verokeinottelun vuoksi. Sähkönsiirtoyhtiö teki viime vuonna 145 miljoonan euron voiton, mutta veroja se maksoi tuloksesta vain kuusi miljoonaa euroa.

Kikkailu on toteutettu siten, että yrityksen Alankomaissa sijaitsevaa emoyhtiötä rahoitetaan sen omistajien myöntämillä osakaslainoilla, joista maksetaan hieman yli 8 prosentin korkoa. Carunan pääomistajia ovat australialainen First State Investments (40 prosenttia) ja kanadalainen OMERS Infrastructure (40 prosenttia) sekä vähemmistöomistajina Kuntien Eläkevakuutus (12,5 prosenttia) ja Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo (7,5 prosenttia).

Caruna syntyi energiayhtiö Fortum Oyj:n myydessä sähköverkkonsa pois vuonna 2014. Valtio oli ja on energiayhtiön suurin omistaja, joten sen piti hakea myyntilupa silloisen pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen talouspoliittiselta ministerivaliokunnalta. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri oli tuolloin Pekka Haavisto (vihr.).

Kokoomuksen, SDP:n, kristillisdemokraattien, RKP:n ja vihreiden edustajat olivat myyntiluvan kannalla. Asiaa vastusti hallituspuolueista vain vasemmistoliitto.

Suomessa ja Kauhajoellakin kansa on Carunan sähköverkon varassa. Sähkölaskussa siirtohinnan osuus on noussut merkittävästi sen jälkeen, kun verkkojen isäntä vaihtui Fortumista Carunaan. Siksi laskun maksajaa uutiset verokikkailusta närästävät. Olisikin toivottavaa, että suomalaiset päättäjät ja Carunan vähemmistöomistajat muistuttaisivat monopoliyritystä sen yhteiskuntavastuusta.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 06.03.2019 14:52

Suomessa järjestetään huhtikuussa eduskuntavaalit ja toukokuussa eurovaalit. Vaalityö on alkanut. Kauhajoella ja naapurikunnissa ehdokkaat ovat olleet tapaamassa äänestävää kansanosaa kauppojen edustoilla ja kylätuvilla sekä agitoimassa omia teemojaan yksityiskodeissa pidetyissä tupailloissa tai kertomassa näkemyksistään vaalipaneeleissa.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »