Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 05.11.2018 15:16

Ei susi suojelua tarvitse

Ratikylässä pyöri susia.

Seitsemän sutta tuli pihapiirin läheisyyteen Ratikylässä (Kauhajoki-lehti 2.11.2018). Ne käyskentelivät samalla kylätiellä, johon hetken kuluttua hyppäsi pieni koululainen linja-autosta. Some repesi illalla uutisen julkaisemisen jälkeen ja jokaisella oli asiaan mielipide. ”Eivät sudet ole tappaneet Suomessa ketään sataan vuoteen” on mantra, jota hoetaan jokaisessa keskustelussa.

Ja tottahan se onkin - eivät ole tappaneet, koska niitä ei ole sataan vuoteen ollut täällä niin paljoa, että ne olisivat joutuneet kohtaamaan ihmisiä jatkuvasti. Mutta muualla ovat. Keskustelin taannoin Luonnonvarakeskuksen susitutkijan Ilpo Kojolan kanssa ja hän kertoi, että joka vuosi jossain päin maailmaa susi käy ihmisen kimppuun ja ihmiselle liian tuttavalliseksi käyvät sudet pitää poistaa.

Miksi meillä ei voisi tapahtua sama? Nyt olisi jo aika herätä ruusuisesta unesta ja katsoa sutta silmiin. Susi-innostus on saanut valtavat mittakaavat ja höyrypäissään on unohdettu, että kyseessä on suurpeto, joka maailmanlaajuisesti katsottuna ei ole edes uhanalainen. Me sijoitumme susinemme Venäjän noin 60 000 suden populaation reuna-alueille. Aasiassa susia on noin satatuhatta ja koko maailmassa noin parisataatuhatta.

Kuinka siis voidaan edes väittää, että kyseessä on uhanalainen tai harvinainen ja suojeltava eläin. EU:ssa voidaan kuvitella, että täällä asutaan niin harvassa, että metsiimme mahtuu petoja pilvinpimein ja tuota harhaa pidetään yllä, sillä monet ihmiset tarvitsevat tätä suurpetoa esimerkiksi säilyttääkseen työpaikkansa. Mistä on saatu aikaan ajatus, että meillä pitää olla susia täällä Suomessa joka niemessä ja notkossa tai nykyään joka kylässä? Eihän tiikereitäkään ole joka paikassa tai halutaanko karhuja joka kaupunkiin?

Onko nyt niin, että susien pitää todella käydä ihmisen päälle, ennen kuin unesta herätään? Pahin uhkakuva on, että elävänä syödyksi tulee lapsi. Kun tämä tragedia tapahtuu, kuka nostaa reippaasti käden ylös ja sanoo. ”Minä otan vastuun.”

Erja Pekkala

Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »