Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 05.11.2018 15:16

Ei susi suojelua tarvitse

Ratikylässä pyöri susia.

Seitsemän sutta tuli pihapiirin läheisyyteen Ratikylässä (Kauhajoki-lehti 2.11.2018). Ne käyskentelivät samalla kylätiellä, johon hetken kuluttua hyppäsi pieni koululainen linja-autosta. Some repesi illalla uutisen julkaisemisen jälkeen ja jokaisella oli asiaan mielipide. ”Eivät sudet ole tappaneet Suomessa ketään sataan vuoteen” on mantra, jota hoetaan jokaisessa keskustelussa.

Ja tottahan se onkin - eivät ole tappaneet, koska niitä ei ole sataan vuoteen ollut täällä niin paljoa, että ne olisivat joutuneet kohtaamaan ihmisiä jatkuvasti. Mutta muualla ovat. Keskustelin taannoin Luonnonvarakeskuksen susitutkijan Ilpo Kojolan kanssa ja hän kertoi, että joka vuosi jossain päin maailmaa susi käy ihmisen kimppuun ja ihmiselle liian tuttavalliseksi käyvät sudet pitää poistaa.

Miksi meillä ei voisi tapahtua sama? Nyt olisi jo aika herätä ruusuisesta unesta ja katsoa sutta silmiin. Susi-innostus on saanut valtavat mittakaavat ja höyrypäissään on unohdettu, että kyseessä on suurpeto, joka maailmanlaajuisesti katsottuna ei ole edes uhanalainen. Me sijoitumme susinemme Venäjän noin 60 000 suden populaation reuna-alueille. Aasiassa susia on noin satatuhatta ja koko maailmassa noin parisataatuhatta.

Kuinka siis voidaan edes väittää, että kyseessä on uhanalainen tai harvinainen ja suojeltava eläin. EU:ssa voidaan kuvitella, että täällä asutaan niin harvassa, että metsiimme mahtuu petoja pilvinpimein ja tuota harhaa pidetään yllä, sillä monet ihmiset tarvitsevat tätä suurpetoa esimerkiksi säilyttääkseen työpaikkansa. Mistä on saatu aikaan ajatus, että meillä pitää olla susia täällä Suomessa joka niemessä ja notkossa tai nykyään joka kylässä? Eihän tiikereitäkään ole joka paikassa tai halutaanko karhuja joka kaupunkiin?

Onko nyt niin, että susien pitää todella käydä ihmisen päälle, ennen kuin unesta herätään? Pahin uhkakuva on, että elävänä syödyksi tulee lapsi. Kun tämä tragedia tapahtuu, kuka nostaa reippaasti käden ylös ja sanoo. ”Minä otan vastuun.”

Erja Pekkala

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 22.01.2019 14:06

Rahoitusmaailma on verkkoajan myötä kokenut rajun muutoksen, kun perinteisten pankkien ohella laina- ja luottoliiketoimintaan ovat tulleet mukaan erilaiset pikavippi- ja vertaislainayhtiöt. Pikavipit ovat olleet varsinkin nuorten suosiossa, koska niitä on voinut ottaa kännykkäviesteillä tai verkkosivuilta. Vippirahalla on usein rahoitettu nopeita ja huuruisia kulutuspäätöksiä - vaateostoksia tai baari- ja bileiltoja.

Lue lisää »