Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Kulutusjuhlat eivät kestä ikuisesti

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Alhainen korkotaso ja kohtuullinen taloustilanne on innostanut nuoria ottamaan isoja lainoja unelmatalonsa ostamiseksi tai toteuttamiseksi. Talonsa jo ostaneita ja varttuneempaa kansanosaa korkotaso on - median ”jokainen voi olla oman elämänsä asuntosijoittaja” -juttujen tuella - houkuttanut sijoitusasuntolainojen ottoon.

Kasvukeskusten asuntomarkkinoilla on näkyvissä kysynnän hiipumisen merkkejä. Asuntojen hinnat ovat esimerkiksi Seinäjoella aivan Etelä-Suomen kasvukeskusten tasoa, vaikka maakunnan ihmisten tulotaso on tilastollisesti yksi maan alhaisimpia.

Joskus tuntuu, että suomalaisilla on tänään rahaa käytettävissä enemmän kuin koskaan, mutta voi kysyä, onko talouden hallinnan osaamista? Oma asunto on usein ihmisen pitkäaikaisin ja tärkein sijoitus. Siksi omasta unelmakodista haaveilevien olisi syytä ottaa huomioon se mahdollisuus, ettei korkotaso pysy samana sitä 25 vuotta, mihin lainapaperia allekirjoitettaessa sitoudutaan.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 06.03.2019 14:52

Suomessa järjestetään huhtikuussa eduskuntavaalit ja toukokuussa eurovaalit. Vaalityö on alkanut. Kauhajoella ja naapurikunnissa ehdokkaat ovat olleet tapaamassa äänestävää kansanosaa kauppojen edustoilla ja kylätuvilla sekä agitoimassa omia teemojaan yksityiskodeissa pidetyissä tupailloissa tai kertomassa näkemyksistään vaalipaneeleissa.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »