Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Kulutusjuhlat eivät kestä ikuisesti

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Alhainen korkotaso ja kohtuullinen taloustilanne on innostanut nuoria ottamaan isoja lainoja unelmatalonsa ostamiseksi tai toteuttamiseksi. Talonsa jo ostaneita ja varttuneempaa kansanosaa korkotaso on - median ”jokainen voi olla oman elämänsä asuntosijoittaja” -juttujen tuella - houkuttanut sijoitusasuntolainojen ottoon.

Kasvukeskusten asuntomarkkinoilla on näkyvissä kysynnän hiipumisen merkkejä. Asuntojen hinnat ovat esimerkiksi Seinäjoella aivan Etelä-Suomen kasvukeskusten tasoa, vaikka maakunnan ihmisten tulotaso on tilastollisesti yksi maan alhaisimpia.

Joskus tuntuu, että suomalaisilla on tänään rahaa käytettävissä enemmän kuin koskaan, mutta voi kysyä, onko talouden hallinnan osaamista? Oma asunto on usein ihmisen pitkäaikaisin ja tärkein sijoitus. Siksi omasta unelmakodista haaveilevien olisi syytä ottaa huomioon se mahdollisuus, ettei korkotaso pysy samana sitä 25 vuotta, mihin lainapaperia allekirjoitettaessa sitoudutaan.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 22.01.2019 14:06

Rahoitusmaailma on verkkoajan myötä kokenut rajun muutoksen, kun perinteisten pankkien ohella laina- ja luottoliiketoimintaan ovat tulleet mukaan erilaiset pikavippi- ja vertaislainayhtiöt. Pikavipit ovat olleet varsinkin nuorten suosiossa, koska niitä on voinut ottaa kännykkäviesteillä tai verkkosivuilta. Vippirahalla on usein rahoitettu nopeita ja huuruisia kulutuspäätöksiä - vaateostoksia tai baari- ja bileiltoja.

Lue lisää »