Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Ilmastopolitiikan uhrit

Kaasuautojen määrää halutaan lisätä. Kuva: Tuomas Koivuniemi.

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Jatkossa maakuntien miehet ja naiset saavat huristella sähkö- tai kaasuautoilla. Tai kaikkein mieluimmin julkisen eli raide- ja linja-autoliikenteen voimin. Henkilöautokilometrejä ajatellaan saatavan alas myös sillä, että ihmiset kävelevät ja pyöräilevät enemmän.

Asiantuntijatyöryhmän mukaan (HS-verkko 12.12.2018) peliliikkeet on suunniteltu toteutettavaksi seuraavien kahden vaalikauden aikana eli vuosina 2019-26. Työryhmässä on ollut jäseniä muun muassa Helsingin yliopistosta ja Sitrasta sekä liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Kauhajoen ja Suupohjan kaltaisille maakuntien reuna-alueille ja niiden asukkaille pääkaupungin hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella majailevien ”asiantuntijoiden” raportti on kylmää kyytiä. Kauhajoen Vakkurinkylästä tai Isojoen Suojoeltahan ovat jo nyt olemassa erinomaiset linja-auto- ja raideyhteydet kunta- ja maakuntakeskuksiin, joten ilman muuta tämän alueen ihmisten on helppo olla mukana kansallisissa ilmastotalkoissa. Ei voi muuta kuin ihmetellä, miten pihalla työryhmän jäsenet ovat tavallisten ihmisten arjesta!

Maakuntien asukkaat ovat joutumassa ilmastopolitiikan uhreiksi, jonka avulla pyritään siihen, että maaseutu tyhjenisi ihmisistä ja muuttuisi pelkäksi luonnonsuojelureservaatiksi.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 29.05.2019 15:37

Kauhajoen liikuntahalli oli käytännössä ääriään myöten täynnä viime sunnuntaina, kun Karhubasket kohtasi Korisliigan viidennessä finaaliottelussa Kouvolan Kouvot. Oranssiin käytännössä sonnustautunut sali raikui korishuumaa, kun 1 714 henkeä seurasi Jussi Laakson valmentaman ja kapteeni Bojan Sarcevicin johtaman kotijoukkueen iloista matkaa kohti otteluvoittoa ja Suomen mestaruutta. Pantteri-patsas - jo viime vuoden keväällä kauhajokisille tutuksi tullut mestaruuden merkki - sai jälleen jäädä pohjalaisille lakeuksille.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus