Etusivu » Pääkirjoitus
Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Vastuullista hoivabisnestä?

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Tapauksen julkitulon myötä maassa on käynnistynyt keskustelu vanhustenhoidosta ja -hoivasta sekä yksityisten ja julkisten palveluiden roolista. Esperi Caren suurin omistaja on brittiläinen pääomasijoitusyhtiö, jolla on kytköksiä veroparatiiseihin. Omistajien joukossa on myös työeläkeyhtiö Ilmarinen, joka vastaa yli miljoonan suomalaisen eläketurvasta.

Eläkeyhtiöt ovat viime vuosina korostaneet vastuullisuutta omissa sijoituksissaan. Ilmarinen viestitti lähtevänsä siitä periaatteesta, että sijoituskohteissa noudatetaan lakeja ja normeja. Jos Esperi Care ei toimintaansa muuta lakien ja normien mukaiseksi, työeläkeyhtiö aikoo myydä vajaan viiden prosentin omistuksensa. Julkinen kohu varmasti johtaa siihen, että Esperi Care laittaa henkilöstön määrän, hoidon ja hoivan tason kohdalleen, mikäli se aikoo jatkaa liiketoimintaa.

Suomalaisten palkansaajien ja yrittäjien eläkkeistä huolehtivat eläkeyhtiöt voisivat miettiä sitä, millaisten ulkomaisten pääomasijoittajien kanssa ne ryhtyvät yhteistyöhön. Onko brittiläinen ja veroparatiiseihin kytköksiä omaava pääomasijoitusyhtiö kaikkein luontevin kumppani hoito- ja hoivabisneksessä? Pääomasijoittajalle tärkeintä on taloudellisen voiton maksimointi hinnalla millä hyvänsä, eikä niinkään huolehtiminen vanhuksen hellästä hoivasta tai työntekijöiden jaksamisesta vaativassa työssään.

Tuomas Koivuniemi

Pääkirjoitus / 12.04.2019 09:07

Suupohjassa annettiin eduskuntavaalien ennakkoääniä enemmän kuin muualla Suomessa ja Vaasan vaalipiirissä. Koko maassa ennakkoäänestysprosentti oli 36,1 prosenttia ja vaalipiirin alueella 35,5 prosenttia. Suupohjan kunnissa Isojokea lukuun ottamatta ylitettiin nuo keskiarvolukemat. Toivottavasti vaalien varsinaisena vaalipäivänä, tulevana sunnuntaina, äänestysinto on näillä seuduilla edelleen yhtä innokasta. Eduskunta säätää lait ja päättää valtion budjetista, joten ei ole aivan yhdentekevää, ketkä siellä puolestamme päätöksiä tekevät.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »