Etusivu » Urheilu
Urheilu / 17.09.2018 08:27

Sampo suojeli Pohjoismaiden mestariksi

Harmaahurstin Jarkkosamuli voitti omistajansa Minna Pättikankaan ohjaamana suojelun eli IPO:n Pohjoismaiden mestaruuden Liperissä viime viikonloppuna.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Harmaahurstin Jarkkosamuli voitti omistajansa Minna Pättikankaan ohjaamana suojelun eli IPO:n Pohjoismaiden mestaruuden Liperissä viime viikonloppuna. Kyseessä on koirakokeiden kuningaslaji, sillä kansainvälinen koe on kolmiosainen sisältäen jäljestys-, tottelevaisuus- ja suojeluosuuden, joissa kaikissa mitataan koiran erilaisia ominaisuuksia.

– Jäljestyksessä koiran pitää olla tarkka, keskittynyt ja tasapainoinen. Tottelevaisuudessa punnitaan yhteistyöhalukkuutta ja koulutettavuutta. Suojelussa taas mitataan koiran todellisia ominaisuuksia. Sen pitää olla nopea, rohkea, voimakas, kiihkeä ja terävä, mutta myös koulutettava ja hermorakenne pitää olla kunnossa, luettelee Pättikangas.

Voimabiiseistä tsemppiä

Pättikangas on erittäin tyytyväinen koiran kisasuoritukseen. Aikaisemmin käyty SM-kisa oli jäänyt kaivelemaan siinä sattuneiden hyvin pienten virheiden vuoksi, jotka kuitenkin maksoivat paikan lajin MM-kisoihin ja kilpailuviettisen koiranohjaajan mielessä kyti pärjääminen kunniakkaassa edustustehtävässä.

– SM-kisassa koira ei ollut parhaimmillaan ja nyt valmistauduin todella huolella. Painotin harjoittelussa juuri niitä kohtia, missä ongelmia oli ollut ja oikein pureuduin niihin. Itse kisassa adrenaliini oli aivan huikeaa. Suojeluosuuteen kuuntelin korvanapeista voimabiisejä, keräsin kunnon hurmoksen päälle ja menimme koiran kanssa yhdessä taistelemaan. Fiilis oli mahtava huomatessani, että työ kantaa hedelmää ja koira toimii hienosti. Suorituksen jälkeen ajattelin, että on ihan sama paljonko saamme pisteitä, koska suoritus meni niin hienosti ja koira korjasi aikaisemmat virheensä. Olin niin onnellinen ja oli todella mahtavaa, että voitimme, Pättikangas hehkuttaa.

Koira huippu-urheilijana

Jarkkosamuli, kotoisasti Sampo, on neljävuotias belgianpaimenkoira malinois. Pättikangas on harrastanut suojelua jo reilu 15 vuotta ja hän innostui lajista hankkiessaan ensimmäisen malinoisin. Vaikka itse koesuoritus ja varsinkin sen suojeluosuus on lyhyt ja vauhdikas, vaatii koiran kouluttaminen arvokilpailujen tasolle valtavasti työtä. Pättikangas vertaakin harjoittelua koiransa kanssa huippu-urheilijan treenaamiseen.

– Kalenteriin on merkitty kaikki treenit ja koiran kanssa harjoitellaan joka päivä, välillä useita kertoja päivässä. Jälkeä teen usean päivän kuurina ja tottelevaisuutta harjoittelemme joka päivä pieninä pätkinä. Suojeluun pitää olla maalimies, joten siinä on aikataulujen sovittamista ja sitäkin tehdään usean päivän kuureina.

Lue aiheesta enemmän 14.9.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 10.10.2018 11:52

Tänään vietetään Aleksis Kiven eli suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kiven kirjoittaessa näytelmiään ja kirjojaan 1860-luvulla Suomessa elettiin kansallisen heräämisen aikaa, jolle olivat lähtölaukauksen antaneet muun muassa Elias Lönnrotin kokoama Kalevala-eepos (1835/1849).

Lue lisää »
Blogi / 12.10.2018 14:17

Kauhajoen Kamut on kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse ry:n alajaosto, joka perustettiin kymmenen vuotta sitten. Kävin haastattelemassa kamuja viime maanantaina. Ihmisten ja yhteiskunnan suhtautuminen kehitys- ja muihin vammaisiin on muuttunut myönteisempään suuntaan kuin mitä se oli vielä muutamia vuosikymmeniä sitten.

Lue lisää »