Etusivu » Uutiset
Uutiset / 29.12.2017 11:40

Rakettikauppa vilkasta alusta asti

Jyrki Tuomenojan uudenvuodenaattoon ilotulitteet ovat kuuluneet lapsuudesta saakka. Taustalla Antti Oksanen ojentamassa ostoksia toiselle asiakkaalle.

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuva

Uudenvuoden ilotulitteita alettiin myydä keskiviikkona. S-Market Kauhajoen aulassa ovat tiskin takana päivystämässä Risto Laakso ja Antti Oksanen. He kertovat, että myynti on alkanut mukavasti heti ensimmäisenä päivänä. Laakso arvelee, että menekkiin saattaa vaikuttaa myös Suomen juhlavuosi, jota halutaan vielä juhlistaa raketein.

– Uusia tuotteita on monta, esittelee Laakso.

S-Marketin rakettimyynti menee Kauhajoen Karhun jalkapallojaoston ja Karhu-Pallon hyväksi. Myynnistä kertyy urheilun hyväksi mukava summa vuosittain. Karhulla on pitkät perinteet ilotulitemyynnissä; miehet muistelevat että noin 15 vuotta. Sitä ennen jalkapalloilijat tekivät kauppaa Seinäjoen Maila-Jussien alaisuudessa.

Jyrki Tuomenoja on lähtenyt Möykkykylästä rakettiostoksille. Sastamalasta Kauhajoelle kotiutunut mies on pikkupojasta lähtien mieltynyt ilotulitteisiin. Hän on tehnyt telineenkin, mihin kiinnittää ammuttavan raketin ja sytyttää sen liekillä kauempaa, jotta vahingoilta vältytään. Tällä kertaa hän hankki muutamia raketteja.

– Mitä kovempi ääni, sitä parempi, hän naurahtaa.

Ostoksensa hän ampuu kotipihalla perheen kesken.

Turvallisuus ykkönen

Turvallisuus onkin ykkösasia niin rakettien myynnissä kuin niiden ampumisessa taivaalle. Vastuuhenkilöllä tulee olla Tukesin koulutus käytynä. Myyntipaikalla tulee aina olla tällainen vastuuhenkilö. Ilotulitteita ei myydä alaikäisille eikä humalaisille. Risto Laakso sanoo, että asiakkaat osaavat jo ostaa suojalasitkin rakettien mukana.

– Ilotulitteet ovat turvallisia, kunhan niitä käsitellään oikein. Vaaratilanteita syntyy, kun niitä ammutaan käsistä taikka humalassa.

Kauhajoen K-Raudassa Marko Niemeläinen vastaa rakettimyynnistä. Hän kertoo, että erilaiset padat ovat suosittuja.

– Ne palavat sen verran kauan, että sytyttäjäkin ehtii nauttia efekteistä ja ne ovat helppoja sytyttää. Pienemmät, vaikkapa panssarivaunun näköiset kiehtovat pieniä poikia.

Ensimmäisenä päivänä oli myyty paljon isoja patoja, jotka kestävät jopa 70 sekuntia ilmassa.

– Innokkaimmat tulevat ostoksille ensimmäisenä päivänä, jotta varmasti saavat sen, mitä haluavat.

Vauhti kiihtyy

Halpa-Hallissa rakettimyynti on lähtenyt rauhallisesti käyntiin. Myymäläpäällikkö Jarno Laurila sekä rakettimyynnistä vastaavat Salla Mäkinen ja Marika Heikkilä tietävät, että menekki kiihtyy loppuviikkoa kohti.

– Ostosten suuruus vaihtelee. Eilen myin joitakin isoja patoja, mutta enimmäkseen pienempiä raketteja, kertoo Mäkinen torstaina aamupäivällä.

Tavallista on, että etenkin alakouluikäiset pojat tutkivat esitteet tarkkaan ja tekevät vanhemmilleen ostoslistan, jonka kanssa nämä tulevat tiskille. Iltapäivät ja illat ovat vilkkainta myyntiaikaa.

Laurilan mukaan sekä rakettivalikoima että -ostokset ovat menneet järkevämpään suuntaan. Myös suojalaseja käytetään sytyttäjän lisäksi myös katsojien päässä.

Tänä vuonna uudenvuodenaatto on sunnuntai ja se saattaa vaikuttaa Halpa-Hallin rakettimyyntiin, koska liike on kiinni. Toisaalta lauantai-illan pidentynyt aukiolo voi korvata sitä.

Pääkirjoitus / 10.10.2018 11:52

Tänään vietetään Aleksis Kiven eli suomalaisen kirjallisuuden päivää. Kiven kirjoittaessa näytelmiään ja kirjojaan 1860-luvulla Suomessa elettiin kansallisen heräämisen aikaa, jolle olivat lähtölaukauksen antaneet muun muassa Elias Lönnrotin kokoama Kalevala-eepos (1835/1849).

Lue lisää »
Blogi / 12.10.2018 14:17

Kauhajoen Kamut on kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse ry:n alajaosto, joka perustettiin kymmenen vuotta sitten. Kävin haastattelemassa kamuja viime maanantaina. Ihmisten ja yhteiskunnan suhtautuminen kehitys- ja muihin vammaisiin on muuttunut myönteisempään suuntaan kuin mitä se oli vielä muutamia vuosikymmeniä sitten.

Lue lisää »