Etusivu » Uutiset
Uutiset / 06.07.2018 15:54

Entinen hammashoitola sai purkuluvan

Kauhajoen entisen hammashoitolan kohtalona on purkaminen.

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuva

Kauhajoen rakennuslautakunta päätti kokouksessaan ennen juhannusta, että entinen hammashoitola voidaan purkaa. Lautakunta on teettänyt kiinteistöstä rakennushistoriallisen selvityksen, jonka mukaan se on arkkitehtonisilta, historiallisilta ja ympäristöarvoiltaan tavanomainen rakennus. Sillä on kuitenkin paikallisia kulttuurihistoriallisia arvoja rakennustyyppinsä harvinaisuuden takia. Se on osa Kauhajoen vanhaa kuntakeskuksen miljöötä, joka tuo siihen historiallista kerroksellisuutta. Selvityksen mukaan sen suojelullinen arvo eräänlaisena rajatapauksena on hankala ratkaista. Mikään taho ei ole hakenut rakennukselle suojelua.

Tekninen toimi haki jo tammikuussa rakennuslautakunnalta lupaa purkaa rakennus. Purkutöitä ei kuitenkaan saa aloittaa ennen kuin päätös on lainvoimainen eli 30 vuorokautta päätöksenteon jälkeen. Purkulupa on voimassa kolme vuotta.

Hammashoitolarakennus on valmistunut vuonna 1937. Rakennus on kaksikerroksinen täystiilirakennus, jonka alla on kellarikerros. Se on toiminut alun perin kunnallissairaalana ja sotasairaalana. Rakennuksessa on tehty erilaisia muutos- ja saneeraustöitä viime vuosikymmeninä.

Alueella on voimassa kaupunginvaltuuston hyväksymä asemakaavan siirto numeeriseen muotoon vuodelta 2011. Siinä alue on osoitettu sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialueeksi.

Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »