Etusivu » Uutiset
Uutiset / 17.07.2018 15:54

Hilkka Puisto on maakunnan ikäihmisten asialla

Hilkka Puisto on äskettäin työnsä aloittaneen Etelä-Pohjanmaan maakunnallisen vanhusneuvoston jäsen.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Etelä-Pohjanmaan maakunnallisen vanhusneuvoston järjestäytymiskokous pidettiin Seinäjoella 5.6.2018. Kauhajoelta neuvoston varsinaiseksi jäseneksi valittiin Hilkka Puisto ja varajäseneksi Heikki Järviluoma.

– Maakunnallinen vanhusneuvosto on tärkeä vaikuttamiskanava ja yhteistyöelin, johon jäsenet valitaan kunnallisista vanhusneuvostoista. Neuvosto tekee yhteistyötä virkamiesten ja päättäjien kanssa. Tämä on ikäihmisten vaikuttamiskanava, jossa korostetaan asukaslähtöisyyttä, kertoo Puisto.

Parempaa elämää

Maakunnallisen vanhusneuvoston tehtäviä ovat tiedon tuottaminen päättäjille vanhuksia ja ikäihmisiä koskettavista asioista, kuten palvelutarpeet ja elinolosuhteisiin vaikuttavat tekijät.

– Mietitään niitä asioita, joilla voidaan kohentaa ikäihmisten elämää ja saada elinolosuhteita paremmaksi. Tietoa tuotetaan nimenomaan ikäihmisten näkökulmasta.

Neuvosto tekee esimerkiksi kantaaottavia lausuntoja ja ratkaisuehdotuksia.

– On tärkeää, että päättäjät ja virkamiehet ottaisivat neuvoston mukaan jo valmisteluvaiheeseen sekä suunnitteluun että toteuttamiseen ja seurantaan. Meillä on paljon kokemusta ja olemme itse eläkeläisiä eli niitä ikäihmisiä. Neuvosto koostuu myös erilaisten järjestöjen, kuten veteraanien ja eläkeläisjärjestöjen jäsenistä. Tieto kulkee molempiin suuntiin sitä kautta. Vaikka jäsenet ovat järjestöistä, he silti edustavat kaikkia, ei vain järjestöjä, eikä poliittisuus väritä toimintaa millään tavalla.

Pitää päästä liikkeelle

Maakunnalliset vanhusneuvostot eivät syrjäytä kunnallisia vanhusneuvostoja, vaan ne toimivat jatkossa edelleen. Soten myötä tehtävät jakaantuvat.

– Neuvostoissa käsitellään paljon samoja asioita ja rajapintojen veto on vaikeaa. Esimerkiksi ennaltaehkäisevä työ jää kunnille ja terveydenhuolto siirtyy maakunnille, mutta ne linkittyvät pitkälti ja yhteistyötä tarvitaan.

Puiston mukaan ikäihmisten kohdalla pitää huomata, että kyse on muustakin kuin terveydenhuollosta.

– Pitää huomioida monia asioita, kuten rakentaminen, liikenne ja kulttuuri. Ei vanhusten elämä pelkkää terveydenhuoltoa ja sairastamista ole. Pidän hyvin tärkeänä, että kuljetuspalvelut toimivat erityisesti haja-asutusalueella. Palvelut keskittyvät keskuksiin ja sielläkin samalle alueelle. Vanhukset ovat hyvin pitkälti naapureiden ja muiden avun varassa, kun liikenneyhteyksiä ei ole. Lisäksi pienet kaupat katoavat ja tilalle tulee suuria marketteja ja kukapa vanhus siellä jaksaa kulkea.

Lue Hilkka Puiston koko haastattelu 13.7.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 08.11.2018 14:39

Asuntovelkaa maksavalle kansalaiselle viime vuodet ovat olleet mukavia, kun lainojen korot ovat olleet alhaalla. Lyhyet korot ovat olleet jopa miinusmerkkisiä, joten pankin lainamarginaalistakin on saanut pientä ”alennusta”. Pankkien asiantuntijat ovat säännöllisesti ennustaneet, että korot lähtevät nousuun ensi syksynä, ensi vuonna tai parin vuoden sisällä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »