Etusivu » Uutiset
Uutiset / 17.07.2018 15:54

Hilkka Puisto on maakunnan ikäihmisten asialla

Hilkka Puisto on äskettäin työnsä aloittaneen Etelä-Pohjanmaan maakunnallisen vanhusneuvoston jäsen.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Etelä-Pohjanmaan maakunnallisen vanhusneuvoston järjestäytymiskokous pidettiin Seinäjoella 5.6.2018. Kauhajoelta neuvoston varsinaiseksi jäseneksi valittiin Hilkka Puisto ja varajäseneksi Heikki Järviluoma.

– Maakunnallinen vanhusneuvosto on tärkeä vaikuttamiskanava ja yhteistyöelin, johon jäsenet valitaan kunnallisista vanhusneuvostoista. Neuvosto tekee yhteistyötä virkamiesten ja päättäjien kanssa. Tämä on ikäihmisten vaikuttamiskanava, jossa korostetaan asukaslähtöisyyttä, kertoo Puisto.

Parempaa elämää

Maakunnallisen vanhusneuvoston tehtäviä ovat tiedon tuottaminen päättäjille vanhuksia ja ikäihmisiä koskettavista asioista, kuten palvelutarpeet ja elinolosuhteisiin vaikuttavat tekijät.

– Mietitään niitä asioita, joilla voidaan kohentaa ikäihmisten elämää ja saada elinolosuhteita paremmaksi. Tietoa tuotetaan nimenomaan ikäihmisten näkökulmasta.

Neuvosto tekee esimerkiksi kantaaottavia lausuntoja ja ratkaisuehdotuksia.

– On tärkeää, että päättäjät ja virkamiehet ottaisivat neuvoston mukaan jo valmisteluvaiheeseen sekä suunnitteluun että toteuttamiseen ja seurantaan. Meillä on paljon kokemusta ja olemme itse eläkeläisiä eli niitä ikäihmisiä. Neuvosto koostuu myös erilaisten järjestöjen, kuten veteraanien ja eläkeläisjärjestöjen jäsenistä. Tieto kulkee molempiin suuntiin sitä kautta. Vaikka jäsenet ovat järjestöistä, he silti edustavat kaikkia, ei vain järjestöjä, eikä poliittisuus väritä toimintaa millään tavalla.

Pitää päästä liikkeelle

Maakunnalliset vanhusneuvostot eivät syrjäytä kunnallisia vanhusneuvostoja, vaan ne toimivat jatkossa edelleen. Soten myötä tehtävät jakaantuvat.

– Neuvostoissa käsitellään paljon samoja asioita ja rajapintojen veto on vaikeaa. Esimerkiksi ennaltaehkäisevä työ jää kunnille ja terveydenhuolto siirtyy maakunnille, mutta ne linkittyvät pitkälti ja yhteistyötä tarvitaan.

Puiston mukaan ikäihmisten kohdalla pitää huomata, että kyse on muustakin kuin terveydenhuollosta.

– Pitää huomioida monia asioita, kuten rakentaminen, liikenne ja kulttuuri. Ei vanhusten elämä pelkkää terveydenhuoltoa ja sairastamista ole. Pidän hyvin tärkeänä, että kuljetuspalvelut toimivat erityisesti haja-asutusalueella. Palvelut keskittyvät keskuksiin ja sielläkin samalle alueelle. Vanhukset ovat hyvin pitkälti naapureiden ja muiden avun varassa, kun liikenneyhteyksiä ei ole. Lisäksi pienet kaupat katoavat ja tilalle tulee suuria marketteja ja kukapa vanhus siellä jaksaa kulkea.

Lue Hilkka Puiston koko haastattelu 13.7.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »