Etusivu » Uutiset
Uutiset / 18.07.2018 09:35

Kalastuksessa piilee jännitys ilman saalista

Tiia Lindqvist ja Pasi Tulensalo viettivät lomaa Hiukkajärvellä yhdessä Pasin tyttärien Nellin ja Lillin kanssa. Hiukkajärvessäkin molskii ahvenia ja haukia.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Päntäneellä asuva pariskunta Tiia Lindqvist ja Pasi Tulensalo ovat ahkeria kalastajia. Siimalla nousee meritaimenta, haukia, kuhaa ja ahvenia. Pääasia ei ole saalis, vaan jännitys siitä nappaako vai ei. Kiihkeimpään taimenen nousuaikaan joella leiriydytään päiväkausia.

– Olen kakarasta asti kulkenut kalassa ja sitä isoa aina yritetään saada. Jännitys säilyy, vaikka kalaa ei oteta ylös. Tänä keväänä olin seitsemän tai kahdeksan kertaa joella viikon kerrallaan. Otin autosta takaa penkit pois ja patja tilalle. Välillä kävin kotona pesulla ja vaatteiden vaihdossa, Tulensalo kertoo.

Meritaimen kiinnostaa

Pääasiallinen saalis ja suurin kiinnostuksen kohde on Lapväärtinjoen meritaimen. Tulensalo selventää kalastusmääräyksiä ja kertoo, että jokeen nousee kutemaan erittäin uhanalaista luonnonvaraista meritaimenta, jota ei saa saaliiksi ottaa, vaan ne on päästettävä takaisin jokeen. Jokeen on myös istutettu altaissa kasvatettua taimenta, joilta on leikattu niin sanottu rasvaevä pois viljelyn merkiksi.

– Meritaimenesta ei saa ottaa rasvaevällistä ja evättömistä saa ottaa yli 50 senttiä pitkät. Se ei ole mikään itsestäänselvyys pyydettävä, vaan niitä tulee vain yksittäisiä, Tulensalo kertoo.

Jonkin verran pariskunta kalastaa myös Päntäneenjoella ja rannikon edustalla sekä talvella pilkitään metsästyskauden jälkeen. Molemmille metsästys ja kalastus ovat tärkeä arjen henkireikä ja kiinnostus molempiin lajeihin on vahva. Kunkin lajin sesongin alkua odotetaan aina sormet syyhyten.

– Heittokalastus on työlästä, kun taas vetokalastus on helpompaa, sillä siinä saa vain istua veneessä ja ajella ympyrää. Metsästys ja kalastus sijoittuvat eri aikaan vuodesta ja tasapainottavat toisiaan. Molempia odotetaan ja molemmat ovat mieluisia, Pasi Tulensalo kertoo.

Siimat sotkussako?

Puoliso aloitti kalastuksen miehensä myötä nelisen vuotta sitten. Aikaisemmin käsissä oli ollut vain onki, mutta pitkän viuhuvan siiman taltuttaminen ei tuntunut vaikealta. Yleisesti naiset harrastavat vähemmän perhokalastusta, joka mielletään usein kalastuksen kuningaslajiksi.

– Heittoja ei ollut juurikaan vaikea opetella. Ekana vuonna siima sotkeentui paljon ja siitä kyllä oppi käyttämään niin, ettei sotkeennu enää. Isoin taimen, jonka olen saanut oli vähän reilu nelikiloinen. Se tuli aikaisin keväällä, joten se tuli ylös hyvin kevyesti. Myöhemmin kesällä taimenia joutuu väsyttämään huomattavasti kauemmin, Tiia Lindqvist kertoo ja myöntää nauraen olevansa kilpailuhenkisempi heidän kalastaessa yhdessä.

– Minä tinttaan enemmän, jos ei kalaa tule. Pasi on jo niin tottunut saamaan kaloja, kun on kauemmin kalastanut.

Lue Tiia Lindqvistin ja Pasi Tulensalon koko haastattelu 18.7.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »