Etusivu » Uutiset
Uutiset / 25.07.2018 14:13

Seinäjoki on ykkönen festarikansan rähinätilastoissa - Kauhajoella kansa on rauhallista

Nummirock-kansa on poliisin tilastojen mukaan rauhallista väkeä. Kuva: Jari-Pekka Laitio-Ramone.

Erja Pekkala, teksti

Iltalehden tekemän selvityksen mukaan Seinäjoen isot musiikkitapahtumat keikkuvat poliisin hälytystilastojen kärjessä verrattuna muihin festareihin ympäri Suomea. Kauhajoen Nummirock kuuluu rauhallisiin tapahtumiin ja yhtenä isona tekijänä nähdään festivaalikansan samanhenkisyys.

– Nummirockissa on rauhallista porukkaa, ei ne siellä tappele. Kaikki ovat samanhenkisiä ja pystyvät tulemaan toimeen toistensa kanssa, sanoo Nummirockin promoottori Tero Viertola.

Viertolan mukaan poliisin tehtävätilasto on heidänosaltaan ollut mukavaa luettavaa jo vuosia. Vaikka metallikansa on karskia olemukseltaan, ei mahdollisia paineita pureta muihin juhlijoihin.

– Aggressiot puretaan musiikin tahdissa taivaalle nyrkkiä heiluttaen. Näin se on toiminut aina ja tapahtumaan lähdetään viettämään porukalla hauskaa, eikä rettelöimään.

Porteilla ei notkuta

Nummirockin kävijät ovat iältään noin 25 - 40 -vuotiaita, joka osaltaan tuo rauhallisuutta juhlintaan, sillä pahin nuoruudeninto on jo laantunut teinivuosien jäätyä taakse. Alueen sijainti vaikuttaa myös tapahtuman rauhallisuuteen, sillä porteille ei keräänny ilmaisen musiikin kuuntelijoita, jotka osaltaan rikastuttavat Seinäjoen festarien poliisihälytysten määrää.

– Meidän onni on, että alue on syrjässä metsässä ja ulkopuolelle ei keräänny notkujia. Ikärakenne on vähän vanhempaa ja työstämme, että saamme nuorempaa väkeä myös osallistumaan.

Järjestyksestä alueella huolehtii iso joukko järjestyksenvalvojia, joista Viertolan mukaan noin puolella on kortti.

– Kökkäväkeä ei ihan riittävästi löydy, joten loput järjestyksenvalvojista ostetaan ammattilaisia maakunnasta.

Seinäjoella remutaan

Vaikka Nummirock on rauhallinen metallimusiikinjuhla, käytetään siellä kuitenkin runsaasti alkoholia.

– Metallimusiikin kuuntelijoista monet ottavat voimajuomaa, mutta se ei ole rähinälientä, eikä viikonlopun aikana näy juopuneita tai oksentelijoita. Vaikka alkoholia käytetään, osataan silti käyttäytyä ja nautiskella, Viertola toteaa.

Alkoholin käyttöä joutuu valvomaan myös poliisi, joka on samoilla linjoilla Viertolan kanssa tapahtuman rauhallisuudesta.

– Perinteisesti Nummirockista löytyy rattijuoppoja poislähtöpuhallutuksessa, mutta niin niitä löytyy muistakin isoista tapahtumista, joissa väkeä paljon puhallutetaan. Poliisin näkökulmasta tapahtuma on hyvin rauhallinen, kuten kaikki muutkin Suupohjan tapahtumat, jotka tosin eivät ole suurtapahtumia. Rauhattomat tapahtumat keskittyvät Seinäjoelle, kertoo rikosylikonstaapeli Niko Ylipelkonen Pohjanmaan poliisista.

Juttu on alun perin julkaistu perjantain 20.7.2018 Kauhajoki-lehdessä

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »