Etusivu » Uutiset
Uutiset / 22.08.2018 14:23

Yrittäjät yhteisellä asialla

Marko Rauska piti yrittäjälounaalla puheenvuoron, missä hän kehui Kauhajoelta löytyvän paljon laadukkaita asioita, joita ei aina osata nähdä. Rauska on palannut Saksasta yhdessä puolisonsa Anniina Koiviston (istumassa vasemmalla) kanssa. Keskellä tapahtuman ideoija Jaana Rinta-Valkama ja Heikki Risikko.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Kauhajoen Yrittäjät ry kutsui paikalliset yrittäjät ensimmäistä kertaa yhteiselle lounaalle viime viikon torstaina.

– Halusin kokeilla, tuleeko yrittäjiä paikalle. Ajatuksena oli vapaamuotoinen lounas, jonne saa tulla syömään ja keskustelemaan. Hyvää keskustelua syntyi ja saimme myös hyvää palautetta, kertoi idean äiti, Kauhajoen yrittäjien puheenjohtaja Jaana Rinta-Valkama, joka myös lupaili tilaisuudelle jatkoa syksyllä.

Hankkeella tekijöitä

Paikalla oli parisenkymmentä osallistujaa. Syntyi vilkasta keskustelua ja osallistujat käyttivät puheenvuoroja, joissa muun muassa muistutettiin koululaisten ja opiskelijoiden huomioimisen tärkeydestä varauduttaessa työvoiman riittävyyteen Kauhajoella.

– On muutamia asioita, joita me elinkeinotoimessa painotamme, kuten digitalisaatio, neuvonta yritysten omistajanvaihdoksissa ja perusliiketoiminnan tukeminen. Tilanne näyttää hyvältä, sillä uusia yrityksiä perustetaan ja investointeja tehdään. Yrityksissä tehtyjen haastattelujen perusteella on ilmennyt, että ammattitaitoisesta työvoimasta on pula ja hankkeen kautta lähdetään rakentamaan toimintamallia, jolla ihmisiä saadaan muuttamaan työn perässä paikkakunnalle, kertoi elinkeinojohtaja Olli Forstén.

– Hanke lähtee käyntiin syksyn aikana. Lähdemme yhdessä yritysten kanssa rekrytoimaan opiskelijoita lähialueen oppilaitoksista jo ensi kesäksi ja myös pidempiaikaisesti, kaupunginjohtaja Linda Leinonen jatkoi.

Yhteen hiileen

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko oli tyytyväinen lounashetken antiin. Hän näki keskustelut hyvänä avauksena yhteistoiminnalle myös kaupungin ja elinkeinotoimen kanssa.

– On valtavan hieno juttu, että kaupunki ja elinkeinotoimi arvostavat ja ymmärtävät yrittäjien arvon paikkakunnalle. Kaupungin täytyy olla puolueeton ja pitää huolta, että edellytykset yrittäjyydelle ovat kunnossa. Kymmenen vuotta kestäneen matalasuhdanteen jälkeen yritystoiminnassa ollaan saamassa ilmaa siipien alle ja maakunnan yrittäjät katsovat luottavaisina tulevaisuuteen.

Risikko otti kantaa myös nuorten sitouttamiseen kotiseudulleen ja vieraillessaan työnsä puolesta yrityksissä lähes päivittäin ja hän on nähnyt ammattikoulutuksen reformin jo tuottaneen tulosta.

– Alkuun epäiltiin, onko yrittäjillä aikaa ja ajateltiin oppilaitosten heittävän palloa liikaa yrityksille. Näköjään on käynyt juuri niin kuin tarkoitus oli eli oppilaitos kantaa edelleen huolen oppilaista, mutta yritys saa valmiimpia työntekijöitä, Risikko kertoi.

– Yrittäjänä olo on Kauhajoella turvallista ja yrittäjät puhaltavat yhteen hiileen. Käytämme mahdollisuuksien mukaan paikallisia tuotteita ja palveluita, jotta raha jää paikkakunnalle, totesi Perhekeskus Harjulan johtaja Päivi Harju.

Yrityksessä on juuri meneillään uuden johtajan perehdytys ja vuoden alusta Harjun jäädessä eläkkeelle johtoon astuu Maria Laine.

– Mielenkiinnolla odotamme mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Mitään uhkakuvia ei näköpiirissä ole, mutta nähtäväksi jää millä tavalla sote-uudistus vaikuttaa pienen yrityksen ja lasten sijaishuollon toimintaan, Laine kertoi.

Tekemällä oppii

Juuri Saksasta Suomeen palannut Rautic Oy:n toimitusjohtaja Marko Rauska antoi kritiikkiä suomalaisesta toimintatavasta ja hän vertasi yrityskulttuuriamme sikäläiseen sekä läntiseen naapuriimme.

– Suomessa ongelmallista on sopimisen löyhyys, paperit ovat hukassa ja mietitään kuka tekee mitäkin. Saksalainen ja ruotsalainen menestyvät paremmin, koska eteneminen on nopeaa ja asioista sovitaan hyvin tarkasti. Pk-yrittäjyys on tärkeää ja yrittäjän pitää luottaa itseensä ja tehdä itse, eikä olla pelkästään kaupungin tai valtion suojissa. Saksassa ei ole termiä yrittäjä, vaan siellä ollaan tekijöitä.

Vietettyään paljon aikaa ulkomailla, Rauska näkee Suomessa paljon vahvuuksia.

– Meillä on paljon hyviä asioita ja fiksuja ihmisiä. Meillä on hyvä koulutus, puhdasta luontoa ja hanasta tulee juotavaa vettä! Mutta lainsäädäntö tekee asioita vaikeaksi. Pienyrittäjä törmää valtavaan byrokratiaan ja isot yritykset voivat tehdä mitä vaan. Perintövero on aivan järjetön ja houkuttelee yrityksiä siirtymään ulkomaille.

– Nuorille toivon luottoa itseensä. Tekemällä oppii nokkeluutta ja nokkelille ihmisille riittää tekemistä, Rauska totesi lopuksi.

Juttu on julkaistu Kauhajoki-lehdessä 22.8.2018

Pääkirjoitus / 12.04.2019 09:07

Suupohjassa annettiin eduskuntavaalien ennakkoääniä enemmän kuin muualla Suomessa ja Vaasan vaalipiirissä. Koko maassa ennakkoäänestysprosentti oli 36,1 prosenttia ja vaalipiirin alueella 35,5 prosenttia. Suupohjan kunnissa Isojokea lukuun ottamatta ylitettiin nuo keskiarvolukemat. Toivottavasti vaalien varsinaisena vaalipäivänä, tulevana sunnuntaina, äänestysinto on näillä seuduilla edelleen yhtä innokasta. Eduskunta säätää lait ja päättää valtion budjetista, joten ei ole aivan yhdentekevää, ketkä siellä puolestamme päätöksiä tekevät.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »