Etusivu » Uutiset
Uutiset / 11.09.2018 07:30

Luomuviljelijä luottaa omaan osaamiseen

Hannes (6) ja Hermanni (13) sekä Sanna ja Sami Vakkuri asuvat luomutilalla Hangaskylässä. Perheen tytär Heta-Sofia (12) oli kuvan ottohetkellä harrastusten parissa.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Sanna ja Sami Vakkurin tilalla Hangaskylässä on viljelty luonnonmukaisesti jo 15 vuotta. Sannan vanhemmat aloittivat luomuviljelyn ja sitä jatkettiin isännyyden vaihduttua vuoden 2008 alusta. Tilalla tuotetaan pääasiassa kauraa ja ruista, joinakin vuosina vehnä ja hernekauraa. Yhteensä viljelysmaata on 75 hehtaaria. Suomi on maailmalla tunnettu puhtaasta ruoasta ja suomalainen luomuvilja ei voi olla muuta, kuin maailman puhtainta ja turvallisinta. Molemmat puolisot tekevät päivätyötä vieraalla, mutta kotitiloilta lähtenyt palo maatalouteen ja viljelyyn on saanut juuret pysymään maassa ja kädet mullassa.

– Olen Alahärmästä kotoisin ja velipoika viljelee kotitilaa. Jokin palo minulla on maanviljelyyn. Vaikka työtä on paljon ja syksyllä takki ihan tyhjä, innostus herää taas keväällä auringon alkaessa paistamaan. Kyllä tämä työ omanlaisen ajatusmallin tarvitsee, mutta fiilis on hyvä, kun näkee viljan nousevan ja kasvavan, Sami Vakkuri kertoo.

Onnistumisesta iloa

Vaikka luomutuotantoon liittyy usein oma ideologia, merkitsee Sami Vakkurille luomu enemmänkin haastetta ja oppimisen iloa. Perheessä arvostetaan luomutuotteita ja omaa työtä sen parissa. Omassa taloudessa luomua käytetään myös aktiivisesti, mutta ei pääasiallisesti.

– Ihminen oppii epäonnistumisen kautta ja luomutuotannossa näin käy usein. Kun peltolohkon kylvää, sieltä voi tulla mitä tahansa, koska et pysty lisälannoittamaan ravinnepuutteita tai torjumaan kemiallisesti rikkakasveja. Voi tulla totaalinen tuho jollekin lohkolle, mutta palkitsevinta on, kun lohkosta tuleekin äärimmäisen hyvä viljasato. Silloin tuntee, että on onnistunut todella hyvin. Samalla tulee seurattua luontoa, kuinka kasvit kasvavat eri tavalla. Joskus käy niin, että keväällä näyttää, ettei pellosta tule yhtään mitään, mutta kesällä laiho onkin pitkää ja komeaa ja taas toisinpäin. Luomussa on tietynlaista haastetta, joka viehättää.

Paljon työtä

Luomutuotanto on valvottua ja tarkastukset tilalla tehdään joka vuosi. Koska luonnonmukaisessa viljelyssä ei saa käyttää kemiallisia lannoitteita eikä kasvinsuojeluaineita, on sato pienempi, kuin tavallisessa viljelyssä. Vakkurit ovat kuitenkin laskeneet, että luomuviljelyä kannattaa tehdä, koska se tuottaa paremmin.

– Sato on pienempi, mutta siitä saa paremman hinnan. Säästöjä tulee sitä kautta, kun ei tarvitse ostaa kallista apulantaa eikä kasvinsuojeluaineita. Työtä on silti ihan samalla tavalla sulanmaan aikana, sillä rikantorjuntaa pitää tehdä mekaanisesti koneilla.

Lue aiheesta enemmän 7.9.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 17.09.2018 08:27

Nyt on kuukauden päivät meneillään Vie vanhus ulos -kampanja, jolla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua päästäkseen raittiiseen ilmaan turvallisesti. Kampanja on Ikäinstituutin lanseeraama, kuten myös meneillään oleva Voimaa vanhuuteen -terveysliikuntaohjelma.

Lue lisää »
Blogi / 01.08.2018 11:26

Somen suurkuluttajana olen törmännyt ilmiöön kieliopin ja käytöstapojen puuttuminen. Sanahirviöt lauvantai, pyöräiliä, opiskelia ja enään seikkailevat usein päivityksissä. Päivämäärien oikeinkirjoitus on näyttänyt jäävän historiaan. Suoraan sanoen puistattaa törmätä lauseeseen, jossa kuka-sana on korvattu ketä-sanalla. Ketä oikeasti puhuu niin? (Eikö ollutkin kamalaa?)

Lue lisää »