Etusivu » Uutiset
Uutiset / 10.10.2018 14:15

Vilma Nurminen luottaa maatalouden tulevaisuuteen

Vilma Nurminen haluaa olla mukana vaikuttamassa maatalouden kannattavuuteen ja toivoo arvostusta kotimaiselle ruoalle.

Erja Pekkala, teksti ja kuva

Vilma Nurminen on 17-vuotias, ja hän jaksaa vielä uskoa maatalouden tulevaisuuteen. Hänellä on vahva halu tehdä sitä työtä, mihin on kasvanut kotitilallaan ja minkä tuntee itselleen juuri oikeaksi. Nuori nainen opiskelee kaksoistutkintoa eli hän valmistuu ylioppilaaksi sekä suorittaa ammattitutkinnon maatalousalalta.

– Ihmiset syövät vielä huomennakin ja haluaisin, että se ruoka tulee täältä omasta maasta, sillä Suomessa tuotettu ruoka on korkealaatuista ja tuotettu paremmilla periaatteilla, kuin missään muualla. Maatalous tuo myös työpaikkoja muillekin, kuin meille maajusseille. Esimerkiksi täällä koululla, rakennusalalla, logistiikassa, jatkojalostuksessa ja kaupan alalla saadaan elantoa maatalouden kautta ja tätä yritetään ajaa alas, mikä on ihan naurettavaa ajattelemattomuutta ja siinä ammutaan vain itseään nilkkaan, Nurminen laukoo.

Huoltovarmuus

Nurminen vetoaa kuluttajiin, jotta nämä ymmärtäisivät, kuinka tärkeää on ostaa kotimaista ruokaa, vaikka se olisi tuontitavaraa kalliimpaa, ja samalla tukea suomalaista maataloutta ja omavaraisuutta.

– Kaupan hyllyllä pitäisi miettiä, mitä kaikkea sen kotimaisen tuotteen taustalla on, ennen kuin valitsee sen halvemman, vaikkapa saksalaisen tuotteen. Toivottavasti meidän ei tarvitse mennä johonkin isoon kriisiin asti, että ihmiset ymmärtäisivät mikä merkitys huoltovarmuudella on. Jos sattuu kansainvälinen ruokapula, ei sitä ruokaa silloin ole kenelläkään, ja jos kotimainen tuotanto on ajettu alas, niin mistäs sitten saadaan sitä sapuskaa pöytään?

Halu yrittää

Kotitilalla on nelisenkymmentä lypsävää ja vielä on aikaa pohtia, onko tilan jatkaminen mahdollista, sillä Vilma Nurmisen vanhemmat ovat nuoria ja päätöstä ei tarvitse tehdä vielä vuosiin. Kysymykseen onko nuorella rohkeutta hypätä ja katsoa kuinka käy, Nurminen vastaa:

– Joku mielensairaus tämä maatalousyrittäjän työ on. Olen miettinyt sitäkin, että ottaisin vain osan tilasta haltuuni jollakin tavalla ja hankkisin itselleni myös ”oikean” ammatin. Maatalous kuitenkin on mun juttu ja haluan olla yhtenä rintamassa yrittämässä eteenpäin. Tämä on sellainen ala, että ei voi vain lähteä vähän kokeilemaan, vaan tätä tehdään tunteella ja jokainen maajussi jollakin tavalla nauttii työstään.

Lue lisää Vilma Nurmisen ajatuksista 10.10.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 30.01.2019 18:43

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n omistaman ja Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeytettäväksi viime viikon torstaina. Valviran mukaan puutteita oli muun muassa henkilöstön riittävyydessä, perushoidossa ja -hoivassa sekä lääkehoidossa. Myös muista yrityksen yksiköistä on tullut esiin ongelmia.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »