Etusivu » Uutiset
Uutiset / 12.10.2018 14:25

Kamuina jo kymmenen vuotta

Kauhajoen Kamuista puolet ehtivät viime maanantaina haastateltaviksi. Joukkueen mielestä porukalla on kiva harrastaa, mutta myös yhdessä tuoda esiin arkielämää parantavia kehittämisehdotuksia.

Tuomas Koivuniemi, teksti ja kuva

Kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen paikallinen jaosto Kauhajoen Kamut täyttää tänä syksynä kymmenen vuotta. Paikallisen jaoston perustamisessa oli kannustamassa ja auttamassa Maritta Ekmark Kehitysvammaisten Tukiliitosta.

– Taustatyöntekijänä ja toiminnan vetäjänä oli alussa Vainionpään Sari. Sitten toiminta oli parisen vuotta levossa ja syksyllä 2011 lähdettiin uudelleen liikkeelle. Taustatyöntekijäksi tuli Lehdon Kaarina, Kamujen tiedottaja Kari-Matti Viitala kertoo.

Lehdon lisäksi tällä hetkellä toisena taustatyöntekijänä toimii Jani Kytölä.

Aktiivista joukkoa

Kamujen joukkueessa on tällä hetkellä mukana kuusitoista aktiivista henkilöä. Puheenjohtaja Asko Kulmalan mukaan toimintaan kuuluu säännöllisesti kokoontuva ja Jaana Lehtimäen kansalaisopiston lipun alla vetämä Kekuli-kerho.

– Kerhossa pelataan esimerkiksi lautapelejä ja kyykkää sekä voimistellaan. Yksi teema oli luonnonsuojeluilta, jolloin keräsimme joukolla roskia pois ympäristössä. Luvassa on myös vierailu Valkoisen Puun kahvilaan ja tutustumme samalla johonkin näyttelyyn Hella-galleriassa, Kulmala avaa.

Väkeä osallistuu myös kaupungin järjestämään superfutis-kerhoon. Kulmalan ja Viitalan mukaan Kamujen toiminta on mukavaa yhdessäoloa.

– Tämä on mielenkiintoista hommaa, kun pääsee kotoa juttelemaan kavereiden kanssa, tekemään erilaisia asioita ja välillä käymään muuallakin Suomessa, Kari-Matti Viitala sanoo.

Monipuolista toimintaa

Kamut osallistuvat Me Itse ry:n vuosikokoukseen keväisin. Syksyllä jaosto lähettää aina kaksi henkeä yhdistyksen ryhmäpäiville, jotka tänä vuonna pidetään Porissa.

– Ryhmäpäiville lähtee aina joku konkari ja sitten yksi uusi henkilö. Viime vuonna ryhmäpäivät pidettiin Seinäjoella, jolloin väkeä oli enemmän liikkeellä. Marraskuussa osa meistä osallistuu myös Etelä-Pohjanmaan Epilepsiayhdistyksen kaverikahveille, jotka pidetään Kauhajoella, Kulmala kertoo.

Suomessa järjestetään eduskunta-, kunta- ja presidentinvaalien yhteydessä Pieni ele -keräys, jossa on mukana 17 vammais- ja terveysalan järjestöä. Kamutkin ovat olleet vaalien yhteydessä lipasvahteina. Vaalikeräyksen tuotto käytetään näiden järjestöjen työn tukemiseen.

Lue koko juttu 12.10.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »