Etusivu » Uutiset
Uutiset / 06.11.2018 15:17

Geokätköily on edullinen harrastus

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuvat

Geokätköily on harrastus, joka vie mukanaan. Näin sanoo ainakin Hanna Marjaniemi, joka on harrastanut lajia nelisen vuotta. Geokätköilyn alkuun pääsee älypuhelimen GPS-paikannuksen avulla. Tarvitaan myös sovellus, josta kätköjen paikat löytyvät. Sovellus on ilmainen, mutta taitojen kehittyessä siihen voi ostaa lisätoimintoja.

– Tämä on halpa harrastus. Paitsi sitten, kun haluaa lähteä etsimään kaukana olevia kätköjä, niin autoon tulee kilometrejä.

Helposta vaikeaan

Etsiminen on koko geokätköilyn ydin. Kätköt on sovelluksessa luokiteltu vaikeudeltaan viiteen luokkaan.

– Helpoimmista on hyvä aloittaa, sanoo Marjaniemi.

Kätköjä on monenkokoisia ja -näköisiä. Isoimmat ovat pakasterasioiden kokoisia ja pienimmät tupakanfiltterin suuruisia. Pakasterasian voi löytää helposti, mutta vaikkapa sillankaiteeseen kiinnitettyä peltilevyä on vaikea huomata.

– Joskus on helppo löytää kätkölle, mutta itse vihon löytämisessä voi mennä aikaa. Valtaosa kätköistä on rasioissa tai putkiloissa.

Myös maastopaikat on jaettu viiteen vaikeusasteeseen. Ykköstason kätkölle ulottuu vaikkapa pyörätuolista, kun viitostason kätkölle joutuu käyttämään kiipeilytarvikkeita.

Hanna Marjaniemi löysi ensimmäisenä vuonna seitsemän kätköä. Tänä vuonna niitä on kertynyt jo 600 ja vuotta on vielä jäljellä.

Lue koko juttu 25.10.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 03.07.2019 11:34

Kauhajoelta on valtion hallinnon palvelut hävinneet tällä vuosikymmenellä askel kerrallaan. Ensin lähti verotoimisto ja sitten käräjäoikeuden istuntopaikka täällä lakkautettiin. Poliisi ja poliisiasema kaupungissa edelleen on, mutta siellä ei kohta enää ole omia rikostutkijoita, vaan tuo osa poliisityöstä hoidetaan jatkossa Seinäjoelta käsin.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus