Etusivu » Uutiset
Uutiset / 06.11.2018 15:17

Geokätköily on edullinen harrastus

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuvat

Geokätköily on harrastus, joka vie mukanaan. Näin sanoo ainakin Hanna Marjaniemi, joka on harrastanut lajia nelisen vuotta. Geokätköilyn alkuun pääsee älypuhelimen GPS-paikannuksen avulla. Tarvitaan myös sovellus, josta kätköjen paikat löytyvät. Sovellus on ilmainen, mutta taitojen kehittyessä siihen voi ostaa lisätoimintoja.

– Tämä on halpa harrastus. Paitsi sitten, kun haluaa lähteä etsimään kaukana olevia kätköjä, niin autoon tulee kilometrejä.

Helposta vaikeaan

Etsiminen on koko geokätköilyn ydin. Kätköt on sovelluksessa luokiteltu vaikeudeltaan viiteen luokkaan.

– Helpoimmista on hyvä aloittaa, sanoo Marjaniemi.

Kätköjä on monenkokoisia ja -näköisiä. Isoimmat ovat pakasterasioiden kokoisia ja pienimmät tupakanfiltterin suuruisia. Pakasterasian voi löytää helposti, mutta vaikkapa sillankaiteeseen kiinnitettyä peltilevyä on vaikea huomata.

– Joskus on helppo löytää kätkölle, mutta itse vihon löytämisessä voi mennä aikaa. Valtaosa kätköistä on rasioissa tai putkiloissa.

Myös maastopaikat on jaettu viiteen vaikeusasteeseen. Ykköstason kätkölle ulottuu vaikkapa pyörätuolista, kun viitostason kätkölle joutuu käyttämään kiipeilytarvikkeita.

Hanna Marjaniemi löysi ensimmäisenä vuonna seitsemän kätköä. Tänä vuonna niitä on kertynyt jo 600 ja vuotta on vielä jäljellä.

Lue koko juttu 25.10.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 22.01.2019 14:06

Rahoitusmaailma on verkkoajan myötä kokenut rajun muutoksen, kun perinteisten pankkien ohella laina- ja luottoliiketoimintaan ovat tulleet mukaan erilaiset pikavippi- ja vertaislainayhtiöt. Pikavipit ovat olleet varsinkin nuorten suosiossa, koska niitä on voinut ottaa kännykkäviesteillä tai verkkosivuilta. Vippirahalla on usein rahoitettu nopeita ja huuruisia kulutuspäätöksiä - vaateostoksia tai baari- ja bileiltoja.

Lue lisää »