Etusivu » Uutiset
Uutiset / 05.12.2018 08:28

Lakki tuli jatko-opintojen lomassa

Ylioppilaaksi kirjoittanut Julia Pohjola opiskelee Seinäjoella restonomiksi.

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuva

Julia Pohjola on yksi Kauhajoen lukion syksyn ylioppilaista. Hän suoritti lukion kolmessa ja puolessa vuodessa ja kirjoitti kolmessa erässä kaikkiaan kuusi ainetta.

– Viime syksynä kirjoitin ruotsin ja terveystiedon. Tänä keväänä olivat vuorossa englanti, äidinkieli, lyhyt matikka ja yhteiskuntaoppi.

Kaikki aineet eivät läpäisseet Ylioppilaslautakunnan seulaa, joten Pohjola kirjoitti tänä syksynä englannin, äidinkielen, matematiikan ja terveystiedon uudelleen, jotta sai arvosanat korotettua. Ylioppilaslakkikin tuli hankittua oman ikäluokan yhteistilauksessa jo keväällä.

– Ihan hyvät arvosanat tuli, vaikka pisteet hiukan laskivatkin lähtötilanteesta, nuori nainen sanoo.

Hän kertoo keväällä jännittäneensä kirjoituksia niin, että jännitys haittasi yöuniakin. Sellaista ei nyt syksyllä ilmennyt. Ylioppilaskokeiden suoritusajan kuusi tuntia hän kertoo käyttäneensä kokonaan.

– Äidinkielen kokeessa aika oli loppua kesken.

Julia Pohjola ei vierasta työntekoa, sillä hän aloitti restonomiopinnot Seinäjoen ammattikorkeakoulussa jo syksyllä, vaikka kirjoitukset olivat vielä edessä. Hän asuu nyt Seinäjoella.

– Lukio oli vähän niin kuin välivaihe, hän sanoo ja jatkaa, ettei vieläkään tiedä, mikä hänestä isona tulee.

Kauhajoen lukiota Pohjola pitää hyvänä kouluna.

Lue lisää Julia Pohjolan ajatuksista 5.12.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 09.11.2018 09:55

Suomessa syntyvyys on laskenut jo kahdeksan vuoden ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ennusti tänä vuonna syntyvän 47 500 lasta. Lapsia syntyy vähemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun kovina nälkävuosina. Synnyttäjien keski-ikä on tällä hetkellä 30,9 vuotta.

Lue lisää »