Etusivu » Uutiset
Uutiset / 19.12.2018 15:24

Pikavippikulttuuri huolettaa pankkimiestä

Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin toimitusjohtaja Olli Tarkkanen pitää hyvänä, että pikavippejä suitsitaan.

Tuomas Koivuniemi, teksti ja kuva

Etelä-Pohjanmaan Osuuspankin (EPOP) toimitusjohtajan Olli Tarkkasen mielestä alle 18-vuotiaiden nuorten talousosaamisen koulutusta tulisi lisätä toisen asteen kouluissa - lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Nykyisin ihmiset ja varsinkin nuoret tekevät nopeita kulutuspäätöksiä, eikä taloutta suunnitella pitkäjänteisesti, vuosien tai vuosikymmenten mittakaavassa, kuten aikaisemmin.

– Nyt tehdään kulutuspäätös siinä hetkessä, vaikka sitä maksetaan sitten pitkällä aikavälillä. Oppilaitoksissa olisi hyvä lisätä talousasioiden opetusta. Pankit voivat olla siinä apuna kertomassa, miten omaa taloutta hoidetaan ja mikä on lainan merkitys.

Tarkkanen on huolissaan kulttuurista, jossa nopeat kulutuspäätökset rahoitetaan kännykällä tai verkossa otettavilla pikavipeillä. Valtiovalta heräsi pikavippeihin jo vuosikymmenen alussa. Pikavippejä lähdettiin suitsimaan lailla, joka asetti vipeille korkokaton. Tätä ennen vippikorko saattoi nousta kolmi- tai nelinumeroiseksikin. Korkokatto on koskenut alle 2 000 euron vippejä ja se on ollut 50 prosenttia. Parhaillaan valmistelussa on lakiesitys, että korkokatto koskisi kaikkia vippejä ja se olisi 30 prosenttia.

– Pikavippiyhtiöt ovat kiertäneet lainsäädäntöä niin, että korot ovat voineet olla jopa 200-300 prosenttia.

Maakunnan elinvoima

EPOP:n koko lainakanta on tällä hetkellä 1,2 miljardia euroa. Kotitalouksien osuus lainakannasta on 800 miljoonaa euroa, yritysten osuus 200 miljoonaa euroa ja maatalouden osuus 200 miljoonaa euroa. Seinäjoen jälkeen Kauhajoki on lainamäärillä mitattuna pankin toiseksi suurin konttori.

– Kauhajoella ei väki lisäänny, mutta se on laajemman alueen elämisen keskus. Virkeänä seutukeskuksena se tulee olemaan maakunnallisesti tärkeä paikkakunta tulevaisuudessakin. Olemme omalta osaltamme luottavaisia, sillä tänne on myönnetty sata miljoonaa euroa enemmän luottoja kuin mitä täältä on talletuksia.

Maatalouden ja maatilojen menestyksellä on iso merkitys paikkakunnan taloudelle, elinvoimalle ja muillekin yrityksille. Maataloudessa on eletty viime vuosina kannattavuushaasteiden aikaa. Tarkkanen myöntää, että ajat ovat olleet vaikeat.

– Pankin johtoajatuksena on huolehtia elämisen edellytyksistä maakunnassa. Pyrimme huolehtimaan osaltamme myös yritysten ja maatalouden perusedellytysten säilymisestä myöntämällä lainaa järkeviin investointeihin. Kauhajoella lainoja on myönnetty hyvin yritys- ja maatalouspuolelle, hän sanoo.

Juttu on kokonaisuudessaan luettavissa 13.12.2018 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 06.03.2019 14:52

Suomessa järjestetään huhtikuussa eduskuntavaalit ja toukokuussa eurovaalit. Vaalityö on alkanut. Kauhajoella ja naapurikunnissa ehdokkaat ovat olleet tapaamassa äänestävää kansanosaa kauppojen edustoilla ja kylätuvilla sekä agitoimassa omia teemojaan yksityiskodeissa pidetyissä tupailloissa tai kertomassa näkemyksistään vaalipaneeleissa.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »