Etusivu » Uutiset
Uutiset / 09.01.2019 13:42

Erkki Kalliomäki tutki Nummijärven pohjaa

Nummijärvinen kyläaktiivi Erkki Kalliomäki on tutkinut kotikylänsä järveä.

Reetta Pitkäkoski, teksti ja kuvat

Nummijärveläinen Erkki Kalliomäki innostui tutkimaan Nummijärven pohjan maa-ainesta, kun keskustelu järven kunnosta kävi kuumana. Monet näkevät maatalouden ja erityisesti turvetuotannon syypäänä siihen, että järven pohjaan kerääntyy maa-ainesta.

– Minua kiinnosti tutkia asiaa, kun on ollut niin paljon väitteitä siitä, että maa- ja metsätalous sekä turvetuotanto kasvattavat järven pohjalietteen määrää, kyläaktiivi selittää.

Kalliomäki päättikin ottaa pohjan maa-aineksesta näytteitä. Samalla hän mittasi, kuinka paksu pohjan lietekerros on eri kohdissa järveä.

– Mittaus on suoritettu ensimmäisten jäiden aikana heti, kun vaan pääsi jäälle. Pohjalietteen määrää on tutkittu kahdeksasta eri kohdasta.

Kalliomäen mittaustulokset osoittivat, että pohjalietteen määrä vaihtelee suuresti eri puolilla järveä lietekerroksen ollessa paksuimmillaan 225 senttiä ja ohuimmillaan 35 senttiä. Mielenkiintoinen havainto oli se, että järven itäpuolella pohjan lietekerros näyttäisi olevan selvästi paksumpi kuin länsipuolella.

Lue lisää Erkki Kalliomäen tutkimuksista 9.1.2019 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 13.12.2018 10:26

Polttoaineen ja ajoneuvojen verotuksen kiristys, tiemaksujen käyttöönotto ja pysäköinnin hinnoittelu. Myös bensiini- ja dieselautojen myynti aiotaan saada päättymään vuoteen 2035 mennessä. ”Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä” esittää näitä peliliikkeitä raportissaan, jossa on etsitty keinoja poistaa liikenteen kasvihuonepäästöt kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Raportti luovutettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk.) eilen.

Lue lisää »
Blogi / 22.01.2019 14:06

Rahoitusmaailma on verkkoajan myötä kokenut rajun muutoksen, kun perinteisten pankkien ohella laina- ja luottoliiketoimintaan ovat tulleet mukaan erilaiset pikavippi- ja vertaislainayhtiöt. Pikavipit ovat olleet varsinkin nuorten suosiossa, koska niitä on voinut ottaa kännykkäviesteillä tai verkkosivuilta. Vippirahalla on usein rahoitettu nopeita ja huuruisia kulutuspäätöksiä - vaateostoksia tai baari- ja bileiltoja.

Lue lisää »