Etusivu » Uutiset
Uutiset / 09.01.2019 13:42

Erkki Kalliomäki tutki Nummijärven pohjaa

Nummijärvinen kyläaktiivi Erkki Kalliomäki on tutkinut kotikylänsä järveä.

Reetta Pitkäkoski, teksti ja kuvat

Nummijärveläinen Erkki Kalliomäki innostui tutkimaan Nummijärven pohjan maa-ainesta, kun keskustelu järven kunnosta kävi kuumana. Monet näkevät maatalouden ja erityisesti turvetuotannon syypäänä siihen, että järven pohjaan kerääntyy maa-ainesta.

– Minua kiinnosti tutkia asiaa, kun on ollut niin paljon väitteitä siitä, että maa- ja metsätalous sekä turvetuotanto kasvattavat järven pohjalietteen määrää, kyläaktiivi selittää.

Kalliomäki päättikin ottaa pohjan maa-aineksesta näytteitä. Samalla hän mittasi, kuinka paksu pohjan lietekerros on eri kohdissa järveä.

– Mittaus on suoritettu ensimmäisten jäiden aikana heti, kun vaan pääsi jäälle. Pohjalietteen määrää on tutkittu kahdeksasta eri kohdasta.

Kalliomäen mittaustulokset osoittivat, että pohjalietteen määrä vaihtelee suuresti eri puolilla järveä lietekerroksen ollessa paksuimmillaan 225 senttiä ja ohuimmillaan 35 senttiä. Mielenkiintoinen havainto oli se, että järven itäpuolella pohjan lietekerros näyttäisi olevan selvästi paksumpi kuin länsipuolella.

Lue lisää Erkki Kalliomäen tutkimuksista 9.1.2019 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 06.03.2019 14:52

Suomessa järjestetään huhtikuussa eduskuntavaalit ja toukokuussa eurovaalit. Vaalityö on alkanut. Kauhajoella ja naapurikunnissa ehdokkaat ovat olleet tapaamassa äänestävää kansanosaa kauppojen edustoilla ja kylätuvilla sekä agitoimassa omia teemojaan yksityiskodeissa pidetyissä tupailloissa tai kertomassa näkemyksistään vaalipaneeleissa.

Lue lisää »
Blogi / 20.02.2019 11:22

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset. Tähän saakka näissä tapauksissa ainoat arvot tai arvovalinnat ovat koskeneet taloutta, kustannustehokkuutta ja halpaa hintaa.

Lue lisää »