Etusivu » Uutiset
Uutiset / 24.02.2019 10:12

Metsätulo voi vaikuttaa vanhusten hoitomaksuihin

Iäkkäimmille metsänomistajille suunnattu tilaisuus keräsi runsaasti väkeä.

Päivi Lahti-Kuusisto, teksti ja kuva

Jos läheisesi on pysyvässä kunnallisessa hoidossa ja hänellä on omistuksessaan metsää, metsästä tulevat tulot voivat vaikuttaa hänen hoitomaksuihinsa. Metsänomistajien keski-ikä on 62 vuotta. Siksi tulojen vaikutus hoitomaksuihin on ajankohtainen isolle joukolle suomalaisia.

– Pysyvässä hoidossa asukkaalta peritään vuokran ja ruuan lisäksi hoito- ja hoivamaksua, johon säännölliset nettotulot vaikuttavat, kertoi Suomen Metsäkeskuksen metsäasiantuntija Antti Pajula Kauhajoella viime viikolla.

Ansiotuloja ovat kansaneläke, työeläke ja perhe-eläke. Samaten Kelan maksamat takuueläkkeet, hoitotuet, asumistuet ja rintamalisät.

Pääomatuloja ovat vuokra-, korko- ja osinkotulot sekä maatilatalouden todelliset tulot. Ne vaikuttavat hoitomaksuun, jos ne ovat säännöllisiä. Metsätalouden tulot lasketaan omistettujen tai hallintaoikeuden alaisten metsähehtaarien määrästä. Määrä näkyy esitäytetyssä veroilmoituksessa kohdassa metsämaahehtaarit. Verohallinto päättää metsämaan keskimääräisestä vuosituotosta kunnittain. Kauhajoella se on tänä vuonna 75,29 euroa hehtaarilta. Kun summa kerrotaan hehtaareilla ja jaetaan 12:lla, saadaan kuukausitulo. Siitä vähennetään vielä kymmenen prosenttia. Jäljellejäänyt summa on nettometsätuloa.

Lue aiheesta enemmän 22.2.2019 ilmestyneestä Kauhajoki-lehdestä!

Pääkirjoitus / 29.05.2019 15:37

Kauhajoen liikuntahalli oli käytännössä ääriään myöten täynnä viime sunnuntaina, kun Karhubasket kohtasi Korisliigan viidennessä finaaliottelussa Kouvolan Kouvot. Oranssiin käytännössä sonnustautunut sali raikui korishuumaa, kun 1 714 henkeä seurasi Jussi Laakson valmentaman ja kapteeni Bojan Sarcevicin johtaman kotijoukkueen iloista matkaa kohti otteluvoittoa ja Suomen mestaruutta. Pantteri-patsas - jo viime vuoden keväällä kauhajokisille tutuksi tullut mestaruuden merkki - sai jälleen jäädä pohjalaisille lakeuksille.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »

Pääkirjoitus