Etusivu » Uutiset
Uutiset / 27.03.2019 19:16

Kauhajoella nuorisovaalien suosikkeja keskustan, kokoomuksen ja vihreiden ehdokkaat

Kauhajoen yhteiskoulun auditoriossa järjestettiin lukion vaalipaneeli. Kuva: Reetta Pitkäkoski.

Kauhajoki-lehti

Kauhajoen lukion opiskelijakunta järjesti keskiviikkona 27.3. eduskuntavaalien nuorisovaalit. Nuorisovaaleissa äänioikeutettuja ovat ne nuoret, jotka eivät vielä voi virallisissa vaaleissa äänestää eli 15.4.2001 tai myöhemmin syntyneet. Tällaisia opiskelijoita Kauhajoen lukiossa on 94 kappaletta ja heistä uurnilla kävi 70, joten äänestysprosentti on ikäluokka huomioiden korkea. Kiinnostusta äänestämiseen pyrittiin luomaan viikko ennen äänestystä järjestetyllä vaalitentillä, johon osallistui kuuden suurimman puolueen edustajat.

Puolueista suurimman äänimäärän (24) sai Keskusta Lasse Hautalan (23) avulla. Toiseksi tuli Kokoomus, jonka äänisaaliista (15) vastasivat Riitta Maunula-Craycroft (11) ja Paula Risikko (3). Heti kannoille kiilasivat Vihreät (14), joille ääniä keräsi vaalitentistä tuttu Mikko Jokipii (7) ja kauhajokiset juuret omaava Laura Ala-Kokko. Pääpuolueista seuraavan sijan nappasi SDP (7) myös vaalitenttiedustajansa Matias Mäkysen (5) vetämänä. Muut puolueryhmät jäivät alle 3 äänen.

Valtakunnallinen Nuorisovaalien tulos julkaistaan 8.4., kun kaikki osallistuvat koulut ovat syöttäneet äänimääränsä nuorisoalan kattojärjestö Allianssin järjestelmään.

Pääkirjoitus / 12.04.2019 09:07

Suupohjassa annettiin eduskuntavaalien ennakkoääniä enemmän kuin muualla Suomessa ja Vaasan vaalipiirissä. Koko maassa ennakkoäänestysprosentti oli 36,1 prosenttia ja vaalipiirin alueella 35,5 prosenttia. Suupohjan kunnissa Isojokea lukuun ottamatta ylitettiin nuo keskiarvolukemat. Toivottavasti vaalien varsinaisena vaalipäivänä, tulevana sunnuntaina, äänestysinto on näillä seuduilla edelleen yhtä innokasta. Eduskunta säätää lait ja päättää valtion budjetista, joten ei ole aivan yhdentekevää, ketkä siellä puolestamme päätöksiä tekevät.

Lue lisää »
Blogi / 17.04.2019 13:16

Jollain ihmisillä on kyky luoda ympärilleen iloa ja hyvää mieltä. Yksi tällainen henkilö oli kehitysvammaisten valtakunnallisen Me Itse -yhdistyksen perustajajäseniin kuulunut ja sen puheenjohtajanakin toiminut Tommi Kivimäki Ilmajoelta. Tommi menehtyi viime lauantaina 43-vuotiaana.

Lue lisää »